ΜΙΑ ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ ΦΑΒΑ..

Δευτέρα 08th, Απρίλιος 2019 / 13:10 Εχει γραφτεί απο
ΜΙΑ ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ ΦΑΒΑ..

Φτιάχνετε ένα λαδολέμονο με σαφράν και περιχύνετε με τη σαλτσούλα αυτή μια φάβα εμπλουτισμένη με κρεμμυδάκια στιφάδο.

ΥΛΙΚΑ

 Για τη φάβα

  • 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού φάβα
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι καθαρισμένο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι

Για το στιφάδο

  • 300 γραμμάρια κοκκάρια (περίπου 20 τεμάχια)
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού κόκκινο κρασί
  • 1/3 φλιτζάνι τσαγιού μαυροδάφνη
  • 1/3 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 μικρό ξύλο κανέλας
  • 1 γαρίφαλο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι

Για το λαδολέμονο

  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού χυμός από 1 φρέσκο λεμόνι
  • 4 στήμονες σαφράν διαλυμένοι σε 1 κουτάλια της σούπας ζεστό νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ

Φάβα

1.Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζετε τη φάβα με 6 φλιτζάνια τσαγιού νερό και βράζετε σε δυνατή φωτιά.

2.Όταν πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και ξαφρίζετε με μια τρυπητή κουτάλα για 3-4 λεπτά.

3.Προσθέτετε έπειτα το ξερό κρεμμύδι ολόκληρο.

4.Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να χυλώσει η φάβα και να απορροφήσει όλο το νερό.

Στιφάδο

1.Εν τω μεταξύ, καθαρίζετε τα κοκκάρια, τα ρίχνετε σε μια μέτρια κατσαρόλα και προσθέτετε το ελαιόλαδο. Σοτάρετε για 3 λεπτά σε δυνατή φωτιά.

2.Μετά ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά (το κόκκινο κρασί, την μαυροδάφνη, το ξύλο κανέλας, το γαρίφαλο και το φύλλο δάφνης), μισό φλιτζάνι τσαγιού νερό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

3.Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για περίπου μισή ώρα ή μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Λαδολέμονο

1.Χτυπάτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ.

2.Βάζετε τη σάλτσα σε βαζάκι και τη διατηρείτε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε.

Στιφάδο

1.Όταν η φάβα είναι έτοιμη, αφαιρείτε το κρεμμύδι και ρίχνετε, όσο είναι ακόμα ζεστή, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το μισό από το λαδολέμονο.

2.Ανακατεύετε καλά μέχρι να γίνει σαν πουρές και την βάζετε σε πιατέλα.

3.Ρίχνετε στο κέντρο της πιατέλας τα κοκκάρια με τη σάλτσα τους, περιχύνετε με το υπόλοιπο λαδολέμονο και σερβίρετε.

 

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

Εμμανουήλ Κ. Μοράρη

Σχετικα με τον συντάκτη

Εμμανουήλ Μοράρης, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Απόφοιτος του τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης με ειδικεύσεις στα αντικείμενα: Διατροφή και εγκυμοσύνη, Διατροφή και αθλητισμός.

Δείτει ολα τα αρθρα απο Εμμανουήλ Κ. Μοράρη
To top ↑