ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΗ ΡΕΒΙΘΑΔΑ ΜΕ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΚΑΙ ΣΕΛΕΡΙ

Σάββατο 06th, Απρίλιος 2019 / 20:11 Εχει γραφτεί απο
ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΗ ΡΕΒΙΘΑΔΑ ΜΕ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΚΑΙ ΣΕΛΕΡΙ

΄Ενα χορτοφαγικό, διαφορετικό πιάτο.

   ΥΛΙΚΑ

  • 350 γραμμάρια ρεβίθια (μουλιασμένα σε νερό αποβραδίς)
  • 200 γραμμάρια ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας χοντροκομμένα
  • 1 μικρό κουνουπίδι (τα μπουκετάκια)
  • 3 μέτρια ξερά κρεμμύδια κομμένα σε ψιλά καρέ
  • 1 βιολογικό καρότο κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 3 κλωναράκια σέλερι κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 1 κουταλιά της σούπας γλυκό μπούκοβο σε σκόνη
  • 1/3 κουταλάκι του γλυκού καυτερό μπούκοβο
  • 1 κουταλιά της σούπας ξερό δεντρολίβανο (κοπανισμένο και περασμένο από σήτα)
  • 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα ακέρωτου πορτοκαλιού
  • 2 κουταλάκια του γλυκού χυμός λεμονιού
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι

 

      ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ

  1. Βάζετε σε μια μέτρια κατσαρόλα τα ρεβίθια με το κρεμμύδι, προσθέτετε τόσο νερό ώστε να τα καλύπτει κατά 3 – 4 εκατοστά και τα βάζετε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρουν μια βράση. Τότε, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς σιγανή θερμοκρασία, σκεπάζετε με το καπάκι και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για περίπου 1½ ώρα, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν. Αν ενδιάμεσα εξατμιστεί το νερό, συμπληρώνετε με επιπλέον ζεστό νερό, ώστε πάντα να τα υπερκαλύπτει κατά 2 εκατοστά.
  2. Όταν τα ρεβίθια μαλακώσουν, δυναμώνετε τη θερμοκρασία και προσθέτετε την ντομάτα. Αφήνετε να πάρει μια βράση,  μετά χαμηλώνετε πάλι τη φωτιά σε μέτρια προς σιγανή θερμοκρασία και αφήνετε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί για περίπου άλλα 10 λεπτά, συμπληρώνοντας, αν χρειαστεί, επιπλέον ζεστό νερό.
  3. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, ζεσταίνετε 2 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κουνουπίδι, το καρότο και το σέλερι για περίπου 3 – 4 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα.
  4. Αδειάζετε τα λαχανικά στην κατσαρόλα με τα ρεβίθια και προσθέτετε το μπούκοβο, γλυκό και καυτερό, το δεντρολίβανο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Δυναμώνετε τη φωτιά, αφήνετε να πάρει μια βράση και μετά τη χαμηλώνετε σε μέτρια θερμοκρασία, συνεχίζοντας το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα, ανακατεύοντας κάθε τόσο με ξύλινη κουτάλα και προσέχοντας να μην κολλήσουν.
  5. Παίρνετε 1/2 κουτάλα της σούπας από τη ρεβιθάδα και τη χτυπάτε στο μπλέντερ μαζί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το χυμό λεμονιού και περιχύνετε με αυτήν τη σάλτσα τα ρεβίθια.
  6. Ανακατεύετε καλά με ξύλινη κουτάλα και αφήνετε 10 λεπτά το φαγητό να «ξεκουραστεί».
  7. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό και συνοδεύετε με κεφαλοτύρι ή γραβιέρα σαγανάκι και ζεστές πιτούλες για σουβλάκι.

 

TIP:  Λόγω χρώματος και γεύσης γεμίζετε τα ποτήρια σας με ένα ωραίο ροζέ κρασί.

   

    ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

Εμμανουήλ Κ. Μοράρη

Σχετικα με τον συντάκτη

Εμμανουήλ Μοράρης, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Απόφοιτος του τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης με ειδικεύσεις στα αντικείμενα: Διατροφή και εγκυμοσύνη, Διατροφή και αθλητισμός.

Δείτει ολα τα αρθρα απο Εμμανουήλ Κ. Μοράρη
To top ↑