Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: «Το κλίμα αλλάζει. Τα τρόφιμα και η γεωργία πρέπει επίσης να αλλάξουν»

Σάββατο 14th, Οκτώβριος 2017 / 23:21 Εχει γραφτεί απο
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: «Το κλίμα αλλάζει. Τα τρόφιμα και η γεωργία πρέπει επίσης να αλλάξουν»

Σίγουρα οι περισσότεροι όταν σκέφτεστε την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής πιστεύετε ότι είναι ακόμη μια μέρα που γιορτάζεται η υγιεινή διατροφή και τονίζεται η σημασία της στην υγεία μας. Όμως η σημερινή ημέρα δεν πρεσβεύει μόνο αυτό, γιατί η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής που έχει καθιερωθεί η 16η Οκτωβρίου, έχει ως κύριο στόχο τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη. Το θέμα και ταυτόχρονα το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής για το έτος 2017 είναι «Το κλίμα αλλάζει. Τα τρόφιμα και η γεωργία πρέπει επίσης να αλλάξουν».

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, ωστόσο περισσότεροι από 850 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να πεινούν σε όλο τον κόσμο, τη στιγμή που ο πληθυσμός αυξάνεται σταθερά και οι κλιματικές συνθήκες αλλάζουν!

Όπως επισημαίνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), στην ανακοίνωσή του, ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος είναι η επισιτιστική ασφάλεια με επιπτώσεις κυρίως στους πλέον ευάλωτους πληθυσμούς τόσο σε αυτούς που εκτίθενται στα ακραία καιρικά φαινόμενα της κλιματολογικής αλλαγής, που συνήθως είναι οι απασχολούμενοι στην πρωτογενή παραγωγή (π.χ. αγρότες, αλιείς και κτηνοτρόφοι), όσο και στους εμπερίστατους πολίτες που ζουν συνήθως στο όριο της κοινωνικής επιβίωσης.

Τον Οκτώβριο του 1980 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 16η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. Οι στόχοι της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής είναι οι εξής:

 • Να ενθαρρύνει την προσοχή στη γεωργική παραγωγή τροφίμων και να εντείνει τις εθνικές, διμερείς, πολυμερείς και μη κυβερνητικές προσπάθειες προς το σκοπό αυτό.
 • Να ενθαρρύνει την οικονομική και τεχνική συνεργασία μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών.
 • Να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των αγροτών, ιδιαίτερα των γυναικών και των λιγότερο προνομιούχων ομάδων, με αποφάσεις και δραστηριότητες που θα επηρεάζουν τις συνθήκες ζωής τους.
 • Να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού για το πρόβλημα της πείνας στον κόσμο.
 • Να προωθήσει την μεταφορά τεχνογνωσίας προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο.
 • Να ενισχύσει τη διεθνή και εθνική αλληλεγγύη στον αγώνα κατά της πείνας, του υποσιτισμού και της φτώχειας και να επιστήσει την προσοχή σε επιτεύγματα στην ανάπτυξη τροφίμων και γεωργίας.

 

Σήμερα η πείνα απειλεί περισσότερο από 800 εκατομμύρια ανθρώπων στον πλανήτη και ο υποσιτισμός, η διατροφική ανασφάλεια, οι άθλιες συνθήκες υγιεινής και ο περιορισμός της βιοποικιλότητας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των υπό ανάπτυξη χωρών. Αντίθετα στις ανεπτυγμένες χώρες το πρόβλημα της παχυσαρκίας απειλεί την υγεία εκατομμυρίων πολιτών. Η εντατικοποίηση του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων ζωικής και φυτικής προέλευσης, η ραγδαία ανάπτυξη τεχνολογιών μεταποίησης και συντήρησης τροφίμων και η υπερκατανάλωση «βιομηχανοποιημένων τροφίμων», δημιούργησαν καινούργια πρότυπα διατροφής και διαφοροποίησαν σημαντικά τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή που ο μισός πλανήτης αντιμετωπίζει το φάσμα της πείνας εξαιτίας χρόνιων καταστάσεων αλλά και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της επίδρασης των κλιματικών αλλαγών, ο άλλος μισός αντιμετωπίζει μια σειρά προβλημάτων διατροφής που σχετίζονται είτε με την υπερκατανάλωση τροφίμων είτε με στρεβλές εικόνες που παράγει ο δυτικός τρόπος ζωής.

Τονίζοντας την επίδραση των κλιματικών αλλαγών και της αύξησης χρήσης βιοκαυσίμων στην ποσότητα, τις τιμές και την ποιότητα των τροφίμων παγκοσμίως, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής δίνει ταυτόχρονα το έναυσμα για να προβληματιστούμε σχετικά με τις διατροφικές συνήθειές μας και το διατροφικό μας μέλλον.

