ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΤΕ ΤΑ ΑΥΓΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΑΣ;

Σάββατο 26th, Ιανουάριος 2019 / 14:09 Εχει γραφτεί απο
ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΤΕ ΤΑ ΑΥΓΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΑΣ;

Τα αυγά μαζί με το γάλα αποτελούν τις μόνες πλήρεις φυσικές τροφές, δηλαδή περιέχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά για μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή.

Τα αυγά είναι το δώρο της φύσης στη ζωή. Το ασπράδι του αυγού αποτελείται κατά 45% από πρωτεΐνες ανώτερες όλων των άλλων φυσικών τροφών, καθόσον περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό. Η κατανάλωση ενός αυγού ημερησίως συμβάλλει κατά 11% στην αναγκαία ημερήσια κατανάλωση πρωτεϊνών του ανθρώπου.

Ένα αυγό μαζί με τον κρόκο του περιέχει 71 θερμίδες, 13 βασικές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, πρωτεΐνες ιδιαίτερα ψηλής ποιότητας, χοληστερόλη, ακόρεστες λιπαρές ουσίες και αντιοξειδωτικές ενώσεις. Τα αυγά είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, νιασίνη, βιοτίνη, δηλαδή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα. Επιπλέον έχουν ελάχιστα λιπαρά, άριστη χοληστερόλη και δίνουν δύναμη και ενέργεια δυσανάλογα υψηλή σε σχέση με το μικρό τους όγκο.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως τα αυγά, σας βοηθούν να κάψετε περισσότερες θερμίδες.Έχουν επίσης κάποιες μοναδικές ιδιότητες που τα καθιστούν ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος.

Η αλήθεια για τη χοληστερόλη

Ο κρόκος ενός αυγού περιέχει περίπου 213 mg χοληστερίνης. Αντίθετα, το ασπράδι του αυγού, δεν περιέχει καθόλου λίπος και χοληστερίνη, ενώ αποτελεί πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον κρόκο αυγού με δύο ασπράδια αυγού σε πολλές από τις συνταγές που περιέχουν αυγά.

Ο περιορισμός της κατανάλωσης αυγών έχει μικρή επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης του οργανισμού. H χοληστερόλη που περιέχουν τα αυγά είναι τόσο λίγη, ώστε είναι απίθανο να επηρεάσει ιδιαίτερα τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

Έχουν λίγες θερμίδες

Ο πιο απλός τρόπος να χάσετε βάρος είναι περιορίζοντας τις θερμίδες που προσλαμβάνετε.

Ένα αυγό περιέχει περίπου 71 θερμίδες, ενώ είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Ο κρόκος ειδικά είναι πολύ θρεπτικός.

Ένα γεύμα με αυγά απαρτίζεται συνήθως από 2-4 αυγά. Τρία βραστά αυγά δεν περιέχουν περισσότερες από 240 θερμίδες.

Προσθέτοντας μια γενναία ποσότητα λαχανικών, έχετε ένα πλήρες γεύμα με μόνο 300 θερμίδες. Τα πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα (π.χ. λαχανικά, τροφές ολικής άλεσης) έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν και να αποβάλλουν την χοληστερόλη των τροφών, οπότε καλό είναι να τα καταναλώνετε συνδυαστικά με τα αυγά.

Απλά έχετε κατά νου ότι αν τηγανίσετε τα αυγά σας σε λάδι ή βούτυρο, προσθέτετε 50 θερμίδες για κάθε κουταλάκι του γλυκού που χρησιμοποιείτε.

Είναι χορταστικά

Τα αυγά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και είναι χορταστικά, κυρίως λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη.

Οι πλούσιες σε πρωτεΐνες τροφές είναι γνωστό ότι μειώνουν την όρεξη για φαγητό και αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού, σε σύγκριση με τροφές που περιέχουν λιγότερη πρωτεΐνη.

Σύμφωνα με εκθέσεις των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες μπορεί να μειώσει τις έμμονες σκέψεις για φαγητό έως και κατά 60%. Επίσης, μπορεί να περιορίσει την επιθυμία για φαγητό αργά τη νύχτα κατά 50%.

Μπορούν να ενισχύσουν τον μεταβολισμό

Τα αυγά περιέχουν επίσης όλα τα βασικά αμινοξέα και στις κατάλληλες αναλογίες.

Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός σας μπορεί εύκολα να αξιοποιήσει την πρωτεΐνη των αυγών για τη συντήρηση και τον μεταβολισμό του.

Η υψηλή σε πρωτεΐνη δίαιτα έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει τον μεταβολισμό κατά 80-100 θερμίδες ημερησίως, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται θερμικό αποτέλεσμα της τροφής.

Το θερμικό αποτέλεσμα μιας τροφής είναι η ενέργεια που απαιτείται από το σώμα για να μεταβολίσει την τροφή. Η ενέργεια που χρειάζεται για τον μεταβολισμό της πρωτεΐνης είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με αυτή που χρειάζεται για το λίπος και τους υδατάνθρακες.

Αυτό σημαίνει ότι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως το αυγό, σας βοηθούν να κάψετε περισσότερες θερμίδες.

Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ξεκινήσει η ημέρα

Η κατανάλωση αυγών στο πρωινό γεύμα φαίνεται να είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για το αδυνάτισμα.

Πολλές έρευνες έχουν συγκρίνει τα αποτελέσματα της κατανάλωσης αυγών για πρωινό με την κατανάλωση άλλων τροφών με τον ίδιο αριθμό θερμίδων.

Αρκετές έρευνες με υπέρβαρες γυναίκες έδειξαν ότι η κατανάλωση αυγών αντί ψωμιού, αύξησε το αίσθημα κορεσμού τους και τις έκανε να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες για τις επόμενες 36 ώρες.

Σύμφωνα με έκθεση των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, το πρωινό με αυγά προκαλεί μια πιο ισορροπημένη αντίδραση του οργανισμού στη γλυκόζη και την ινσουλίνη, ενώ παράλληλα περιορίζει την γκρελίνη, την ορμόνη της πείνας.

Είναι οικονομικά και μαγειρεύονται εύκολα

Το να εντάξετε τα αυγά στη διατροφή σας είναι πολύ εύκολο.

Είναι οικονομικά, μπορείτε να τα βρείτε παντού και μαγειρεύονται σε μερικά λεπτά.

Τα αυγά είναι νόστιμα όπως και να τα μαγειρέψετε, βραστά, ψητά, σκραμπλ ή σε ομελέτα.

Μια γρήγορη ομελέτα με λίγα αυγά και μερικά λαχανικά αποτελεί ιδανικό πρωινό για όσους θέλουν να χάσουν βάρος.

Συμβάλλουν στην πρόληψη της τύφλωσης λόγω ηλικίας

Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που ανιχνεύονται στα αυγά είναι δυνατό να δράσουν προληπτικά έναντι της μείωσης της όρασης λόγω γήρατος.

Τα ισχυρά καροτενοειδή (λουτεΐνη και ζεαξανθίνη) που βρίσκονται στη λέκιθο του αυγού παρέχουν προστασία στη φωτοευαίσθητη ρητίνη.

Έρευνες έδειξαν ότι περιέχοντας αυτά τα καροτενοειδή στη διατροφή σας είναι δυνατόν να αποφευχθεί η μείωση της όρασης λόγω γήρατος.

Η χολίνη που περιέχουν βοηθά την μνήμη

Τα αυγά είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές χολίνης.

Τα αυγά ενισχύσουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Πιο πρόσφατες μελέτες σε έγκυες γυναίκες έδειξαν ότι η χολίνη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών λειτουργιών και της μνήμης του εμβρύου.

Είναι αντιοξειδωτικά

Όπως ακριβώς τα φρούτα και τα λαχανικά, έτσι και τα αυγά περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως είναι το σελήνιο.

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα από τις ανεπιθύμητες βλάβες που προκαλούνται κατά τη διαδικασία μεταβολισμού του οξυγόνου.

Επίσης, είναι σημαντικά στην προστασία έναντι των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Εμμανουήλ Κ. Μοράρη

Σχετικα με τον συντάκτη

Εμμανουήλ Μοράρης, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Απόφοιτος του τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης με ειδικεύσεις στα αντικείμενα: Διατροφή και εγκυμοσύνη, Διατροφή και αθλητισμός.

Δείτει ολα τα αρθρα απο Εμμανουήλ Κ. Μοράρη
To top ↑