ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ: ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Πέμπτη 22nd, Απρίλιος 2021 / 14:54 Εχει γραφτεί απο
ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ: ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και αποτελεί την τελευταία εβδομάδα της Σαρακοστιανής νηστείας. Στο βασικό της σκελετό, σε διατροφικό επίπεδο, περιλαμβάνει αποχή από όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και κάποιες μέρες και από το λάδι. Αν νηστεύετε ήδη ή αν πρόκειται να νηστέψετε μόνο αυτήν την εβδομάδα παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές για να διατηρήσετε τη διατροφική σας ισορροπία.

  •  Καταναλώνετε 5 γεύματα καθημερινά με 3 κυρίως γεύματα και 2 snacks. Δεν υπάρχει λόγος να βγείτε από το διατροφικό σας πρόγραμμα λόγω της νηστείας. Συνοδεύετε επίσης κάθε κυρίως γεύμα σας με άφθονη σαλάτα προκειμένου να ενισχύσετε το αίσθημα του κορεσμού.
  • Συνδυάστε διάφορες πηγές φυτικών πρωτεϊνών για να εξασφαλίσετε την επαρκή πρόσληψη όλων των απαραίτητων αμινοξέων. Όσπρια όπως οι φακές και τα ρεβίθια συνδυάζονται με το ρύζι, την κινόα ή το φαγόπυρο, ή με ξηρούς καρπούς και σπόρους.
  • Καταναλώστε ζυμαρικά, ψωμί και άλλα αρτοσκευάσματα με μέτρο. Τα ζυμαρικά, το ψωμί, τα κουλούρια και άλλα νηστίσιμα αρτοσκευάσματα αποτελούν μία εύκολη και γρήγορη λύση για την περίοδο της νηστείας. Καθώς όμως μπορείτε να βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων στη ζυγαριά σας, αποφύγετε τις υπερβολές και προτιμήστε τα προϊόντα ολικής άλεσης.
  • Εντάξτε τα θαλασσινά στο διαιτολόγιό σας. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσετε την πρωτεϊνική σας πρόσληψη, αλλά και την πρόσληψη ασβεστίου, σιδήρου, ψευδαργύρου και σεληνίου. Αποφύγετε ωστόσο το τηγάνισμα που αυξάνει το θερμιδικό τους περιεχόμενο.
  • Διατηρήστε την ποικιλία στο διαιτολόγιό σας. Μην ξεχνάτε ότι η ελληνική μεσογειακή κουζίνα έχει πλήθος νηστίσιμων συνταγών με λαδερά, όσπρια, δημητριακά και θαλασσινά που μας εξασφαλίζει ποικιλία και γεύση ακόμα και την περίοδο της Σαρακοστής.

 

Η νηστεία είναι μια κατάσταση, χαρακτηριστικό της οποίας είναι η αποχή από συγκεκριμένα τρόφιμα. Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να παρεκκλίνει κάποιος από τον καθημερινό του διατροφικό προγραμματισμό και να τροποποιήσει τις διατροφικές του συνήθειες.

Σημεία κλειδιά για την αποφυγή των οποιοδήποτε πιθανών υπερβολών είναι βασικά ο καλός σχεδιασμός και η μη παράλειψη γευμάτων. Διασφαλίστε ισορροπία στα γεύματά σας σε ενεργειακό και θρεπτικό επίπεδο τόσο σε μακροθρεπτικά, όσο και σε μικροθρεπτικά συστατικά και επιδιώξτε την ποικιλία σε τρόφιμα που θα επιλέξετε να καταναλώσετε, και δεν θα υπάρχει ανάγκη για τσιμπολόγημα και υπερκατανάλωση κυρίως αμυλούχων τροφίμων (κυρίως λόγω μη επαρκούς πρόσληψης πρωτεΐνης, που προσφέρει μεγαλύτερο κορεσμό συγκρινόμενη με τους υδατάνθρακες).

Και μην ξεχνάτε ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό της νηστείας είναι η εγκράτεια και ο αυτοέλεγχος…

 

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ 

σε όλους με υγεία

αγάπη, θετική σκέψη και χαμόγελα

Δύναμη… και όλα θα περάσουν!

Εμμανουήλ Κ. Μοράρη

Σχετικα με τον συντάκτη

Εμμανουήλ Μοράρης, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Απόφοιτος του τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης με ειδικεύσεις στα αντικείμενα: Διατροφή και εγκυμοσύνη, Διατροφή και αθλητισμός.

Δείτει ολα τα αρθρα απο Εμμανουήλ Κ. Μοράρη
To top ↑