Η ΤΕΛΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΕΜΙΣΤΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ

Σάββατο 23rd, Δεκέμβριος 2017 / 14:07 Εχει γραφτεί απο
Η ΤΕΛΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΕΜΙΣΤΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ

Κλέβει την παράσταση στο γιορτινό τραπέζι! Ποια είναι τα μυστικά του ψησίματος για να παραμείνει η γαλιά/γαλοπούλα ζουμερή; Με τι θα τη γεμίσετε, πέρα από κάστανα και κουκουνάρια; Μοιραστείτε μαζί μας τα μυστικά της τέλειας χριστουγεννιάτικης σπεσιαλιτέ. Με πλουμιστή γέμιση και μαστοριά στο ψήσιμο, αυτή η γαλοπούλα υπόσχεται να σας βγάλει ασπροπρόσωπους στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

      ΥΛΙΚΑ

  • 1 γαλοπούλα γύρω στα 4 ½ – 5 κιλά
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι
  • Λίγο σπάγκο ψησίματος

     

       Για το ζωμό:

  • Λαιμός και φτερούγες γαλοπούλας
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
  • 1 κλωνάρι σέλερι
  • 1 κλωνάρι μαϊντανός
  • 1 φύλλο πράσο
  • 1 καρότο
  • 1 δαφνόφυλλο

      

       Για τη σάλτσα ψητού:

  • Όλα τα υγρά του ψησίματος(που έμειναν στο ταψί)
  • 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 1 φλιτζάνι μαυροδάφνη
  • 1 φλιτζάνι ξηρό κρασί
  • 1 λίτρο ζωμός
  • Φυλλαράκια από 2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι

      

       Για τη γέμιση:

  • 200 γραμμάρια από τα εντόσθια της γαλοπούλας ψιλοκομμένα
  • 250 γραμμάρια χοιρινός κιμάς(μια φορά περασμένος)
  • 250 γραμμάρια μοσχαρίσιος κιμάς(μια φορά περασμένος)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2-3 κουταλιές της σούπας μπράντι
  • 200 γραμμάρια φρέσκα μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 15 δαμάσκηνα κομμένα στα δύο
  • 15 κάστανα βρασμένα και κομμένα στα δύο
  • 2 ξινόμηλα καθαρισμένα και κομμένα σε καρέ
  • 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • 1/2 φλιτζάνι κουκουνάρι καβουρδισμένο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 μέτρια φραντζόλα ξερό ψωμί χωρίς την κόρα του
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι

     

       ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Αν η γαλοπούλα είναι κατεψυγμένη, την αφήνετε να ξεπαγώσει καλά και την πλένετε. Αφαιρείτε τα συκωτάκια. Την καψαλίζετε, τη ξαναπλένετε και τη στεγνώνετε.
  2. Καθαρίζετε τις μεμβράνες από τα εντόσθια. Τα πλένετε και τα ψιλοκόβετε.
  3. Κόβετε τη φραντζόλα σε φέτες. Τις αλείφετε με ελάχιστο ελαιόλαδο, τις ψήνετε για 6-7 λεπτά στους 200 βαθμούς, να ροδίσουν και στη συνέχεια τις σπάτε σε μικρά κομμάτια.
  4. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ροδίζετε τον κιμά και τα εντόσθια για 6-7 λεπτά. Προσθέτετε το κρεμμύδι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 4-5 λεπτά. Σβήνετε με το μπράντι. Προσθέτετε τα δαμάσκηνα, τα κάστανα, τα κομμάτια ψωμιού, τα ξινόμηλα, την καρυδόψιχα, το κουκουνάρι, το ξύσμα πορτοκαλιού και αλατοπιπερώνετε.
  5. Ανακατεύετε καλά και αποσύρετε από τη φωτιά.

    

        Για το ζωμό:

  1. Στο ελαιόλαδο ροδίζετε ελαφρά το λαιμό και τις φτερούγες.
  2. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε, να λαδωθούν.
  3. Προσθέτετε ένα λίτρο νερό και αφού πάρει βράση ξαφρίζετε και σιγοβράζετε για 1 ώρα. Σουρώνετε το ζωμό.
  4. Ξεκοκαλίζετε όσο μπορείτε το λαιμό και ρίχνετε το κρέας του στο ζωμό.
  5. Τον διατηρείτε ζεστό.

