ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ

Πέμπτη 21st, Φεβρουάριος 2019 / 11:56 Εχει γραφτεί απο
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ

Ένα από τα λατρεμένα, κλασσικά, παραδοσιακά φαγητά που ενώνει την οικογένεια στο κυριακάτικο τραπέζι, ευχαριστεί τους φίλους και ενθουσιάζει τα παιδιά.

 

      ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας (κατά προτίμηση «σπαλομίτα», που είναι ένα πολύ ζουμερό και νόστιμο κομμάτι της μοσχαρίσιας σπάλας)
  • 300 γραμμάρια μέτριο κριθαράκι
  • 2 φλιτζάνια τριμμένη ντομάτα
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 200 γραμμάρια τριμμένο τυρί με χαμηλά λιπαρά της επιλογή σας
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι
  • Ζεστό νερό

 

      ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ

  1. Κόβετε το κρέας σε κύβους ή ζητάτε από τον κρεοπώλη να σας το κόψει.
  2. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
  3. Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει, γύρω στα 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Ρίχνετε το κρέας, ανεβάζετε λίγο τη φωτιά και τσιγαρίζετε καλά, γυρίζοντας το από όλες τις μεριές μέχρι να πάρει καστανό χρώμα. Το βάζετε στο ταψί, ανακατεύετε την ντομάτα με 1 ½ φλιτζάνι νερό και ρίχνετε το μείγμα γύρω από το κρέας. Αφήνετε το φαγητό στο φούρνο περίπου 2 ώρες.
  4. Δοκιμάζετε με το πιρούνι αν έχει βράσει το κρέας. Αν είναι έτοιμο ή σχεδόν έτοιμο, τότε βγάζετε το ταψί από το φούρνο και ρίχνετε το κριθαράκι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα για  να μοιρασθεί το κριθαράκι παντού στο ταψί. Το υγρό πρέπει να καλύπτει το κριθαράκι, αλλιώς θα σας στεγνώσει. Αν δεν το καλύπτει, προσθέτετε ζεστό νερό. Ξαναβάζετε το ταψί στο φούρνο. Αφήνετε να μαγειρευτεί γύρω στα 20 –30 λεπτά. Το κριθαράκι δεν πρέπει να είναι λιωμένο ούτε να έχει πιει όλα τα υγρά.
  5. Αν δείτε ότι στεγνώνει, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο, κλείνετε το φούρνο, βγάζετε το ταψί και το αφήνετε για λίγο «να σταθεί».
  6. Σερβίρετε με τριμμένο τυρί.

  

     TIP: Τα αλμυρά τυριά, ταιριάζουν μάλλον καλύτερα αλλά όλα είναι θέμα γούστου.

   

      ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

Εμμανουήλ Κ. Μοράρη

Σχετικα με τον συντάκτη

Εμμανουήλ Μοράρης, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Απόφοιτος του τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης με ειδικεύσεις στα αντικείμενα: Διατροφή και εγκυμοσύνη, Διατροφή και αθλητισμός.

Δείτει ολα τα αρθρα απο Εμμανουήλ Κ. Μοράρη
To top ↑