erectile cialis
Developed by JoomVision.com
image
image
image
image
image
image
image
image

salata

fish1

portokalia

tigani

kreas

nuts

ximos

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas at orci ligula, sed sagittis nulla. Aliquam dapibus tempus nisi, ut ullamcorper arcu ornare id. Sed facilisis, ante vitae volutpat consequat,...

fasolakia

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas at orci ligula, sed sagittis nulla. Aliquam dapibus tempus nisi, ut ullamcorper arcu ornare id. Sed facilisis, ante vitae volutpat consequat,...

Που βρίσκεστε..

E-mail

Τρίτη Ηλικία

Οι μεγάλοι άνθρωποι πρέπει να προσέχουν την διατροφή τους σε ατυτήν την ηλικία για να είναι υγιείς. Η υγεία είναι το αγαθό εκείνο που συνδυάζει την απουσία νόσου ή αναπηρίας με την ταυτόχρονη σωματική και συναισθηματική ευεξία του ατόμου. Η ποιότητα ζωής ταυτίζεται με μία κατάσταση ευτυχίας, η οποία συντίθεται από την ισορροπία των παρακάτω παραμέτρων: την λειτουργική κατάσταση του ατόμου, τα φυσικά του συμπτώματα, τον συναισθηματικό του κόσμο, την πληρότητα των γνωστικών λειτουργιών του και τέλος από την ύπαρξη και διατήρηση των κοινωνικών σχέσεων του.

Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας είναι οι πιο ευάλωτοι σε καταστάσεις που διαταράσσουν την ισορροπία αυτών των παραμέτρων. Ουσιαστικά, οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με τους φοιτητές!

Συχνά, είναι κοινωνικά απομονωμένοι, όπως και οι φοιτητές - όταν από το περιβάλλον του σχολείου εισέρχονται στον άγνωστο κόσμο του πανεπιστημίου. Ο ρόλος που είχαν για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους ως ενήλικες έχει αλλάξει ριζικά. Έχουν υποστεί μια άλλη μεταμόρφωση 50 χρόνια μετά την πρώτη. Η κοινωνία λέει ότι έχουν γεράσει.

Μπορεί να τους λείπουν τα χρήματα για να κάνουν τα πράγματα που έκαναν παλιά ή που θα ήθελαν να κάνουν. Αλλά αντίθετα από τους φοιτητές, τώρα πλέον είναι αδύναμοι και σωματικά. Μπορεί επιπροσθέτως να πάσχουν και από κάποια άλλη νόσο ή να υποφέρουν συνεχώς από πόνους.

Τέλος, στο σύγχρονο δυτικό κόσμο, η ταμπέλα «ηλικιωμένος» φέρνει μαζί της και αρκετές αρνητικές συνέπειες. Οι προσδοκίες που δείχνει να έχει από αυτούς η κοινωνία είναι απαράδεκτα αρνητικές (Πίνακας 1). Δεν αποδίδουν πλέον εργασιακά, δεν παράγουν νέα γνώση και ουσιαστικά διαχειρίζονται τεράστια κονδύλια (πρόνοια, υγεία, ασφάλιση) για να παραμείνουν σε μια εύθραυστη κατάσταση υγείας και με σχετικά καλή ποιότητα ζωής.

Οι ρόλοι που έπαιζαν οι ηλικιωμένοι σε μια πιο σταθερή και γεωργική κοινωνία έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Ο πλούτος της εμπειρίας τους θεωρείται χωρίς ιδιαίτερη σημασία σε έναν κόσμο που αλλάζει με γοργούς ρυθμούς και έχει πνιγεί από την "κουλτούρα" της νεότητας και τη σύγχρονη κοινωνία της πληροφορικής. Η οικογένεια πλέον έχει διασκορπιστεί σε διάφορα σημεία της γης, με αποτέλεσμα ιστός της κοινότητας στην οποία ανήκαν να έχει αρχίσει να χαλάει και να σκίζεται.

