ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΧΟΡΤΟΠΙΤΕΣ

Τετάρτη 22nd, Ιούνιος 2022 / 21:27 Εχει γραφτεί απο
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΧΟΡΤΟΠΙΤΕΣ

Παραδοσιακές χορτόπιτες,  με τραγανό χωριάτικο φύλλο και γέμιση με χόρτα και βότανα. Στην Κρήτη και στα νησιά τις φτιάχνουν σκέτες με χόρτα εποχής και βότανα κυρίως μάραθο ή άνηθο. Γίνονται στο φούρνο αλλά και στο τηγάνι. Μπαίνουν κατάψυξη και διατηρούνται για καιρό. Φανταστική παραδοσιακή συνταγή!

 

ΥΛΙΚΑ

Για τη γέμιση

  • 800 γραμμάρια χόρτα φρέσκα καθαρισμένα (σπανάκι, λάπαθα, σέσκουλα, καυκαλήθρες κ.λ.π.)
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι μάραθος φρέσκος ή άνηθος φρέσκος ψιλοκομμένος
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Θαλασσινό αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

 

Για τη ζύμη   

  • 400 γραμμάρια αλεύρι κοσκινισμένο για όλες τις χρήσεις (έξτρα για το άνοιγμα του φύλλου)
  • 2 κουταλιές της σούπας ρακί ή ούζο
  • Λίγες σταγόνες φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ

Για τη γέμιση

  1. Πλένετε και στραγγίζετε καλά τα χόρτα.
  2. Τα κόβετε σε μικρά κομμάτια.
  3. Σε μία πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το ξερό κρεμμύδι για 2-3 λεπτά.
  4. Προσθέτετε τα χόρτα κι ανακατεύετε να μαραθούν για λίγα λεπτά.
  5. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον μάραθο.
  6. Βάζετε τη γέμιση σε σουρωτήρι και αφήνετε να στραγγίσει καλά.

 

Για τη ζύμη   

  1. Σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι και το αλάτι για τις χορτόπιτες και ανακατεύετε.
  2. Κάνετε λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνετε το ελαιόλαδο, τη ρακή, το λεμόνι και το νερό.
  3. Με ένα κουτάλι ανακατεύετε τα υλικά να βραχούν και να αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη.
  4. Όταν η ζύμη μαζευτεί σε μπάλα γύρω από το κουτάλι τη βγάζετε σε αλευρωμένο πάγκο.
  5. Με δυνατές κινήσεις και αλευρώνοντας τα χέρια όποτε είναι αναγκαίο, ζυμώνετε τη ζύμη για λίγα λεπτά μέχρι να γίνει απαλή και εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.
  6. Βάζετε τη ζύμη σε ένα μπολ και τη σκεπάζετε για τουλάχιστον 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
  7. Αφού ξεκουραστεί η ζύμη τη χωρίζετε σε 4 κομμάτια.
  8. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε κάθε κομμάτι ζύμης σε λεπτό φύλλο με τον πλάστη.
  9. Με ένα μαχαίρι κόβετε τετράγωνα φύλλα.
  10. Στο κέντρο κάθε φύλλου ακουμπάτε 1 κουτάλια της σούπας γέμιση.
  11. Κλείνετε σε σχήμα φακέλου αφήνοντας λίγο ανοιχτή την επιφάνεια.
  12. Αφού τελειώσετε με τις χορτόπιτες, μπορείτε να τις ψήσετε, να τις τηγανίσετε ή να τις φυλάξετε στην κατάψυξη.

 

Χορτόπιτες στο τηγάνι

  1. Αν θέλετε να τηγανίσετε τις χορτόπιτες σας, προσέχετε να τις έχετε κλείσει πολύ καλά στο πάνω μέρος γιατί αλλιώς θα χυθεί όλη σας η γέμιση.
  2. Ζεσταίνετε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζετε λίγες-λίγες τις χορτόπιτες στο καυτό λάδι και από τις δυο πλευρές μέχρι να ροδίσουν.
  3. Τις βγάζετε σε απορροφητικό χαρτί.

 

Χορτόπιτες στο φούρνο

  1. Στρώνετε αντικολλητικό χαρτί σε λαμαρίνα και ακουμπάτε τις χορτόπιτες στη σειρά.
  2. Με ένα πινέλο λαδώνετε την επιφάνειά τους. Αν θέλετε τις πασπαλίζετε με σουσάμι.
  3. Τις ψήνετε στον αέρα, στους 180°C στην μεσαία σχάρα για 30 λεπτά περίπου, να ροδίσουν ελαφρά.

 

Χορτόπιτες στην κατάψυξη

  1. Τις αραδιάζετε σε δίσκους και τις παγώνετε στην κατάψυξη να σφίξουν.
  2. Μετά τις αποθηκεύετε σε σακούλα τροφίμων καλά σφραγισμένη.
  3. Παγωμένες όπως είναι, τις βάζετε σε φούρνο ή σε καυτό τηγάνι.

 

 

TIPS:

  • Όσο πιο πολύ ξεκουράσετε τη ζύμη μετά το ζύμωμα, τόσο πιο ωραίο κι ελαστικό γίνεται το ζυμάρι κι ανοίγει πιο εύκολα σε λεπτό φύλλο.
  • Αλευρώνετε τον πάγκο σας κάθε φορά που νιώθετε ότι κολλάει ελαφρά το φύλλο.
  • Η γέμιση πρέπει να είναι πολύ στεγνή για να γίνουν τραγανές οι χορτόπιτες.

 

 

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

 

Εμμανουήλ Κ. Μοράρη

Σχετικα με τον συντάκτη

ΜΟΡΑΡΗΣ Κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ M.Sc ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, Ειδίκευση στην Αθλητική Διατροφή

Δείτει ολα τα αρθρα απο Εμμανουήλ Κ. Μοράρη
To top ↑