       

        Για τη γαλοπούλα:

  1. Έχετε αφαιρέσει το λαιμό και τις άκρες από τις φτερούγες(για το ζωμό).
  2. Αφήνετε τη γαλοπούλα σε θερμοκρασία δωματίου(από το ψυγείο) για 45 λεπτά. Αφαιρείτε με το χέρι όσο περισσότερο λίπος μπορείτε από την κοιλιά(από το άνοιγμα). Τραβάτε το δέρμα του λαιμού και το στερεώνετε, αφού το γυρίσετε προς τα πάνω, με οδοντογλυφίδα ή το ράβετε για να κλείσει από πάνω. Αλατοπιπερώνετε την κοιλιά και γεμίζετε με τη γέμιση, με το χέρι ή κουτάλι. Ράβετε ή δένετε τη γαλοπούλα ώστε τα πόδια και οι φτερούγες να είναι κολλημένα στο σώμα. Αφενός για να κρατήσει ωραίο σχήμα με το ψήσιμο και αφετέρου για να συγκρατήσετε τους χυμούς και την υγρασία στο εσωτερικό της. Ποτέ δε γεμίζετε τη γαλοπούλα, παρά μόνο όταν πρόκειται να μπει κατευθείαν στο φούρνο.
  3. Βάζετε δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο στις παλάμες σας και αλείφετε εξωτερικά. Αλατοπιπερώνετε. Την τοποθετείτε σε ρηχό ταψί με το στήθος προς τα πάνω, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 220 βαθμούς σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα και ψήνετε για 40 λεπτά, να ροδίσει(όταν ψήνετε σε δυνατό φούρνο το δέρμα και το κρέας ψήνονται σχηματίζοντας προστατευτικό στρώμα και έτσι οι χυμοί του κρέατος μεταφέρουν τη θερμότητα στο εσωτερικό ώστε να ολοκληρωθεί το ψήσιμο σωστά). Μετά από 45 λεπτά χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς. Συνεχίζετε το ψήσιμο για περίπου 3 ώρες.
  4. Για να μη στεγνώσει το κρέας και σας αρπάξει το δέρμα, αλείφετε τακτικά με πινέλο κατά τη διάρκεια του ψησίματος με τα υγρά του ταψιού, κάθε 20 λεπτά. Αν αρχίσει να αρπάζει το στήθος, σκεπάζετε με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο.
  5. Μπήγετε σουβλί στο μπούτι, για να σιγουρευτείτε ότι η γαλοπούλα είναι έτοιμη. Αν το υγρό που τρέχει είναι ροζέ αχνό, σημαίνει ότι θέλει επιπλέον ψήσιμο. Αν είναι διάφανο, η γαλοπούλα είναι έτοιμη.
  6. Τη βγάζετε από το φούρνο, την καλύπτετε με αλουμινόχαρτο για 20 λεπτά, να ανακτήσει τους χυμούς της, που με το ψήσιμο βγαίνουν με τη μορφή φυσαλίδων στην επιφάνεια. Γέρνετε το ταψί και αφαιρείτε όσο περισσότερο λίπος μπορείτε με κουτάλι.


         Για τη σάλτσα ψητού:

  1. Βάζετε το ταψί στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και πασπαλίζετε με το αλεύρι. Αφήνετε να ψηθεί το αλεύρι για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας με σύρμα. Προσθέτετε το κρασί και συνεχίζετε το ανακάτεμα για να αποφύγετε το σβόλιασμα της σάλτσας. Τέλος, προσθέτετε και το ζωμό(ζεστό πάντα) ανακατεύοντας με σύρμα. Βράζετε τη σάλτσα, προσθέτετε και τυχόν υγρά από την πιατέλα που φυλάτε τη γαλοπούλα για να ενισχύετε τη σάλτσα. Αρωματίζετε με το θυμάρι και αλατοπιπερώνετε. Σιγοβράζετε 8-10 λεπτά, μέχρι να πυκνώσει.
  2. Σουρώνετε τη σάλτσα και τη διατηρείτε ζεστή. Σερβίρετε τη γαλοπούλα ολόκληρη, με τη σάλτσα σε σαλτσιέρα. Συνοδεύετε με διαφορετικές γαρνιτούρες.

 

    

        ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

Οι καλύτερες ευχές μου

για Καλά Χριστούγεννα

με υγεία, ευτυχία,

δημιουργία

και….αισιοδοξία

Μοράρης Κ. Εμμανουήλ

 

 

 

 

Εμμανουήλ Κ. Μοράρη

Σχετικα με τον συντάκτη

Εμμανουήλ Μοράρης, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Απόφοιτος του τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης με ειδικεύσεις στα αντικείμενα: Διατροφή και εγκυμοσύνη, Διατροφή και αθλητισμός.

Δείτει ολα τα αρθρα απο Εμμανουήλ Κ. Μοράρη
To top ↑