ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ TIPS ΓΙΑ ΕΝΑ ΦΥΣΙΚΟ REBOOT ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΣΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Μετά το Πάσχα, μετά τα οικογενειακά και τα φιλικά τραπέζια, μπορεί να νιώθετε φούσκωμα και μια ανάγκη για να ανακάμψετε από την κραιπάλη των ημερών. Η φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού είναι εξαιρετικά σημαντική για την υγεία σας. Αποτοξίνωση όμως, δε σημαίνει εξαντλητικές δίαιτες και μαντζούνια. Δείτε τι μπορείτε να αλλάξετε στη διατροφή και στην καθημερινότητά σας για ένα φυσικό reboot στον οργανισμό σας.

Η αποτοξίνωση είναι μια συνεχής διαδικασία που το σώμα εκτελεί φυσικά. Το 75% της απενεργοποίησης των τοξινών στον οργανισμό διενεργείται στο συκώτι και το υπόλοιπο 25% στο έντερο. Από την πρώτη στιγμή που δυνητικά επιβλαβείς ουσίες εισέρχονται στο σώμα μας μέσα από τις διατροφικές μας συνήθειες, τα συστήματα αποτοξίνωσης του οργανισμού αρχίζουν να πιάνουν δουλειά.                  

 Τι είναι οι τοξίνες;

Οι τοξίνες εισέρχονται στο σώμα μέσω των επεξεργασμένων τροφίμων, των φαρμάκων, του καπνίσματος, του αλκοόλ και της καφεΐνης. Επίσης, μέσω περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως τα βαρέα μέταλλα και τα φυτοφάρμακα.

Πιθανό είναι ακόμα το ίδιο το σώμα να παράγει τοξίνες. Πρόκειται για τα τελικά προϊόντα του φυσικού μεταβολισμού, τις ορμόνες του στρες και των υποπροϊόντων της λειτουργίας των βακτηρίων που υπάρχουν στον οργανισμό.

Ο δρόμος για τη φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού μας έχει 3 φάσεις (τροποποίηση, εξουδετέρωση και αποβολή). Παρακάτω θα βρείτε τους τρόπους που θα χαρίσουν στον οργανισμό σας ένα φυσικό reboot. 

Μειώστε το αλκοόλ!

Πάνω από το 90% του αλκοόλ μεταβολίζεται στο συκώτι μας. Τα ηπατικά ένζυμα μεταβολίζουν το αλκοόλ σε μια γνωστή καρκινογόνα χημική ουσία. Αναγνωρίζοντας την αιθανάλη ως τοξίνη, το συκώτι τη μετατρέπει σε αβλαβή ουσία, η οποία αργότερα αποβάλλεται από το σώμα μας.

Επιστημονικές μελέτες, δείχνουν ότι η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι ωφέλιμη για την υγεία της καρδιάς. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ όμως μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας. Όταν συμβεί αυτό, το συκώτι δε λειτουργεί επαρκώς ούτε μπορεί να εκτελέσει τις απαραίτητες λειτουργίες του.

Έτσι ο περιορισμός ή η πλήρης αποχή από το αλκοόλ είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ενισχύσετε τη φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού σας. Οι υγειονομικές αρχές συνιστούν περιορισμό της πρόσληψης αλκοόλ σε ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και σε δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες. 

Η αξία του ύπνου στην αποτοξίνωση!

Η εξασφάλιση επαρκούς και ποιοτικού ύπνου είναι απαραίτητη για την υγεία μας, αλλά και για την ενίσχυση του φυσικού μηχανισμού αποτοξίνωσης.

Ο ύπνος επιτρέπει στον εγκέφαλό μας να αναδιοργανωθεί και να επαναφορτιστεί, καθώς και να απομακρύνει τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μια από αυτές τις τοξίνες είναι μια πρωτεΐνη, η οποία συνδέεται με την ανάπτυξη της νόσου του Alzheimer.

Με τη στέρηση ύπνου, το σώμα μας δεν έχει χρόνο να εκτελέσει αυτές τις λειτουργίες, επομένως οι τοξίνες μπορούν να συσσωρευτούν και να επηρεάσουν πολλές πτυχές της υγεία μας. Η κακή ποιότητα ύπνου έχει συνδεθεί με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία, όπως το στρες, το άγχος, η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία.

Φροντίστε να κοιμάστε 7 έως 9 ώρες τη νύχτα σε τακτική βάση. Εάν αντιμετωπίζετε αϋπνίες ή ξυπνάτε συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η τήρηση ενός προγράμματος ύπνου και ο περιορισμός του μπλε φωτός (που εκπέμπεται από τα κινητά, τα tablets και τις οθόνες των υπολογιστών) πριν από τον ύπνο, είναι χρήσιμες για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. 

Περισσότερα υγρά για αποτοξίνωση!

Το νερό κάνει πολύ περισσότερα από το να σας ξεδιψάει. Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, λιπαίνει τις αρθρώσεις, βοηθάει στην πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών και αποτοξινώνει το σώμα απομακρύνοντας τα άχρηστα προϊόντα.

