ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ

Τρίτη 19th, Απρίλιος 2022 / 18:54 Εχει γραφτεί απο
ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ

Ελληνικό Πάσχα χωρίς κατσικάκι ή αρνάκι δεν γίνεται! Η ελληνική κουζίνα είναι πλούσια σε πιάτα που πρωταγωνιστούν αυτά τα κρέατα σε πολλές εκδοχές. Πέρα από τα σουβλιστά, υπάρχουν αμέτρητες συνταγές της κατσαρόλας στις οποίες το κατσικάκι ή το αρνάκι δένουν μαγικά με πρασινάδες και λαχανικά της άνοιξης, με μπόλικα μυρωδικά και συχνά αβγολέμονο, που απογειώνει τις γεύσεις με μοναδικό τρόπο. Τέτοια πιάτα είναι αφιέρωμα στην άνοιξη!

Οι αγκινάρες είναι επίσης στην εποχή τους. Όσο πιο αγκαθωτές, τόσο πιο καλές! Έχουν βέβαια μια διαδικασία στο καθάρισμα, αλλά αξίζει τον κόπο. Λίγα είναι τα λαχανικά –ή μάλλον τα λουλούδια, αφού για λουλούδι πρόκειται– που έχουν τόσες ευεργετικές ιδιότητες όσες η αγκινάρα.

Αν λοιπόν φέτος το Πάσχα δεν σουβλίσετε και δεν ανάψετε κάρβουνα ή φούρνο, προτείνω να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή. Ας γιορτάσουμε την άνοιξη με αυτό το υπέροχο μυρωδάτο πιάτο!

ΥΛΙΚΑ

  • 1200 γραμμάρια κατσικάκι μπούτι κομμένο σε μέτριες μερίδες (με το κόκαλο)
  • 10 φρέσκιες αγκινάρες
  • 2 μεσαία καρότα κομμένα σε καρέ
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 3 λεμόνια
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια χοντροκομμένα (και το πράσινο μέρος)
  • 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • ½  φλιτζάνι μάραθος ψιλοκομμένος
  • 150 ml τσικουδιά
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 500 ml ζεστό νερό
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Για το αβγολέμονο

  • 2 αβγά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ
  • 60 ml χυμός λεμονιού

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ

  1. Ξεκινάτε να καθαρίζετε τις αγκινάρες κόβοντας τα κοτσάνια.
  2. Βγάζετε τα εξωτερικά φύλλα και κόβετε το πάνω μέρος.
  3. Καθαρίζετε προσεκτικά με μαχαίρι την έξω πλευρά μέχρι κάτω στο κοτσάνι που κρατήσατε.
  4. Βάζετε τις καθαρισμένες αγκινάρες σε μπολ με νερό και στυμμένα λεμόνια, για να μην μαυρίσουν.
  5. Πλένετε το κατσικάκι καλά και το στεγνώνετε ταμποναριστά με χαρτί κουζίνας.
  6. Προσθέτετε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  7. Προσθέτετε το μισό ελαιόλαδο σε μια μεγάλη πλασωτέ κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κρέας από τις δύο πλευρές, να πάρει χρώμα.
  8. Το μεταφέρετε σε πιάτο.
  9. Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια.
  10. Στην ίδια κατσαρόλα με τα υγρά που έχουν μείνει προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το ξερό κρεμμύδι και τα καρότα ανακατεύοντας μέχρι να γυαλίσουν.
  11. Προσθέτετε το φρέσκο κρεμμυδάκι, ανακατεύετε και επιστέφετε το κατσικάκι μέσα.
  12. Σβήνετε με τσικουδιά και προσθέτετε αλατοπίπερο κατά βούληση.
  13. Προσθέτετε το ζεστό νερό, καλύπτετε με καπάκι και χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά.
  14. Σιγοβράζετε για περίπου 30-35 λεπτά.
  15. Προσθέτετε μέσα τις αγκινάρες «φυτεύοντάς» τες ανάμεσα στο κρέας.
  16. Προσθέτετε τον άνηθο και τον μάραθο.
  17. Ξανακλείνετε το καπάκι και σιγοβράζετε για ακόμα 30-35 λεπτά, μέχρι να τσιμπάτε το κατσικάκι με πιρούνι και να είναι πολύ μαλακό.
  18. Αποσύρετε από τη φωτιά και ετοιμάζετε το αβγολέμονο.
  19. Χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια.
  20. Χτυπάτε τα ασπράδια σε ελαφριά μαρέγκα.
  21. Σε άλλο μπολ ανακατεύετε τον χυμό λεμονιού με το κορν φλάουρ.
  22. Σε τρίτο μπολ χτυπάτε τους κρόκους και προσθέτετε σιγά-σιγά τον χυμό λεμονιού.
  23. Με απαλές κινήσεις ανακατεύετε την μαρέγκα μέσα στους κρόκους.
  24. Σιγά-σιγά προσθέτετε ζωμό από το φαγητό μέσα στο αυγολέμονο, χτυπώντας παράλληλα με σύρμα. Θα βάλετε περίπου 3-4 κουτάλες της σούπας.
  25. Μετά περιχύνετε το φαγητό με το αβγολέμονο, κλείνετε το καπάκι και κρατώντας γερά με τα χέρια σας την κατσαρόλα με το καπάκι κλειστό κουνάτε να ανακατευτεί το αβγολέμονο.
  26. Σερβίρετε.

 

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

Εμμανουήλ Κ. Μοράρη

Σχετικα με τον συντάκτη

ΜΟΡΑΡΗΣ Κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ M.Sc ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, Ειδίκευση στην Αθλητική Διατροφή

Δείτει ολα τα αρθρα απο Εμμανουήλ Κ. Μοράρη
To top ↑