Εδώ βέβαια πρέπει να τονιστεί η διαφορετικότητα της Ελληνικής πραγματικότητας. Οι ηλικιωμένοι στον τόπο μας, έχουν ακόμη σημαντικό ρόλο στην ανατροφή των εγγονιών τους. Η αγάπη και η μεταλαμπάδευση των εμπειριών τους προς την νεότερη γενιά, αποτελεί για τα Ελληνικά πρότυπα της σύγχρονης οικογένειας θεμιτή διαδικασία. Αυτή είναι ίσως και η αιτία που δεν υπάρχει κοινωνική πίεση προς τη δημιουργία προηγμένων συστημάτων κοινωνικής υπηρεσίας για παιδιά και ηλικιωμένους, στον τόπο μας. Η  αρχέγονη οικογενειακή δομή (παππούς, πατέρας, υιός) στην πλειονότητα της Ελληνικής κοινωνίας παραμένει σε «λειτουργία».

Πίνακας 1. Η Κοινωνικά Διαμορφούμενη Προσδοκία για την Τρίτη Ηλικία.

Αν η υγεία σας είναι καλή, θα επιδεινωθεί.

Αν είσαστε αδύναμοι, μάλλον δεν θα βελτιωθεί η κατάστασή σας.

Αν πονάτε, ο πόνος μάλλον δεν θα φύγει.

Είστε πια πολύ γέροι για να αξίζει να σπαταληθούν χρήματα για σας σε ακριβές θεραπείες.

Είστε πολύ αδύναμοι για να μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον.

Είστε ζημία για το ταμείο ασφάλισής (και για τον φορολογούμενο)

Αν είστε άρρωστοι, να παραμείνετε κρυμμένοι. Δεν θέλουμε να μας θυμίζετε ότι είμαστε θνητοί.

Επίδραση της αυξημένης ηλικίας στην ποιότητα ζωής του ηλικιωμένου

 

Τα φυσικά του συμπτώματα

Σήμερα αναγνωρίζονται συγκεκριμένα νοσήματα και καταστάσεις υγείας που σχετίζονται, με την άνοια και την κατάθλιψη. Αυτά είναι:

η Υπέρταση, ο Σακχαρώδης Διαβήτης, οι Αβιταμινώσεις και η εξαυτών Αναιμία, τα νοσήματα του Κυκλοφορικού Συστήματος, τα νοσήματα του Νευρικού Συστήματος, οι Νεοπλασίες και τα νοσήματα του Αναπνευστικού Συστήματος.

Το συναίσθημα και τη γνωσιακή του κατάσταση

Τα χρόνια σωματικά νοσήματα επηρεάζουν την εκδήλωση νευροψυχιατρικών νοσημάτων. Πιο συγκεκριμένα από διαταραχές του συναισθήματος βρέθηκε να πάσχει το 29,9% των γυναικών και το 19,9% των ανδρών.

Από τα συχνότερα νοσήματα που απαντώνται και μειώνουν την ποιότητα ζωής τους, είναι η άνοια και η κατάθλιψη. Και οι αριθμοί επιβεβαιώνουν ότι οι ηλικιωμένοι είναι ευάλωτοι. Η κατάθλιψη είναι πιο συχνή σ’ αυτήν την ομάδα απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη. Υπάρχουν αναφορές ότι το 5-15% των ελεγμένων διεξοδικά με άνοια ασθενών, σε επανέλεγχο εμφανίζουν κατάθλιψη και αντίστροφα οι μισοί ηλικιωμένοι με καταθλιπτική ψευδοάνοια, εμφανίζουν τελικά άνοια σε κατοπινό έλεγχο18. Οι ασθενείς με κατάθλιψη αναμένεται να παρουσιάζουν και μειωμένη λειτουργικότητα, αφού σύμφωνα με το ICD-1019 η απώλεια ενδιαφέροντος και η αυξημένη κόπωση είναι από τα πρώτα συμπτώματα που την χαρακτηρίζουν.

