ΑΠΛΗ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ

Τρίτη 21st, Ιανουάριος 2020 / 15:33 Εχει γραφτεί απο
ΑΠΛΗ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ

Γλυκός ή ξινός, ο τραχανάς μοιάζει με τρίμματα ζύμης, τα οποία μεταμορφώνονται σε μια γευστική χειμωνιάτικη σούπα. Ιδιαίτερα δημοφιλής σε όλη τη χώρα, ο τραχανάς δημιουργείται ενώνοντας αλεύρι με σιμιγδάλι (ψιλό) ή σπασμένο σιτάρι (πλιγούρι) με γάλα (φρέσκο ή ξινισμένο). Το αποτέλεσμα, δίνει το  γλυκό ή ξινό τραχανά ανάλογα με το γάλα που χρησιμοποιείται. Στην όψη δεν υπάρχει διαφορά, μόνο στη γεύση. Δεν χρειάζεται πάντως να τον φτιάξετε εσείς, αγοράστε τον έτοιμο και πειραματιστείτε προσθέτοντας, διάφορα υλικά.

      ΥΛΙΚΑ

  • 1/2 φλιτζάνι τραχανάς (γλυκός ή ξινός)
  • 1 φλιτζάνι γάλα με χαμηλά λιπαρά
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι φέτα με χαμηλά λιπαρά σε τρίμματα
  • Αλάτι
  • 1 ½ φλιτζάνι νερό

      

       ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ

  1. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το νερό, το γάλα και λίγο αλάτι.
  2. Όταν βράσει, ρίχνετε τον τραχανά και ανακατεύετε.
  3. Χαμηλώνετε το μάτι της κουζίνας και βράζετε για 20-25 λεπτά. Βράζετε σε σιγανή φωτιά γιατί φουσκώνει λόγω του γάλακτος, ενώ χρειάζεται παράλληλα ανακάτεμα για να μην σας κολλήσει.
  4. Όταν χυλώσει και απορροφήσει το περισσότερο υγρό είναι έτοιμος.
  5. Σερβίρετε, τον τραχανά σε βαθιά πιάτα με τρίμματα φέτας.

    

TIP: Εναλλακτικά, μπορείτε να σοτάρετε σε μια κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο, κρεμμύδι και σκόρδο, να ρίξετε βιολογικό χυμό ντομάτας, αλατοπίπερο και νερό και μέσα εκεί όταν βράσει, να ρίξετε τον τραχανά, φτιάχνοντας μια κόκκινη σούπα την οποία θ’αρωματίσετε με βασιλικό. Και εδώ, ταιριάζει η φέτα, εάν σας αρέσει.

 

      ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

Εμμανουήλ Κ. Μοράρη

Σχετικα με τον συντάκτη

Εμμανουήλ Μοράρης, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Απόφοιτος του τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης με ειδικεύσεις στα αντικείμενα: Διατροφή και εγκυμοσύνη, Διατροφή και αθλητισμός.

Δείτει ολα τα αρθρα απο Εμμανουήλ Κ. Μοράρη
To top ↑