ΧΟΙΡΙΝΗ ΣΠΑΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ ΚΑΙ ΞΕΡΑ ΦΡΟΥΤΑ

Τρίτη 17th, Δεκέμβριος 2019 / 16:42 Εχει γραφτεί απο
ΧΟΙΡΙΝΗ ΣΠΑΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ ΚΑΙ ΞΕΡΑ ΦΡΟΥΤΑ

Η χοιρινή σπάλα εμπλουτίζεται με χειμωνιάτικα καλούδια και καρπούς και γίνεται ένα πιάτο πληθωρικής, σύνθετης νοστιμιάς, που μαγειρεύεται σχεδόν μόνο του, αφήνοντάς σας χρόνο για άλλες, πιο πολύπλοκες συνταγές.

      ΥΛΙΚΑ

  • 2 κιλά χοιρινή σπάλα με το κόκαλο
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας μπράντι
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών (αντίστοιχη ποσότητα νερού με κύβο)
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού καρδάμωμο σε σκόνη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 σκελίδες σκόρδου ολόκληρες
  • 12 ξερά κρεμμυδάκια για στιφάδο καθαρισμένα
  • 24 ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια
  • 24 ξερά σύκα
  • 3 κουταλιές της σούπας μαύρες σταφίδες
  • 10-15 κάστανα ψημένα και καθαρισμένα
  • Λίγο σουσάμι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι

 

      ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ

  1. Αλατίζετε ολόγυρα τη σπάλα και την αφήνετε εκτός ψυγείου για περίπου 1 ώρα.
  2. Σε φαρδιά και βαθιά κατσαρόλα σοτάρετε τη σπάλα στο ελαιόλαδο για 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όσο γίνεται από όλες τις μεριές.
  3. Σβήνετε με το ποτό, αφήνετε για 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτετε τα μπαχαρικά, τη δάφνη, το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια.
  4. Προσθέτετε το ζωμό λαχανικών, ώστε να μισοσκεπάσει το κρέας και αφήνετε να πάρει βράση.
  5. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε καλά την κατσαρόλα και μαγειρεύετε για περίπου 2 ώρες, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά.
  6. Περίπου 30 λεπτά πριν αποσύρετε, ρίχνετε στην κατσαρόλα τα ξερά φρούτα, τα κάστανα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  7. Αφαιρείτε το κρέας και τα υπόλοιπα στερεά υλικά με τρυπητή κουτάλα και τα τακτοποιείτε σε πιατέλα.
  8. Βάζετε τη σάλτσα να βράσει σκέτη, σε δυνατή φωτιά, για 10-15 λεπτά ή μέχρι να μειωθεί ελαφρώς και να δέσει όσο θέλετε.
  9. Σερβίρετε το κρέας με τη σάλτσα και λίγο σουσάμι.

    

     TIP: Σοτάρετε το κρέας σε δόσεις για να μην βράσει και να πάρει ωραίο χρώμα.

 

 

Εύχομαι  ολόψυχα σε όλους υγεία και ευτυχία.

Χαρούμενα Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το 2020.

Χρόνια Πολλά

Μοράρης Κ. Εμμανουήλ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Εμμανουήλ Κ. Μοράρη

Σχετικα με τον συντάκτη

Εμμανουήλ Μοράρης, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Απόφοιτος του τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης με ειδικεύσεις στα αντικείμενα: Διατροφή και εγκυμοσύνη, Διατροφή και αθλητισμός.

Δείτει ολα τα αρθρα απο Εμμανουήλ Κ. Μοράρη
To top ↑