Οι αριθμοί σοκάρουν! Σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace:

 • 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια έλλειψη θρεπτικών ουσιών.
 • Καθημερινά παράγονται 350 κιλά δημητριακών ανά άτομο, παρόλα αυτά 40 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την πείνα.
 • Μεταξύ 1967- 1997, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών αυξήθηκε κατά 84% και ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε κατά 67%, εξασφαλίζοντας ένα καθεστώς επισιτιστικής ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο.
 • Την ίδια περίοδο, το κόστος παραγωγής των τροφίμων μειώθηκε εντυπωσιακά, παρασύροντας σε αντίστοιχη μείωση και τις τιμές τους.
 • Περισσότεροι από 900 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν και πεινούν.
 • Η βιομηχανία τροφίμων σπαταλά 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε διαφημίσεις.
 • Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 300 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή είναι παχύσαρκοι, περισσότεροι ανά 100 εκατομμύρια σε σχέση με το 1955.
 • Μέχρι το 2020, η παχυσαρκία και οι επιπλοκές που δημιουργεί (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου) θα ευθύνονται για το 72% των θανάτων παγκοσμίως. Το 1998, το αντίστοιχό ποσοστό ήταν της τάξεως του 60%.
 • Οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ε.Ε και η Βραζιλία αποτελούν το 33% του παγκόσμιου πληθυσμού, το οποίο καταναλώνει το 60% της παγκόσμιας παραγωγής μοσχαριού, περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής πουλερικών και περισσότερο από το 80% της παραγωγής χοιρινού.
 • Στις ΗΠΑ περισσότερο από το 40% των παραγόμενων τροφίμων πετιέται στα σκουπίδια, με κόστος πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια για την αμερικανική κοινωνία. Υπολογίσθηκε ότι το 14% των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια ενός νοικοκυριού βρίσκεται πακεταρισμένο και δεν έχει λήξει.
 • Αν οι 670 εκατομμύρια τόνοι από την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών που προορίζεται για ζωοτροφές μειώνονταν κατά 10%, τα περίσσια δημητριακά θα έφταναν για να θρέψουν 225 εκατομμύρια ανθρώπους.
 • Από το 1979 μέχρι τα μέσα 1990, η ετήσια κατανάλωση κρέατος στο νότιο ημισφαίριο αυξήθηκε κατά 70 εκατομμύρια τόνους, σε αντίθεση με μια αύξηση 26 εκατομμύριων τόνων που σημειώθηκε στο βόρειο ημισφαίριο.
 • Στις Η.Π.Α. περισσότερο από το 40% των τροφίμων πετιέται στα σκουπίδια και σύμφωνα με υπολογισμούς το 14% των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια δεν έχει λήξει.
 • Αν κάθε Αμερικανός μειώσει κατά 5% την κατανάλωση κρέατος, δηλαδή να τρώει ένα πιάτο λιγότερο την εβδομάδα, θα παραχθεί ποσότητα δημητριακών ικανή να σιτίσει 25 εκατομμύρια ανθρώπους.
 • Η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος καταστρέφει δάση σε ραγδαίο ρυθμό. Στην Κεντρική Αμερική, τα τελευταία 40 χρόνια, το 40% των τροπικών δασών έχει καταστραφεί ή καεί για να μετατραπεί σε βοσκοτόπια βοοειδών.

 

Με απλά λόγια ο μισός πλανήτης αντιμετωπίζει την πείνα εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και των κλιματικών αλλαγών, ενώ ο άλλος μισός αντιμετωπίζει προβλήματα που σχετίζονται με την υπερκατανάλωση τροφίμων και με μια στρεβλή εικόνα όσο αφορά την υγιεινή διατροφή.

Η πείνα οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα της παγκόσμιας ανασφάλειας και περιβαλλοντικής υποβάθμισης και η εξάλειψη της δεν είναι μόνο μια ηθική επιταγή, αλλά και μια καλή επένδυση για την κοινωνία.

Κάθε χρόνο, ο στόχος είναι ένας. Ο περιορισμός της πείνας στον πλανήτη.

 

 

 

 

 

 

 

Εμμανουήλ Κ. Μοράρη

Σχετικα με τον συντάκτη

Εμμανουήλ Μοράρης, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Απόφοιτος του τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης με ειδικεύσεις στα αντικείμενα: Διατροφή και εγκυμοσύνη, Διατροφή και αθλητισμός.

Δείτει ολα τα αρθρα απο Εμμανουήλ Κ. Μοράρη
To top ↑