ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ Η ΑΡΝΑΚΙ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ ΜΕ ΘΥΜΑΡΙ

Τρίτη 19th, Απρίλιος 2022 / 18:41 Εχει γραφτεί απο
ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ Η ΑΡΝΑΚΙ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ ΜΕ ΘΥΜΑΡΙ

Το γνωστό μας κλέφτικο, αλλά και το εξοχικό και το γιούλμπασι, είναι εκδοχές αυτού του ψησίματος, μόνο που περιέχουν συνήθως τυρί, προσθήκη που κάνει το φαγητό πιο πλούσιο και πιο βαρύ, αλλά όχι πιο νόστιμο, αφού το κρέας είναι αρκούντως γευστικό ως έχει.

 

ΥΛΙΚΑ

  • 3 κιλά κατσικάκι ή αρνάκι με το κόκκαλο κομμένο σε μέτρια κομμάτια (περίπου 1 μπούτι και 2 «χεράκια»)
  • 6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 κουταλιές της σούπας φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι
  • 3 κουταλιές της σούπας μέλι θυμαρίσιο
  • Χυμός από ½ λεμόνι
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 300 ml ζεστό νερό
  • Αλάτι θαλασσινό χοντρό
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 4 μεγάλες λαδόκολλες
  • Λίγος σπάγκος

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ

  1. Ξεπλένετε τα κομμάτια του κρέατος κάτω από τρεχούμενο νερό, για να απομακρύνετε τυχόν θραύσματα οστών από το κόψιμό τους.
  2. Τα στεγνώνετε καλά με χαρτί κουζίνας.
  3. Τρίβετε τα κομμάτια ένα-ένα με χοντρό αλάτι και τα αφήνετε για 30 λεπτά σε ένα σουρωτήρι ή τα απλώνετε πάνω σε χαρτί κουζίνας.
  4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°C.
  5. Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύετε καλά με ένα πιρούνι το χυμό λεμονιού, το μέλι, το φρέσκο θυμάρι, το σκόρδο και το ελαιόλαδο.
  6. Βάζετε μέσα στη λεκάνη τα κομμάτια του κρέατος (χωρίς να τα ξεβγάλετε από το αλάτι) και ανακατεύετε καλά με τα χέρια σας.
  7. Στον πάγκο της κουζίνας βάζετε 4 μεγάλες λαδόκολλες, τη μία πάνω στην άλλη, σταυρωτά, εναλλάξ.
  8. Στο κέντρο βάζετε τα κομμάτια του κρέατος, μαζί με το αρωματικό μείγμα του μπολ.
  9. Ρίχνετε άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τυλίγετε τα κομμάτια με τις λαδόκολλες, μία-μία, όπως τις έχετε τοποθετήσει, ώστε να τα καλύψετε καλά και σφιχτά.
  10. Τυλίγετε καλά το πακέτο και δένετε σφιχτά με σπάγκο. Γι’ αυτήν τη δουλειά ίσως χρειαστείτε βοήθεια, για να μη σας ανοίξει το πακέτο.
  11. Βάζετε το πακέτο σε ένα ταψί που να το χωράει σχεδόν ακριβώς και προσθέτετε το ζεστό νερό.
  12. Φουρνίζετε και ψήνετε για περίπου 2½ ώρες, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά.
  13. Σβήνετε το φούρνο, αφήνετε την πόρτα του μισάνοιχτη και αφήνετε εκεί μέσα το πακέτο για 15-20 λεπτά, να «ξεκουραστεί» για λίγο το ψητό.
  14. Ξεφουρνίζετε, ανοίγετε προσεκτικά το πακέτο μέσα στο ταψί και μεταφέρετε το κρέας σε μια πιατέλα μαζί με τα υγρά του.

 

TIP: Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε μία σάλτσα με τα υγρά του κρέατος. Σουρώνετε τα υγρά του κρέατος και τα βράζετε σε ένα κατσαρολάκι με ελάχιστο λεμόνι ή/και κόκκινο κρασί και 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα, μέχρι να μειωθούν στο μισό και να «δέσουν». Διορθώνετε το αλατοπίπερο και συνοδεύετε με πουρέ πατάτας, με ελαιόλαδο και λίγο ψιλοκομμένο μάραθο.

 

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

Εμμανουήλ Κ. Μοράρη

Σχετικα με τον συντάκτη

ΜΟΡΑΡΗΣ Κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ M.Sc ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, Ειδίκευση στην Αθλητική Διατροφή

Δείτει ολα τα αρθρα απο Εμμανουήλ Κ. Μοράρη
To top ↑