ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΑΣΤΑΚΟ

Τετάρτη 22nd, Ιούνιος 2022 / 21:16 Εχει γραφτεί απο
ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΑΣΤΑΚΟ

Ο αστακός στα καλύτερα του! Μια από τις πιο γευστικές συνταγές για ριζότο, που ταιριάζει πολύ στα καλοκαιρινά τραπέζια και συνοδεύεται ιδανικά με ένα ποτήρι δροσερό λευκό κρασί.

 

ΥΛΙΚΑ

  • 400 γραμμάρια ρύζι για ριζότο (arborio, carnarolli)
  • 1 φρέσκος αστακός ολόκληρος γύρω στο κιλό (εναλλακτικά 2 κολοχτύπες από 300 έως 400 γραμμάρια)
  • 1 καρότο, καθαρισμένο και ολόκληρο
  • 1 καρότο κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 1 κόκκινη πιπεριά τσίλι, κομμένη σε λεπτές λωρίδες και χωρίς σπόρους
  • 3 ώριμες ντομάτες φρέσκες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • 1 κρεμμύδι ξερό, καθαρισμένο και ολόκληρο
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, καθαρισμένη και ολόκληρη
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 σέλερι ψιλοκομμένο
  • 200 γραμμάρια φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
  • 100 γραμμάρια φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 4-5 φρέσκα φύλλα βασιλικού
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4-5 κόκκοι πιπέρι μαύρο
  • 20 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο
  • 100 ml τσίπουρο
  • 100 ml ούζο
  • 100 mlί μοσχάτο κρασί Σάμου
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • Θαλασσινό αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ

  1. Πλένετε τον αστακό.
  2. Βάζετε τον αστακό να βράσει σε μια κατσαρόλα μαζί με το ξερό κρεμμύδι, το καρότο, τη σκελίδα σκόρδο και ένα πουγκί με τα φύλλα δάφνης και τους κόκκους πιπέρι (βάζετε τα μπαχαρικά σε πουγκί για να τα αφαιρέσετε μετά εύκολα).
  3. Αφήνετε να βράσουν για 15-20 λεπτά.
  4. Στην συνέχεια βγάζετε τον αστακό, αφαιρείτε το πουγκί με τα μπαχαρικά και με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιείτε το ζουμί του αστακού με τα λαχανικά.
  5. Κρατάτε το ζωμό ζεστό στην άκρη για λίγο.
  6. Καθαρίζετε τον αστακό
  7. Ζεσταίνετε το φρέσκο βούτυρο και το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  8. Προσθέτετε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τα σοτάρετε για 1 λεπτό προσέχοντας να μην πάρουν χρώμα.
  9. Πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι κατά βούληση.
  10. Προσθέτετε το ρύζι, σβήνετε με το τσίπουρο, το ούζο και το κρασί και περιμένετε 1 λεπτό να απορροφηθούν.
  11. Προσθέτετε το ζωμό του αστακού ένα-ένα φλιτζάνι, περιμένοντας κάθε φορά να απορροφηθεί το προηγούμενο. Το ρύζι πρέπει να έχει μαλακώσει αλλά να αντιστέκεται στο δόντι ευχάριστα. Η υφή του να είναι χυλωμένη και όχι στεγνή.
  12. Λίγο πριν τελειώσει το βράσιμο προσθέτετε τις ντομάτες.
  13. Διορθώνετε το αλατοπίπερο.
  14. Στήνετε το πιάτο τοποθετώντας το ριζότο στη βάση και τον αστακό καθαρισμένο και κομμένο μενταγιόν (φέτες) από πάνω.
  15. Πασπαλίζετε με την καυτερή πιπεριά και με τα φύλλα βασιλικού.

 

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

Εμμανουήλ Κ. Μοράρη

Σχετικα με τον συντάκτη

ΜΟΡΑΡΗΣ Κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ M.Sc ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, Ειδίκευση στην Αθλητική Διατροφή

Δείτει ολα τα αρθρα απο Εμμανουήλ Κ. Μοράρη
To top ↑