ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ

Τρίτη 02nd, Φεβρουάριος 2021 / 18:00 Εχει γραφτεί απο
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ

Από την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στην Τσικνοπέμπτη και σε μία εβδομάδα το Σαββατοκύριακο των Αποκριών και η Καθαρά Δευτέρα, η περίοδος αυτή είναι συνυφασμένη με διατροφικές κραιπάλες και άφθονη κατανάλωση αλκοόλ, με κίνδυνο να καταλήξετε να έχετε, στην καλύτερη περίπτωση, κάποιες προσωρινές γαστρεντερικές ενοχλήσεις και στην χειρότερη περίπτωση, κάποια κιλά παραπάνω. Πριν δυο μέρες «βουτηχτήκατε» μέσα στις σοκολάτες ζώντας τον έρωτά σας με το ταίρι σας και τώρα έχετε κάθε δικαιολογία του κόσμου να κάνετε «μακροβούτια» στα ψητά, αφού το επιβάλλει η μέρα. Το κλειδί των ημερών είναι η διατροφική ισορροπία.

Η Τσικνοπέμπτη αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα έθιμα των Ελλήνων. Την ημέρα αυτή σύμφωνα με την παράδοση καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες από ψητό κρέας. Η επιλογή της Πέμπτης δεν είναι τυχαία αφού την Τετάρτη και την Παρασκευή σύμφωνα με τη Χριστιανική παράδοση είναι ημέρες νηστείας. Η ημέρα επιβάλλει παϊδάκια, λουκάνικα, μπριζόλες και κοκορέτσια! Το πιο σύνηθες μετά το φαγοπότι της Τσικνοπέμπτης είναι οι ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό μας σύστημα, όπως το απλό φούσκωμα ή ο οπισθοστερνικός καύσος, αλλά και τα ανεβασμένα τριγλυκερίδια και χοληστερόλη αίματος. Ψήσετε στο σπίτι ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.

Συγκεκριμένα:

– Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα καλό πρωινό και μην αποφύγετε τις θερμίδες του με το σκεπτικό ότι θα τις φάτε το βράδυ! Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Αν δε φάτε πρωινό, μπορεί να γλυτώσετε κάποιες θερμίδες και να φτάσετε τόσο πεινασμένοι το βράδυ, που να φάτε διπλάσιες ή παραπάνω!

– Το μεσημέρι καταναλώστε ένα πλήρες, αλλά ελαφρύ γεύμα χωρίς κρέας, π.χ. μία σαλάτα, μία σούπα λαχανικών, μία μερίδα όσπρια, μία μερίδα λαδερά.

– Ξεκινήστε με άφθονη σαλάτα: φρέσκα ή ψητά λαχανικά, που ταιριάζουν με την περίσταση, όπως μανιτάρια και πιπεριές, με λίγο ξίδι μπαλσάμικο είναι ό,τι πρέπει για να σας κόψουν λίγο τη φόρα, με πολλή γεύση.

-Προτιμήστε το αγνό, παραδοσιακό τζατζίκι από τις ρώσικες και άλλες παρεμφερείς σαλάτες, το οποίο έχει ελαφρώς λιγότερες θερμίδες, αλλά ταυτόχρονα περιέχει και σκόρδο που ρίχνει την πίεση που ενδεχομένως να ‘χει φτάσει στα ύψη στη θέα όλων αυτών των εδεσμάτων.

– Αποφύγετε οτιδήποτε τηγανητό, είτε αυτό είναι ορεκτικό είτε κυρίως πιάτο. Θα σας δώσει και πολλές θερμίδες και πιθανόν να αυξήσει τη στομαχική δυσφορία σας στο τέλος του γεύματος.

– Αποφύγετε τις γεμιστές με τυρί, ζαμπόν, μπέικον και κρέμα γάλακτος πατάτες. Μπορεί να είναι γευστικές, αλλά ανεβάζουν τη χοληστερίνη και το βάρος. Επιλέξτε τις ψητές Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στις τηγανητές, βάλτε από κάτω τους απορροφητικό χαρτί ή χαρτοπετσέτα, για να φύγει λίγο από το λάδι τους και φάτε 1/3 της μερίδας. Μη φάτε και πατάτες και πίτες μαζί!

