ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ
Τo κύριo χαρακτηριστικό του λεμονιού έγκειται στις χαμηλές θερμίδες που περιέχει, καθώς ανά 100 γραμμάρια χωρίς φλούδα, προσφέρει μόνο 30,7 θερμίδες. Αξιοσημείωτη είναι και η υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, καθώς ανά 100 γραμμάρια προσφέρει 56 mg βιταμίνης C, καλύπτοντας περίπου το 70% των ημερήσιων αναγκών των γυναικών και σχεδόν το 60% των ανδρών.
Το λεμόνι αποτελείται κατά 89% από νερό!
Tο υπόλοιπο αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες, με χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα (2,6 g/100 g) σε σύγκριση με άλλα φρούτα και μέτρια περιεκτικότητα σε διαλυτές ίνες (2,9 g/100 g), που βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Η φλούδα του είναι πολύ πιο πλούσια σε φυτικές ίνες (10,6 g/100 g), σάκχαρα (4,2 g/100 g) αλλά και βιταμίνη C (129 mg/100 g). Το λεμόνι δεν περιέχει λίπος και πρωτεΐνες, ενώ ανήκει στα τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Εκτός από τις βιταμίνες C και Α, που αποτελούν φυσικά αντιοξειδωτικά, το λεμόνι περιέχει φυτοχημικά με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, όπως η εσπερετίνη και ναρινγενίνη.
Διατροφική αξία λεμονιού | ||
| Λεμόνι με φλούδα (100 g) | Λεμόνι χωρίς φλούδα (100 g) |
Θερμίδες | 21,6 kcal | 30,7 kcal |
Υδατάνθρακες | 11,6 g | 6,6 g |
Εκ των οποίων σάκχαρα | 0,0 g | 2,6 g |
Πρωτεΐνη | 1,3 g | 1,1 g |
Λίπος | 0,3 g | 0,3 g |
Διαλυτές ίνες | 5,1 g | 2,9 g |
Βιταμίνες | ||
Βιταμίνη C | 83,2 mg | 56 mg |
Βιταμίνη Α | 32,4 IU | 23,3 IU |
Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).