ΑΦΡΑΤΟΣ ΤΗΓΑΝΗΤΟΣ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

Πέμπτη 21st, Μάρτιος 2019 / 16:23 Εχει γραφτεί απο
ΑΦΡΑΤΟΣ ΤΗΓΑΝΗΤΟΣ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

Ο τηγανητός μπακαλιάρος είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο, κυρίως σε συνδυασμό με σκορδαλιά και απόλυτα συνυφασμένο με τη γιορτή του Ευαγγελισμού στις 25 Μαρτίου.

 

ΥΛΙΚΑ

  • 200 γραμμάρια παστός μπακαλιάρος, φιλέτο, ξαλμυρισμένο, χωρίς την πέτσα του, κομμένο σε μέτρια κομμάτια (την πέτσα την αφαιρείτε, αφού ξαλμυρίσετε το ψάρι, τραβώντας την  με το χέρι σας)
  • 100 ml ελαιόλαδο (+ ελαιόλαδο για το τηγάνισμα)
  • 1/2 ματσάκι φρέσκος δυόσμος (τα φυλλαράκια μόνο), ψιλοκομμένος

Για το κουρκούτι

  • 120 γραμμάρια αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • 120 γραμμάρια κορν φλάουρ
  • 300 ml ξανθιά μπίρα
  • 1/2 ματσάκι φρέσκος δυόσμος (τα φυλλαράκια μόνο), ψιλοκομμένος
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα σε σκόνη
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι

Για την κόκκινη σκορδαλιά

  • 2 μέτριες πατάτες, βιολογικές, ολόκληρες, ακαθάριστες και καλά πλυμένες
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ακαθάριστες
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού καρυδόψιχα, αλεσμένη στο μούλτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πελτές ντομάτας
  • 1/3 ματσάκι φρέσκος δυόσμος (τα φυλλαράκια μόνο), ψιλοκομμένος
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • 30 ml μηλόξιδο
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι

 

 ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ

Κόκκινη σκορδαλιά

1.Σε μια μικρή κατσαρόλα, βράζετε τις πατάτες σε μπόλικο αλατισμένο νερό, σε μέτρια φωτιά, για περίπου 30 – 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν (δοκιμάζετε αν έγιναν τρυπώντας τες με ένα λεπτό μαχαίρι – πρέπει να τις διαπερνά με ευκολία).

2.Στραγγίζετε τις πατάτες και τις αφήνετε λίγο να κρυώσουν, για να μπορέσετε να τις πιάσετε.

3.Τις ξεφλουδίζετε (όσο πιο ζεστές είναι, τόσο πιο εύκολα τις ξεφλουδίζετε) και τις κάνετε πουρέ με το ειδικό εργαλείο, το πρες πουρέ. Από τον πουρέ αυτόν εσείς θα χρειαστείτε ένα φλιτζάνι.

4.Εν τω μεταξύ, βράζετε σε ένα μπρίκι ένα φλιτζάνι νερό σε δυνατή φωτιά. Όταν αρχίσει να κοχλάζει, ζεματίζετε τις σκελίδες του σκόρδου για περίπου 2 – 3 λεπτά. Τις βγάζετε, τις ξεφλουδίζετε και τις λιώνετε με ένα πιρούνι. Με αυτόν τον τρόπο κάμπτεται η αψάδα του σκόρδου.

5.Σε ένα μπολ βάζετε τον πουρέ πατάτας, το σκόρδο και όλα τα υπόλοιπα υλικά.

6.Ανακατεύετε με μια κουτάλα καλά, μέχρι να προκύψει μια ομοιογενής, πηχτή κρέμα.

Μπακαλιάρος

1.Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τα ξαλμυρισμένα κομμάτια του μπακαλιάρου, τα πασπαλίζετε με το φρέσκο δυόσμο και τα περιχύνετε με τα 100 ml ελαιόλαδο. Ανακατεύετε, σκεπάζετε με μεμβράνη και τα βάζετε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες, να μαριναριστούν.

2.Στραγγίζετε τα κομμάτια από τη μαρινάδα.

3.Σε ένα άλλο βαθύ μπολ βάζετε όλα τα υλικά για το κουρκούτι και τα ανακατεύετε με το σύρμα.

4,Βάζετε τα κομμάτια μπακαλιάρου μέσα στο κουρκούτι και τα γυρίζετε με ένα πιρούνι ώστε να καλυφθούν καλά από όλες τις πλευρές.

5,Σε ένα βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε μπόλικο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

6.Τηγανίζετε τα κομμάτια του μπακαλιάρου ανά 2 ή ανά 3 (ανάλογα με το μέγεθος του μπακαλιάρου και του σκεύους – πάντως όχι στριμωχτά, για να μην πέσει η θερμοκρασία του ελαιόλαδου και ρουφήξουν πολύ λάδι), για περίπου 5 – 6 λεπτά από κάθε μεριά, μέχρι να χρυσίσουν.

7.Βγάζετε τον μπακαλιάρο σε χαρτί κουζίνας, ώστε να στραγγίξει από το περιττό λάδι.

8..Τον σερβίρετε ζεστό με την κόκκινη σκορδαλιά.

 

TIP: Για να γίνει τραγανό το κουρκούτι και να μείνει τρυφερή η σάρκα του ψαριού, πρέπει, αφενός να τηγανιστεί μέσα σε πολύ καυτό λάδι- κι όχι απλά ζεστό – κι αφετέρου να μη σκεπάσετε το τηγάνι.

 

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

 

Εμμανουήλ Κ. Μοράρη

Σχετικα με τον συντάκτη

Εμμανουήλ Μοράρης, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Απόφοιτος του τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης με ειδικεύσεις στα αντικείμενα: Διατροφή και εγκυμοσύνη, Διατροφή και αθλητισμός.

Δείτει ολα τα αρθρα απο Εμμανουήλ Κ. Μοράρη
To top ↑