ΝΗΣΤΕΙΑ: ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Δευτέρα 06th, Μάρτιος 2017 / 17:43 Εχει γραφτεί απο
ΝΗΣΤΕΙΑ: ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κατά την περίοδο της Σαρακοστής, η οποία ξεκινάει 40 ημέρες πριν από το Πάσχα, πολλοί είναι αυτοί που νηστεύουν. Αυτό συμβαίνει, είτε για θρησκευτικούς λόγους είτε για λόγους σωστής διατροφής. Σας δίνεται η ευκαιρία να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες. Στη νηστεία αποφεύγονται τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά και η βάση της διατροφής αποτελείται από αρκετά όσπρια, φρούτα και λαχανικά, θαλασσινά , αμυλούχα (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, δημητριακά) και λαδερά φαγητά. Αυτό μπορεί (υπό προϋποθέσεις) να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία σας, ωστόσο μπορεί να κρύβει και ορισμένους κινδύνους.

Μία από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις αυτή την  περίοδο είναι πως  μπορείτε να χάσετε κιλά. Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική καθώς από τη μία πλευρά περιορίζονται σημαντικά οι πηγές της πρωτεΐνης όπως το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και από την άλλη, όσοι νηστεύουν καταναλώνουν τακτικά και συχνά σε μεγάλες ποσότητες, τροφές που έχουν πολλές θερμίδες και υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως το ψωμί και ο χαλβάς αλλά και λιπαρά όπως τα τηγανιτά φαγητά, κολοκυθοκεφτέδες, τηγανιτές πατάτες κ.α.Η μη κατανάλωση κρέατος σχετίζεται με τη μειωμένη πρόσληψη σιδήρου. Το ασβέστιο μειώνεται, λόγω της αποχής από τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης, οι βιταμίνες Β12 και φολικό οξύ προσλαμβάνονται σε μικρές ποσότητες, γιατί βρίσκονται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Για όσους  θέλετε να χάσετε κιλά (ή έστω να παραμείνετε σταθεροί) κατά τη διάρκεια της Νηστείας της Σαρακοστής, και γενικά για όσους θέλετε να μη στερήσετε από τον οργανισμό σας πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία, παραθέτουμε ορισμένες διατροφικές οδηγίες:

Η πρόσληψη επαρκούς πρωτεΐνης έχει πρώτιστη σημασία. Έτσι, εμπλουτίζετε τη διατροφή σας με θαλασσινά, κινοά, ξηρούς καρπούς, χούμους και πολλά λαχανικά.

– Αναπληρώνετε την μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου λόγω της μη κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων με τροφές όπως τα αμύγδαλα, το μπρόκολο αλλά και το γάλα σόγιας ή αμυγδάλου.

Κάθε φορά που καταναλώνετε υδατάνθρακες, φροντίζετε να τους συνδυάζετε με μια πηγή πρωτεΐνης. Για παράδειγμα μαγειρεύετε ζυμαρικά ζέας ή σικάλεως (κατά προτίμηση) με θαλασσινά όπως γαρίδες, σουπιές, χταπόδια κ.τ.λ.

Αν είχατε συνηθίσει στο πρωινό σας να καταναλώνετε γάλα με δημητριακά ή τοστ με τυρί και γαλοπούλα, προσαρμόζετε το πρωινό σας στη νηστεία τρώγοντας μία φέτα ψωμί (πολύσπορο ή σικάλεως) με το πολύ ένα κουταλάκι του γλυκού φυστικοβούτυρο ή ταχίνι.

Αν έχετε έλλειψη σιδήρου είναι καλό να μην κάνετε νηστεία και τις 40 μέρες. Αν παρόλα αυτά είναι κάτι που το θέλετε πολύ, συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας τη σουπιά που είναι πλούσια σε σίδηρο αλλά υψηλή στη χοληστερίνη.

Τα όσπρια, όπως οι φακές και τα ρεβίθια, συνδυάζονται τέλεια με καστανό ρύζι. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός δημιουργεί κορεσμό και έτσι αποφεύγονται οι μετέπειτα επιθέσεις σε περιττές κενές θερμίδες.

Οι ξηροί καρποί αποτελούν την τροφή-πασπαρτού της νηστείας, αφού μπορείτε να τους καταναλώνετε μαζί με φρούτα, στη σαλάτα σας αλλά και μαζί με τα όσπρια. Φυσικά, χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα αν κάνετε δίαιτα.

 

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!!!

 

Εμμανουήλ Κ. Μοράρη

Σχετικα με τον συντάκτη

Εμμανουήλ Μοράρης, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Απόφοιτος του τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης με ειδικεύσεις στα αντικείμενα: Διατροφή και εγκυμοσύνη, Διατροφή και αθλητισμός.

Δείτει ολα τα αρθρα απο Εμμανουήλ Κ. Μοράρη
To top ↑