ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ

Σάββατο 09th, Δεκέμβριος 2017 / 17:15 Εχει γραφτεί απο
ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ

Το να θέλετε να μη χαλάσετε τη δίαιτα σας και στις γιορτές, αποτελεί δύσκολο στόχο με τόσα γλυκά. Δοκιμάστε να φτιάξετε μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη αλλά μόνο με αγνά υλικά και μέλι!

     ΥΛΙΚΑ

     Για τη ζύμη:

  • 200 γραμμάρια φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
  • 280 γραμμάρια ελαιόλαδο
  • 600 γραμμάρια αλεύρι ολικής αλέσεως που φουσκώνει μόνο του
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 πρέζα γαρύφαλλο
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

     

      Για το σιρόπι:

  • 2 φλιτζάνια θυμαρίσιο μέλι
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλα

      

      Για γαρνίρισμα:

  • Φυστίκια Αιγίνης ή καρύδια χοντροκομμένα

     

       ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύετε το φρέσκο χυμό του πορτοκαλιού και τη σόδα. Αφήνετε να κάνουν την αντίδρασή τους, προσθέτετε το ελαιόλαδο, τα μυρωδικά και ανακατεύετε με το χέρι.
  2. Μετά, προσθέτετε το αλεύρι, συνεχίζοντας απαλά το ανακάτεμα με το χέρι σας από το κέντρο προς τα έξω, έτσι ώστε να μην «κορδώσει» η ζύμη σας.
  3. Πλάθετε τα μελομακάρονα σε μικρές στρογγυλές μπάλες και τις πιέζετε με την παλάμη σας προς τα κάτω.
  4. Τοποθετείτε τα μελομακάρονα σε μια λαδόκολλα.
  5. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.
  6. Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνετε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι. Με μια τρυπητή κουτάλα τα γυρίζετε για 10-15 δευτερόλεπτα περίπου. Στη συνέχεια, τα βγάζετε και τα αφήνετε σε σήτα να στραγγίξουν.
  7. Τέλος, τα πασπαλίζετε με θυμαρίσιο μέλι και χοντροκομμένα φυστίκια Αιγίνης.

          

       Για το σιρόπι:

  1. Ζεσταίνετε στην κατσαρόλα το μέλι, το νερό και το ξυλάκι κανέλα.
  2. Σουρώνετε τον μαύρο αφρό και περιμένετε 10 λεπτά περίπου να δέσει το σιρόπι. Δε θα γίνει εντελώς παχύρρευστο μιας και λείπει η ζάχαρη. Φτιάχνετε πρώτα το σιρόπι για να προλάβει να κρυώσει μέχρι να ετοιμαστούν τα μελομακάρονα και να τα βουτήξετε για λίγα λεπτά μέσα.

 

          ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

 

Ας είναι το νέο έτος

η αρχή για ένα καινούργιο,

ελπιδοφόρο και δημιουργικό

ξεκίνημα σε όλους τους τομείς.

Μοράρης Κ. Εμμανουήλ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 

Εμμανουήλ Κ. Μοράρη

Σχετικα με τον συντάκτη

Εμμανουήλ Μοράρης, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Απόφοιτος του τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης με ειδικεύσεις στα αντικείμενα: Διατροφή και εγκυμοσύνη, Διατροφή και αθλητισμός.

Δείτει ολα τα αρθρα απο Εμμανουήλ Κ. Μοράρη
To top ↑