ΒΑΛΤΕ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΣΑΣ… ΣΥΜΒΟΛΟ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ ΚΑΙ ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ!!! (Ά ΜΕΡΟΣ)

Σάββατο 30th, Ιούνιος 2018 / 15:35 Εχει γραφτεί απο
ΒΑΛΤΕ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΣΑΣ… ΣΥΜΒΟΛΟ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ ΚΑΙ ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ!!! (Ά ΜΕΡΟΣ)

Το καλοκαίρι είναι η εποχή των πιο νόστιμων φρούτων και ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται και τα ροδάκινα. Είναι δροσερά,ζουμερά και γεμάτα άρωμα φρούτα που αγαπάμε να καταναλώνουμε τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η λατινική ονομασία της ροδακινιάς είναι Prunus persica. Το όνομα της είναι άμεση αναφορά στο ταξίδι του καρπού στην Περσία κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού. Η ροδακινιά είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο της οικογένειας των Rosaceae και καλλιεργείται σε εύκρατες περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Τα ροδάκινα θεωρούνται τα φρούτα της αγνότητας και της αθανασίας, σύμφωνα με κάποιες ανατολίτικες παραδόσεις. Από τις ανατολικές χώρες και πιο συγκεκριμένα από την Κίνα, έφτασαν στην Ευρώπη γύρω στο 100 μ.Χ.

Σήμερα, καλλιεργούνται κυρίως στην Ιταλία, την Αμερική, τη Γαλλία, την Κίνα και την Ισπανία, ενώ στην χώρα μας, η οποία κατέχει σημαντική θέση στην παγκόσμια αγορά, η Μακεδονία κρατά τα σκήπτρα της παραγωγής.

Η Ιταλία είναι πρώτη παγκοσμίως σε παραγωγή ροδάκινων. Η Ελλάδα έχει επίσης πολύ μεγάλη παραγωγή. Η παραγωγή ροδάκινων εμφανίζεται στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του 1960, οπότε αρχίζουν κατά το 1964 οι συστηματικές εξαγωγές των ελληνικών ροδάκινων κυρίως προς τις χώρες της Ευρώπης με κυριότερη καλλιεργούμενη την ποικιλία, Elberta.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ροδακινιά, είναι το περισσότερο καλλιεργούμενο οπωροφόρο δέντρο στον κόσμο μετά τη μηλιά. Υπάρχουν περισσότερες από 200 ποικιλίες ροδάκινων και περισσότερες από 175 ποικιλίες από νεκταρίνια.

Πέρα από λαχταριστά είναι και πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά. Όπως όλα τα φρούτα έτσι και αυτά συμβάλλουν στην θωράκιση του οργανισμού, έχοντας ευεργετικές ιδιότητες.

 

ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Τα ροδάκινα έχουν σφαιρικό σχήμα και βελούδινη χνουδωτή φλούδα ανάλογα με την ποικιλία(περίπου 50 σήμερα) σε διάφορους χρωματισμούς του κίτρινου, του λευκού, του κόκκινου αλλά και του λευκοκίτρινου.

Η σάρκα τους είναι χυμώδης, με ιδιαίτερα αρωματική γλυκιά και υπόξινη γεύση. Υπάρχουν όμως, αρκετά είδη ροδάκινων που διαφέρουν στο σχήμα, στο άρωμα, στο χρώμα και στη γεύση.

Έτσι προκύπτουν τα νεκταρίνια, τα λευκόσαρκα ροδάκινα, τα μηλοροδάκινα και οι γιαρμάδες. Γενικά, η ποιότητα των ροδάκινων είναι καλύτερη σε περιοχές όπου τα καλοκαίρια είναι ζεστά και οι χειμώνες, ήπια, κρύοι.

Τα ξεχωρίζουμε αρχικά από την μυρωδιά τους. Αυτά που δεν μυρίζουν χαρακτηριστικά τα αποφεύγουμε. Επίσης, δεν πρέπει να είναι χτυπημένα και καλό είναι να τρώγονται πάντα ξεφλουδισμένα ή πολύ καλά πλυμένα. Εκτός από πολύτιμα φρούτα, τα οποία καταναλώνονται νωπά, τα ροδάκινα γίνονται μαρμελάδα, γλυκό, κομπόστα, λικέρ, αναψυκτικά και χυμοί γιατί έχουν νόστιμη, γλυκιά γεύση, ιδιαίτερο άρωμα και ζωντανό χρώμα.

Το χειμώνα όταν δεν υπάρχουν φρέσκα ροδάκινα μπορούμε να καταναλώνουμε με μέτρο κονσερβοποιημένα. Οι κομπόστες περιέχουν ζάχαρη, αλλά τα ροδάκινα διατηρούν τις ωφέλιμες ιδιότητές τους. Στην χώρα  μας υπάρχουν αρκετά εργοστάσια που κονσερβοποιούν τα συμπύρηνα ροδάκινα.

Τέλος, για να δώσουμε στον οργανισμό μας το σύνολο των ευεργετημάτων των ροδάκινων πρέπει να τα καταναλώνουμε ώριμα μαζί με την φλούδα. Απλά ξεπλύνουμε καλά τα ροδάκινα και τα απολαμβάνουμε καθημερινά.

 

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ – ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Αλλεργικές αντιδράσεις: Αποφεύγεται η κατανάλωση από άτομα που έχουν αλλεργικές αντιδράσεις μετά την κατανάλωση ροδάκινων.

Πυρήνας: Αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση των πυρήνων των ροδάκινων καθώς έχουν τοξικές επιδράσεις λόγω της παρουσίας κυανίου σε ποσότητα ίχνους.

 

Εμμανουήλ Κ. Μοράρη

Σχετικα με τον συντάκτη

Εμμανουήλ Μοράρης, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Απόφοιτος του τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης με ειδικεύσεις στα αντικείμενα: Διατροφή και εγκυμοσύνη, Διατροφή και αθλητισμός.

Δείτει ολα τα αρθρα απο Εμμανουήλ Κ. Μοράρη
To top ↑