ΠΑΣΧΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ…

Τρίτη 11th, Απρίλιος 2017 / 14:22 Εχει γραφτεί απο
ΠΑΣΧΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ…

Όπως σε κάθε εορταστική περίοδο, έτσι και το Πάσχα πολλοί από εμάς τρώμε περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως. Ας δούμε αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να εντάξουμε  στη διατροφή αυτών των ημερών τα πασχαλινά φαγητά χωρίς να επηρεαστεί το βάρος και το λίπος του σώματός μας.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας  αποτελεί ευκαιρία για αποτοξίνωση με σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό μας. Βελτιώνει το λιπιδαιμικό μας προφίλ, προλαμβάνει την αρτηριακή πίεση και βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Την Μεγάλη Παρασκευή, που η διατροφή μας είναι ακόμα πιο περιορισμένη, δε χρειάζεται να στερηθούμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Μπορούμε να αυξήσουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, που είναι καλές πηγές βιταμινών-αντιοξειδωτικών και ξηρών καρπών, που είναι πηγές «καλών» λιπαρών.

Συμβουλή διατροφολόγου: Μία καλή ιδέα γεύματος για την ημέρα αυτή είναι η κατανάλωση σούπας με βάση τα λαχανικά χωρίς λάδι, όπως η ντοματόσουπα.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Καλύτερα είναι να γίνει αργά και σταδιακά η απότομη επιστροφή στην κρεατοφαγία, για να μην αποτελέσει  ένα έντονο σοκ για τον οργανισμό. Στο βραδινό τραπέζι της Ανάστασης καλό είναι να περιοριστούμε μόνο στην κατανάλωση της παραδοσιακής μαγειρίτσας, που αποτελεί ένα καλό ενδιάμεσο στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και τα εδέσματα του Πάσχα. Την συνοδεύουμε με μία μεγάλη σαλάτα, καθώς η κατανάλωση αρκετής ποσότητας λαχανικών θα μας προστατέψει από την είσοδο μεγάλης ποσότητας ζωικών τροφών στον οργανισμό.

Συμβουλή διατροφολόγου: Χρησιμοποιήστε στη σούπα μόνο τα ασπράδια και όχι ολόκληρο το αυγό. Έτσι, μπορείτε να μειώσετε την περιεκτικότητά της σε χοληστερόλη, αλλά και τη συνολική πρόσληψη των θερμίδων.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Το πασχαλινό κρέας, το αρνί ή το κατσίκι, είναι καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνης Β, σιδήρου και φωσφόρου. Ωστόσο, 150 γραμμάρια κρέας περιέχουν περίπου 555 θερμίδες, καθώς και μεγάλη ποσότητα λίπους. Τα συκώτια και τα εντόσθια είναι το πιο «κρίσιμο» μέρος του πασχαλινού τραπεζιού, καθώς αποτελούν υψηλές πηγές χοληστερόλης. Για να μειώσουμε τον κίνδυνο για τον οργανισμό μας, φροντίζουμε την ημέρα αυτή να είμαστε προσεκτικοί με τις ποσότητες, αλλά και να χωρίσουμε το διατροφικό μας πρόγραμμα σε πολλά και μικρά γεύματα.

Συμβουλή διατροφολόγου: Μην καταναλώσετε στο ίδιο γεύμα και το «κόκκινο» αυγό, για να μη δυσκολέψετε ακόμα περισσότερο τη διαδικασία της πέψης.

 ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

                               ΚΑΙ

                                          ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!

Εμμανουήλ Κ. Μοράρη

Σχετικα με τον συντάκτη

Εμμανουήλ Μοράρης, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Απόφοιτος του τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης με ειδικεύσεις στα αντικείμενα: Διατροφή και εγκυμοσύνη, Διατροφή και αθλητισμός.

Δείτει ολα τα αρθρα απο Εμμανουήλ Κ. Μοράρη
To top ↑