-Επιλέξτε ψητό άπαχο κρέας. Προτιμήστε μπριζόλα από μοσχάρι ή χοιρινό, που θα αφαιρέστε το ορατό λίπος, κοτόπουλο ή γαλοπούλα χωρίς πέτσα και εάν υπάρχει κάποιος λόγος, π.χ. υγείας ή είστε σε διατροφή, προτιμήστε φιλέτο κοτόπουλο ή φιλέτο μοσχαρίσιο ή μπιφτέκι από άπαχο κρέας μοσχαρίσιο, κοτόπουλου ή γαλοπούλας. Αποφύγετε κοψίδια, γύρο, κοκορέτσι, κοντοσούβλι και ό,τι άλλο μπορεί να έχει πολύ λίπος και πολλά βελτιωτικά γεύσης.

– Προτιμήστε τα ψητά από τα τηγανητά κρέατα και αποφύγετε το επιπλέον αλάτι. Νοστιμίστε το φαγητό σας με μπαχαρικά, καρυκεύματα,μουστάρδα ή και τζατζίκι. Να γευτείτε τα ψητά σας με άφθονο λεμόνι, το οποίο εξουδετερώνει το σύνολο των καρκινογόνων ενώσεων που δημιουργούνται στο ψήσιμο.

– Αποφύγετε να βουτάτε ό,τι ψωμί βρεθεί μπροστά σας σε ό,τι ίχνος λαδιού υπάρχει στο τραπέζι. Αν πάλι επιμένετε, προτιμήστε ψωμί ολικής άλεσης και μην ξεπεράσετε τη μία φέτα ή αλάδωτη ψητή πίτα με ρίγανη, χωρίς αλάτι.

-Μην προσθέσετε έξτρα αλάτι στις τροφές. Όλες έχουν ήδη πλεόνασμα νατρίου και η δική σας προσθήκη απλώς θα είναι υπερβολή. Αν ψήσετε και μαγειρέψετε μόνοι σας, κρατήστε και πάλι το αλάτι υπό έλεγχο. Το κρέας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, οπότε προσπαθήστε να μειώσετε από τη σαλάτα και τις πατάτες.

– Τρώτε αργά, μασάτε καλά και αφήνετε το πιρούνι κάτω ανάμεσα στις μπουκιές σας. Αν αισθανθείτε ότι χορταίνετε, περιμένετε για 15 – 20 λεπτά μέχρι να συνεχίσετε. Αν έχετε ήδη χορτάσει, αποφύγετε να φάτε κι άλλο και σηκωθείτε από το τραπέζι.

– Δώστε μεγάλη προσοχή στο αλκοόλ. Το κρασί και η μπίρα προφανώς δεν γίνεται να λείπουν από ένα τέτοιο γεύμα. Ένα ποτηράκι σίγουρα μπορεί να κάνει καλό, να σας κάνει να απολαύσετε το γεύμα σας και να φάτε λιγότερο, προσοχή, όμως, στην υπερβολή: το μεγάλο ποτήρι μπίρας μπορεί να φτάνει και τις 150 θερμίδες, ενώ ένα ποτηράκι κρασιού τις 100 ή και λιγότερο, ανάλογα με το είδος του. Οι άντρες να περιοριστούν σε δυο – τρία ποτήρια κρασί και οι γυναίκες σε ένα με δυο.

– Προτιμήστε για επιδόρπιο φρούτο ή έστω κάτι πολύ ελαφρύ. Αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε, γιατί είναι π.χ. το αγαπημένο σας, αρκεστείτε σε 2-3 κουταλιές, για να πάρετε όλη τη γεύση.

– Να θυμάστε να πίνετε άφθονο νερό.

Επόμενη μέρα

Προτιμήστε να φάτε ελαφριά γεύματα, αλλά χωρίς να παραλείψετε κάποιο. Καλές επιλογές θα ήταν το λαδερό, τα όσπρια ή το ψάρι. Άφθονο νερό, πολλά λαχανικά και φυσική δραστηριότητα θα επαναφέρουν τον οργανισμό σας άμεσα.

 

ΚΑΛΗ  ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ!!!

,
Εμμανουήλ Κ. Μοράρη

Σχετικα με τον συντάκτη

Εμμανουήλ Μοράρης, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Απόφοιτος του τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης με ειδικεύσεις στα αντικείμενα: Διατροφή και εγκυμοσύνη, Διατροφή και αθλητισμός.

Δείτει ολα τα αρθρα απο Εμμανουήλ Κ. Μοράρη
To top ↑