ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΥΜΗΣ

Τρίτη 07th, Δεκέμβριος 2021 / 21:46 Εχει γραφτεί απο
από το ΒΙΝΤΕΟ

 

Σύμη αρχόντισσα!

Σύμη επιβλητική!

Δικαιωματικά την αποκαλούν και Αίγλη. Μια ώρα περίπου μακριά από τα κοντινά νησιά, με το γρήγορο καράβι και αφού έχεις σίγουρα περάσει σαράντα κύματα.

Όταν επιτέλους φτάνεις στον προορισμό σου αντικρίζεις ένα λιμάνι που δυσκολεύεσαι να βρεις στα υπόλοιπα μέρη του κόσμου. Η θέα του μοιάζει σαν αμφιθέατρο, με θεατές τα νεοκλασικά με χρώματα που μαγνητίζουν το βλέμμα σου. Ωχρά, λουλάκι και λευκό. Αρμονικά συνδυασμένα έτσι ώστε η παράδοση να βρίσκεται στο παρόν και να φεύγει με ταχύτητα για το μέλλον.

Κοσμοπολίτισσα και όχι άδικα την περιγράφουν οι ταξιδιώτες…

Μία βόλτα στα εσωτερικά των οικισμών θα σε πείσει. Η ζωή στα χαλάσματα γίνεται φανερή από τις μαρτυρίες που βρίσκονται στα πατώματα. Σε ένα μισογκρεμισμένο σπίτι, ένα μισάνοιχτο ντουλάπι με νοικοκυριό μια άλλης εποχής, ένα μπουκάλι με δύο δάχτυλα ελαιόλαδο, αλάτι σε ένα κουπάκι και αλεύρι σε ένα χάστρενο κρουπί. Το ταξίδι στην γαστρονομία αυτού του νησιού ξεκινά.

Οι συνταγές αυτές που σας παρουσιάζουμε είναι ενδεικτικές και περιλαμβάνουν τις πιο διαδεδομένες παραδοσιακές συνταγές που μαγειρεύονται ακόμα και σήμερα στο νησί μας.

Τα έχει όλα το νησί μας! Ήλιο, θάλασσα και κάπου ανάμεσα στις πέτρες ξεπροβάλλει με θάρρος το πολύτιμο χώμα, η γη.

Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι τα προϊόντα της θάλασσας έχουν μεγάλη θέση στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Υπάρχει λογική εξήγηση καθώς ναυτικοί και ψαράδες υπερτερούσαν σαν επαγγέλματα στο νησί. Έτσι, οι κάτοικοι που στράφηκαν στο εσωτερικό και περιορίστηκαν στη γεωργία και τη κτηνοτροφία, ήταν λιγοστοί. Πολλές από τις διατροφικές συνήθειες της Σύμης τις βρίσκουμε και σε άλλα νησιά των Δωδεκανήσων. Είτε εμφανίζονται με την απόλυτη ομοιότητα είτε μερικώς διαφοροποιημένες.

Γιατί το φαγητό, κατά ένα μεγάλο μέρος, είναι αποτέλεσμα κοινωνικοπολιτιστικών σχέσεων των ανθρώπων. Ειδικά όταν αυτοί έχουν σαν κύρια ενασχόληση τους το εμπόριο διαμέσου της θαλάσσης. Η διατροφή έχει χαρακτήρα μυητικό ή θρησκευτικό, όπως για παράδειγμα τα φαγητά και τα γλυκίσματα σε αρραβώνες, γάμους και βαφτίσεις ή σε θρησκευτικές γιορτές, το τραπέζι του Πάσχα, των Χριστουγέννων, του Δεκαπενταύγουστου και πολλά άλλα ακόμα. Αυτά τα ευλογημένα μας ήθη και έθιμα! Συνταγές παραδοσιακές, βγαλμένες από τα λιγοστά προϊόντα που παρήγαγε το νησί μας.

Η Συμιακή διατροφή περιλαμβάνει ελαιόλαδο, ψάρι, γαλακτοκομικά, λαχανικά και λίγο κρέας, μια πλούσια πηγή των βιταμινών για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Εμείς θα σε πάμε ταξίδι στο πριν αλλά και στο τώρα. Το… μετά είναι δική σου υπόθεση!

 

Εμμανουήλ Κ. Μοράρη

Σχετικα με τον συντάκτη

ΜΟΡΑΡΗΣ Κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ M.Sc ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, Ειδίκευση στην Αθλητική Διατροφή

Δείτει ολα τα αρθρα απο Εμμανουήλ Κ. Μοράρη
To top ↑