ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

Τo κύριo χαρακτηριστικό του λεμονιού έγκειται στις χαμηλές θερμίδες που περιέχει, καθώς ανά 100 γραμμάρια χωρίς φλούδα, προσφέρει μόνο 30,7 θερμίδες. Αξιοσημείωτη είναι και η υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, καθώς ανά 100 γραμμάρια προσφέρει 56 mg βιταμίνης C, καλύπτοντας περίπου το 70% των ημερήσιων αναγκών των γυναικών και σχεδόν το 60% των ανδρών.

Το λεμόνι αποτελείται κατά 89% από νερό! 

Tο υπόλοιπο αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες, με χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα (2,6 g/100 g) σε σύγκριση με άλλα φρούτα και μέτρια περιεκτικότητα σε διαλυτές ίνες (2,9 g/100 g), που βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Η φλούδα του είναι πολύ πιο πλούσια σε φυτικές ίνες (10,6 g/100 g), σάκχαρα (4,2 g/100 g) αλλά και βιταμίνη C (129 mg/100 g). Το λεμόνι δεν περιέχει λίπος και πρωτεΐνες, ενώ ανήκει στα τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Εκτός από τις βιταμίνες C και Α, που αποτελούν φυσικά αντιοξειδωτικά, το λεμόνι περιέχει φυτοχημικά με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, όπως η εσπερετίνη και ναρινγενίνη.

Διατροφική αξία λεμονιού

 

Λεμόνι με φλούδα (100 g)

Λεμόνι χωρίς φλούδα (100 g)

Θερμίδες

21,6 kcal

30,7 kcal 

Υδατάνθρακες

11,6 g

6,6 g

Εκ των οποίων σάκχαρα

0,0 g

2,6 g

Πρωτεΐνη

1,3 g

1,1 g

Λίπος

0,3 g

0,3 g

Διαλυτές ίνες

5,1 g

2,9 g

Βιταμίνες

Βιταμίνη C

83,2 mg

56 mg

Βιταμίνη Α

32,4 IU

23,3 IU

Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).

 

 

Προγραμματίστε μια συνεδρία

Αφήστε μια απάντηση