Για επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού, το Ινστιτούτο Ιατρικής συνιστά στους άνδρες να καταναλώνουν 3,7 λίτρα υγρών ημερησίως και στις γυναίκες να καταναλώνουν 2,7 λίτρα υγρών ημερησίως.

Στα υγρά περιλαμβάνονται τα φρούτα, τα λαχανικά και άλλες πηγές πέραν του νερού.

Μπορεί να χρειάζεστε περισσότερα ή λιγότερα υγρά ανάλογα με τη διατροφή, τον τόπο διαμονής και το επίπεδο δραστηριοτήτων σας.

Για τους αθλητές που χάνουν επιπλέον υγρά μέσω της σωματικής άσκησης, συνιστάται να καταναλώνονται επιπλέον 1,5 με 2,5 ποτήρια υγρών (1 ποτήρι = 240 ml). 

Μειώστε τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα!

Η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα θεωρούνται «η ρίζα του κακού» για πολλά προβλήματα της δημόσιας υγείας.

Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφίμων έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία και άλλες χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης.

Η αντικατάσταση του πρόχειρου φαγητού με πιο υγιεινές επιλογές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι ένας υγιεινός τρόπος μείωσης της κατανάλωσης ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφίμων. 

Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά!

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα μας από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Το σώμα μας παράγει φυσικά ελεύθερες ρίζες για κυτταρικές διαδικασίες, όπως η πέψη. Ωστόσο, το αλκοόλ, το τσιγάρο, η κακή διατροφή και η έκθεση σε ρύπους μπορούν να παράγουν υπερβολικές ελεύθερες ρίζες.

Οι ελεύθερες ρίζες εμπλέκονται σε μια σειρά παθήσεων, όπως η άνοια, οι καρδιακές παθήσεις, η ηπατική νόσος, το άσθμα και ορισμένοι τύποι καρκίνου. Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε αντιοξειδωτικά, μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες και άλλες τοξίνες που αυξάνουν τον κίνδυνο ασθένειας. 

Καταναλώστε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε προβιοτικά!

Η καλή υγεία του εντέρου είναι σημείο κλειδί όταν μιλάμε για τη φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού μας. Τα εντερικά κύτταρα διαθέτουν ένα σύστημα αποτοξίνωσης και απέκκρισης που προστατεύει το έντερο και το σώμα μας από επιβλαβείς τοξίνες.

Η καλή υγεία του εντέρου ξεκινά με τα προβιοτικά, ένα είδος φυτικής ίνας που τροφοδοτεί τα καλά βακτήρια στο έντερο.

Με τα προβιοτικά, το έντερο είναι σε θέση να παράγει θρεπτικά συστατικά ευεργετικά για την υγεία. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε προβιοτικά μπορεί να διατηρήσει το ανοσοποιητικό και το μηχανισμό φυσικής αποτοξίνωσης υγιή. Καλές πηγές προβιοτικών είναι οι ντομάτες, οι αγκινάρες, οι μπανάνες, τα σπαράγγια, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και η βρώμη.

 Μειώστε το αλάτι για περισσότερη αποτοξίνωση!

Για πολλούς, η αποτοξίνωση είναι ένα μέσο αποβολής της περίσσειας νερού στον οργανισμό. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, μπορεί να κάνει το σώμα μας να κατακρατήσει περίσσεια υγρών. Αυτή η υπερβολική συσσώρευση υγρών μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και να μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα στα ρούχα μας.

Αν και μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, η αύξηση της πρόσληψης νερού είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξαλείψετε την κατακράτηση υγρών, από την υπερβολική κατανάλωση αλατιού.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν καταναλώνουμε πολύ αλάτι και όχι αρκετό νερό, το σώμα μας απελευθερώνει μια αντιδιουρητική ορμόνη, η οποία εμποδίζει την ούρηση – αποτοξίνωση.

Αυξάνοντας την πρόσληψη νερού, αποβάλουμε περισσότερο νερό και άχρηστα προϊόντα. Η αύξηση της πρόσληψης τροφών πλούσιων σε κάλιο βοηθάει επίσης. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι οι πατάτες, τα φασόλια, οι μπανάνες και το σπανάκι.

 Νοιαστείτε για εσάς και γυμναστείτε!

Η τακτική άσκηση σχετίζεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μειωμένο κίνδυνο πολλών παθήσεων και ασθενειών. Συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη τύπου 2, των καρδιακών παθήσεων, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Ενώ υπάρχουν αρκετοί μηχανισμοί πίσω από τα οφέλη για την υγεία της άσκησης, η μείωση φλεγμονών είναι ένα βασικό σημείο. Ενώ μια φλεγμονή είναι απαραίτητη για την ανάρρωση από λοίμωξη ή την επούλωση τραυμάτων, συχνά αποδυναμώνει την καλή λειτουργία διάφορων μηχανισμών του σώματος μας.

Μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονών, η σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει όλα τα συστήματα του σώματός μας να λειτουργήσουν σωστά και να προστατευτούν από ασθένειες.

Συνιστώνται τουλάχιστον 150-300 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα (όπως γρήγορο περπάτημα) ή 75-150 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα (όπως τρέξιμο).

 

 

 

Προγραμματίστε μια συνεδρία

Αφήστε μια απάντηση