Το υψηλό ποσοστό κατάθλιψης που παρουσιάζεται στο Γηροκομείο μπορεί να εξηγηθεί από την έλλειψη της οικογένειας αφ’ ενός, και τον ιδρυματισμό των ηλικιωμένων αφ’ ετέρου. Ως συνυπεύθυνος παράγοντας επίσης για το υψηλό ποσοστό της κατάθλιψης (68,7%) μπορεί να θεωρηθεί η χηρεία, όλοι οι τρόφιμοι του Γηροκομείου είναι χήροι/ες, γεγονός που από μόνο του αποτελεί αίτιο κατάθλιψης.

Η γνωσιακή κατάσταση κατά τον έλεγχο μεγάλου αριθμού ηλικιωμένων βρέθηκε διαταραγμένη στο 39,7% αυτών. Οι παράγοντες που φάνηκε ότι επηρεάζουν την εμφάνιση γνωστικών διαταραχών στους ηλικιωμένους είναι η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, η μοναξιά και τα σωματικά νοσήματα  που ήδη διαδράμουν στη ζωή τους.

Τη λειτουργική κατάσταση του ανθρώπου

Οι ηλικιωμένοι με διαταραχές συναισθήματος εκτός της συχνά συνυπάρχουσας κατάθλιψης, παρουσιάζουν συχνότατα επηρεασμένη και τη λειτουργική τους κατάσταση. Ο συσχετισμός της λειτουργικής κατάστασης των ηλικιωμένων με την κοινωνική τους κατάσταση έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι που είναι κοινωνικά απομονωμένοι έχουν επηρεασμένη τη λειτουργική ικανότητά τους περισσότερο από τους ηλικιωμένους χωρίς κοινωνική απομόνωση (62,6% και 52,9 % αντίστοιχα).

Όλες οι παραπάνω παράμετροι, επιδρούν στη λειτουργικότητα του ηλικιωμένου η οποία βρέθηκε ελαττωμένη στο 57% των ηλικιωμένων, οι οποίοι κατά κανόνα (στο 78%) ζουν χωρίς οικογενειακή στήριξη.

Την κοινωνική του κατάσταση

Από τη σχέση οικογενειακή κατάσταση και κοινωνική απομόνωση γνωρίζουμε ότι το φαινόμενο της κοινωνικής απομόνωσης απαντάται πολύ συχνότερα στους χήρους/ες από τους παντρεμένους (33,8% και 66,2% αντίστοιχα).

 

E-mail

Η διατροφή στην τρίτη ηλικία

Old-PeopleΗ ισορροπημένη διατροφή βοηθάει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων, καθώς οι βασικότερες αλλαγές στον οργανισμό τους είναι η επιβράδυνση του μεταβολικού ρυθμού, εξαιτίας της μείωσης των ενεργειακών τους αναγκών κατά 2-3% ανά δεκαετία, μετά τα 30, η μείωση της άπαχης σωματικής μάζας και η ελάττωση της φυσικής δραστηριότητας.

 

Βασικοί παράγοντες που επιβραδύνουν τον ρυθμό γήρανσης:

• Τακτικά και ισορροπημένα γεύματα

• Απουσία έως μέτρια κατανάλωση οινοπνεύματος (έως 1 ποτήρι του κρασιού ημερησίως οι γυναίκες και 2 οι άντρες)

• Διατήρηση σταθερού σωματικού βάρους

• Τακτικός και επαρκής ύπνος

• Μείωση ή αποχή από το κάπνισμα

• Τακτική σωματική άσκηση (30 λεπτά περπάτημα την ημέρα) και μικρή έκθεση του ηλικιωμένου ατόμου στον ήλιο, ώστε να γίνεται η σύνθεση της βιταμίνης D από την επιδερμίδα.

Περισσότερα...

 
 

Επικοινωνήστε μαζί μας...

Διεύθυνση: Λίνδου 85, 85100 Ρόδος
Τηλ:  22410-37835
Κιν.:  6945449294
Email: info@diatrofiki-pyramida.gr
Website: www.diatrofiki-pyramida.gr