ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙ Ο ΑΘΛΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ;

Ένας αθλητής έχει μεγαλύτερες ενεργειακές ανάγκες σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν
αθλούνται. Ανάλογα με το είδος, την ένταση, τη διάρκεια της άσκησης καθώς και το
πρόγραμμα άσκησης και την προπονητική κατάσταση του κάθε αθλητή, διαφοροποιούνται και
οι διατροφικές ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση η επαρκής πρόσληψη υδατανθράκων και
πρωτεϊνών στην καθημερινή αθλητική διατροφή και ιδιαίτερα πριν και μετά την άσκηση, παίζει
πολύ σημαντικό ρόλο μεταξύ άλλων στην απόδοση καθώς και στην αποκατάσταση των
ενεργειακών αποθεμάτων και της μυϊκής φθοράς. Μερικά σημαντικά σημεία που πρέπει ο
αθλητής να γνωρίζει και να υιοθετεί στην καθημερινότητά του είναι τα εξής:

  1. Δώστε προσοχή στην κατανάλωση όλων των απαραίτητων θρεπτικών
    συστατικών, ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, γιαούρτι, πουλερικά, ψάρια και ξηρούς καρπούς.
  2. Ακόμη και εάν ακολουθείτε δίαιτα για αδυνάτισμα και για χάσιμο κιλών, πρέπει να δίνετε στο σώμα σας την κατάλληλη ενέργεια προκειμένου να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις του προπονητικού προγράμματος κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακολουθώντας ένα σωστό και ισορροπημένο πλάνο διατροφής. Μια λανθασμένη διατροφική συμπεριφορά μπορεί να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα όπως είναι για παράδειγμα η απώλεια της μυϊκής μάζας και της οστικής πυκνότητας.
  3. Αγαπήστε τους υδατάνθρακες. Τους χρειάζεστε! Η πρόσληψη υδατανθράκων στη καθημερινή διατροφή του αθλητή είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του μυϊκού συστήματος. Προτιμήστε τους «καλούς» υδατάνθρακες ή αλλιώς τους σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως το καστανό ρύζι, η  κινόα , η βρώμη καθώς και άλλα προϊόντα ολικής άλεσης.
  4. Διατηρείστε την καλή ενυδάτωση του οργανισμού σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την απόδοση σας.

Για περισσότερες διατροφικές συμβουλές μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Μοράρη Κ. Εμμανουήλ, Msc Αθλητικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο.

Προγραμματίστε μια συνεδρία

Αφήστε μια απάντηση