ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ & ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ

Τους καλοκαιρινούς μήνες η ανάγκη του οργανισμού μας για συνεχή ενυδάτωση είναι αυξημένη. Ο ρόλος του νερού στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, κυρίως μέσω της εφίδρωσης, είναι καίριος την περίοδο του καλοκαιριού. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε την αξία του νερού και σε άλλες ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως στην μεταφορά θρεπτικών συστατικών και οξυγόνου στα κύτταρα, την απομάκρυνση άχρηστων ουσιών και την πέψη των τροφών.

Εκτός από το νερό, στα υγρά συγκαταλέγεται το τσάι, ο καφές, ο χυμός, κ.λ.π., ενώ υγρά προσλαμβάνονται κι από διάφορες στερεές τροφές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες νερού, όπως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Επομένως, το καλοκαίρι, που η αυξημένη θερμοκρασία και η έκθεση στον ήλιο αποτελούν καθημερινότητα, οφείλουμε να διατηρούμε συνεχώς ενυδατωμένο τον οργανισμό μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε:

 Καταναλώνουμε τροφές που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και είναι ταυτόχρονα πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρούτα και λαχανικά.

  • Έχουμε πάντα στο ψυγείο μπουκάλια με νερό, τα οποία, βάσει των προτιμήσεών μας, μπορεί να είναι αρωματισμένα με φέτες λεμονιού, λάιμ, αγγουριού ή φρούτων που μας αρέσουν.
  • Συνοδεύουμε με νερό την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών ή καφεΐνούχων ροφημάτων, καθώς προκαλούν έντονη αφυδάτωση.
  • Ασκούμαστε τακτικά (κολύμπι, θαλάσσια σπορ) ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Τα άτομα που γυμνάζονται σε σταθερή βάση ιδρώνουν περισσότερο, χάνουν λιγότερους ηλεκτρολύτες, ενισχύουν τους μηχανισμούς αποτοξίνωσης του οργανισμού και διατηρούν σταθερά το σώμα τους δροσερό.

 

Ιδιαίτερη προσοχή στο να διατηρούν τον οργανισμό τους συνεχώς ενυδατωμένο, θα πρέπει να δίνουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν αυξημένες ανάγκες ενυδάτωσης σε σχέση με νεότερα σε ηλικία άτομα.

Ο Μοράρης Κ. Εμμανουήλ, Msc Αθλητικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, σας εύχεται ένα καλό και ξέγνοιαστο καλοκαίρι!

Προγραμματίστε μια συνεδρία

Αφήστε μια απάντηση