ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ

Τρίτη 11th, Απρίλιος 2017 / 22:12 Εχει γραφτεί απο
ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ

Είναι παράδοση την Μεγάλη Πέμπτη να μαγειρεύουμε ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα. Λένε ότι το κάνουμε αυτό γιατί η Παναγία τύλιγε ντολμάδες όταν έμαθε ότι θα σταυρώσουν το Χριστό, τα παράτησε όλα έτσι στη μέση και έτρεξε κοντά του.

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γραμμάρια αμπελόφυλλα
  • 350 γραμμάρια ρύζι καρολίνα
  • 1-2 κολοκυθάκια
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ½ κρεμμύδι ξερό
  • 1 τριμμένη ντομάτα
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κούπα βραστό νερό
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • 5-6 φυλλαράκια δυόσμο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Βάζετε τα αμπελόφυλλα κάτω από τρεχούμενο νερό και τα πλύνετε καλά. Τα ζεματίζετε για 2-3 λεπτά. Σε ένα μπολ ετοιμάζετε τη γέμιση ψιλοκόβοντας τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι, την ντομάτα, τα κολοκυθάκια,  τον μαϊντανό ,τον άνηθο, τον δυόσμο και τα βάζετε όλα μαζί με το ρύζι, το ½ ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και το χυμό από ένα λεμόνι.

2.Στη συνέχεια, απλώνετε ένα φύλλο με τις ίνες προς τη δική σας πλευρά, ώστε να τις τυλίξετε εσωτερικά, βάζετε ένα κουτάλι της σούπας γέμιση. Πρώτα διπλώνετε την κάτω πλευρά προς το κέντρο, έπειτα διπλώνετε τα πλαϊνά και κλείνετε τυλίγοντας ελαφρά προς τα πάνω.

3.Καλύβετε με λίγα αμπελόφυλλα τον πάτο της κατσαρόλας και τοποθετείτε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς να αφήνετε κενά μεταξύ τους, στο κέντρο της κατσαρόλας βάζετε την πιπεριά.  Προσθέτετε νερό μέχρι να σκεπαστεί το πιάτο,(τοποθετείτε ένα πιάτο από πάνω ώστε στο βράσιμο να μη μετακινούνται και χάνουν το σχήμα τους)χυμό από ένα λεμόνι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο ,σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι και όταν πάρει βράση χαμηλώνετε και σιγοβράζετε για 45 λεπτά.

4.Τα αφήνετε να κρυώσουν. Σερβίρονται ζεστά ή κρύα.

 

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

 

Εμμανουήλ Κ. Μοράρη

Σχετικα με τον συντάκτη

Εμμανουήλ Μοράρης, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Απόφοιτος του τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης με ειδικεύσεις στα αντικείμενα: Διατροφή και εγκυμοσύνη, Διατροφή και αθλητισμός.

Δείτει ολα τα αρθρα απο Εμμανουήλ Κ. Μοράρη
To top ↑