ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΣΕΛΙΝΟΡΙΖΕΣ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

Τρίτη 26th, Δεκέμβριος 2017 / 13:13 Εχει γραφτεί απο
ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΣΕΛΙΝΟΡΙΖΕΣ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

Αγαπημένο παραδοσιακό πιάτο, ιδανικό για τα χειμωνιάτικα γιορτινά τραπεζώματα. Άλλωστε, η σελινόριζα και το σέλινο, είναι από τους πιο ταιριαστούς συνοδούς του χοιρινού!

    ΥΛΙΚΑ

  • 1,5 κιλό χοιρινή σπάλα ή ποντίκι ή μπούτι
  • 3-4 μέτριες σελινόριζες(ανάλογα με το μέγεθος που θα βρείτε)
  • 3 κλωναράκια σέλερι
  • 3 πράσα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Χυμός από 1 μέτριο λεμόνι
  • 3 φλιτζάνια ζεστό νερό
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι

     

       Για το αυγολέμονο:

  • 2 αυγά
  • Χυμός από 2 μέτρια λεμόνια

 

    ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ

  1. Αρχικά, κόβετε σε μέτρια κομμάτια το χοιρινό και το αφήνετε στην άκρη ή στο ψυγείο.
  2. Καθαρίζετε και πλένετε καλά τα λαχανικά. Κόβετε τη σελινόριζα σε μέτρια κομμάτια και τα βάζετε σε νερό με λεμόνι, τα πράσα σε ροδέλες και τα κοτσάνια του σέλερι. Τέλος, ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και τα φύλλα από το σέλερι.
  3. Στη συνέχεια, σε μια κατσαρόλα, σοτάρετε σε δυνατή φωτιά το κρέας με λίγο ελαιόλαδο, του δίνετε χρώμα από όλες τις πλευρές, προσθέτετε το κρεμμύδι και συνεχίζετε να σοτάρετε μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτετε τα υπόλοιπα λαχανικά και σοτάρετε για 2 λεπτά ακόμα.
  4. Χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε το ζεστό νερό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σιγοβράζετε για περίπου 1 ώρα, στην πορεία αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ακόμη νερό ώστε να έχει ζουμί το φαγητό. Όταν το φαγητό μείνει με το ¼ των υγρών αποσύρετε, προσθέτετε το χυμό ενός μέτριου λεμονιού και ετοιμάζετε το αυγολέμονο.
  5. Χτυπάτε τα αυγά προσθέτοντας το χυμό από 2 μέτρια λεμόνια και λίγο-λίγο ζουμί από το ζεστό φαγητό. Περιχύνετε το χοιρινό με το αυγολέμονο και κουνάτε την κατσαρόλα, χωρίς να ανακατέψετε, μέχρι να αναμειχθεί το αυγολέμονο με το υπόλοιπο φαγητό.
  6. Σερβίρετε με λεμόνι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μπόλικο χωριάτικο ψωμί.

 

 

      TIP: Αν θέλετε το αυγολέμονο σας να μοιάζει σαν κρέμα, μπορείτε να προσθέσετε λίγο(περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού) κόρν φλάουρ.

 

     ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

 

Ας είναι το νέο έτος

η αρχή για ένα καινούργιο,

ελπιδοφόρο και δημιουργικό

ξεκίνημα σε όλους τους τομείς.

Μοράρης Κ. Εμμανουήλ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 

Εμμανουήλ Κ. Μοράρη

Σχετικα με τον συντάκτη

Εμμανουήλ Μοράρης, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Απόφοιτος του τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης με ειδικεύσεις στα αντικείμενα: Διατροφή και εγκυμοσύνη, Διατροφή και αθλητισμός.

Δείτει ολα τα αρθρα απο Εμμανουήλ Κ. Μοράρη
To top ↑