Μέτρηση Βασικού Μεταβολικού Ρυθμού Ηρεμίας (RMR) με τη συσκευή QUARK RMR

imagesutr5iz8h-184x274

Γιατί είναι σημαντική η μέτρηση του βασικού σας μεταβολισμού;

Ως βασικός μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας (resting metabolic rate, RMR) ορίζεται η ενέργεια που δαπανά το ανθρώπινο σώμα για να εκτελέσει τις βασικές του λειτουργίες (π.χ. αναπνοή) του σε κατάσταση ηρεμίας.

Η ενέργεια αυτή αντιπροσωπεύει το 60–75% της συνολικής ενέργειας που δαπανά κάποιος ημερησίως. Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός (basal metabolic rate, BMR) ή βασικός μεταβολισμός, αποτελεί θεμέλιο λίθο για το σχεδιασμό μιας διατροφικής παρέμβασης. Ως εκ τούτου, η σωστή εκτίμηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού επηρεάζει άμεσα την αποτελεσματικότητα του διατροφικού πλάνου.

Συνήθως, η εκτίμηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού γίνεται με τη χρήση εξισώσεων.

Στο χώρο μας η εκτίμηση γίνεται με τη χρήση του πιο σύγχρονου εξειδικευμένου , επαγγελματικού εξοπλισμού. Έτσι, την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δίνει με απόλυτη ακρίβεια και αξιοπιστία το Quark RMR.

Το Quark RMR αποτελεί τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό σχεδιασμένο να επιτρέπει την ακριβή μέτρηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας, με μη επεμβατικό τρόπο, μέσω της κατανάλωσης οξυγόνου και της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα που συμβαίνει κατά την αναπνοή.

Πιο συγκεκριμένα, η μέθοδος βασίζεται στο γεγονός πως κατά την οξείδωση (καύση) της τροφής χρησιμοποιείται οξυγόνο και παράγεται διοξείδιο του άνθρακα. Κατά τη διάρκεια της μέτρησης μετράται ο όγκος του προσλαμβανόμενου οξυγόνου και του αποβαλλόμενου διοξειδίου του άνθρακα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Στη συνέχεια, γνωρίζοντας πως για κάθε λίτρο οξυγόνου που  χρησιμοποιεί ο οργανισμός, παράγονται περίπου 5 θερμίδες μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια της θερμίδες που δαπανώνται ημερησίως.

Παράλληλα, χρησιμοποιώντας τη συσκευή Quark RMR μπορούμε να υπολογίσουμε και το Αναπνευστικό Πηλίκο (Α.Π.) δηλαδή, την αναλογία των μακροθρεπτικών συστατικών (λίπος, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες) που δαπανά (καίει) το σώμα σας κατά τη διάρκεια της μέτρησης.

Πιο απλά, μπορείτε να γνωρίζεται αν δαπανάτε περισσότερο λίπος, υδατάνθρακες ή πρωτεΐνες!

 

Πώς να προετοιμαστείτε για τη μέτρηση;

Για να διασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια και αξιοπιστία στη μέτρηση, ιδανικά θα πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Αποφυγή έντονης άσκησης ή φυσικής δραστηριότητας τουλάχιστον 12 ώρες πριν τη μέτρηση.
  • Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ τουλάχιστον 8-12 ώρες πριν τη μέτρηση.
  • Αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων ή υγρών τουλάχιστον 4 ώρες πριν τη μέτρηση.
  • Αποφυγή λήψης συμπληρώματος διατροφής ή φαρμάκου που περιέχει εφεδρίνη ή ψευδοεφεδρίνη (π.χ. αντιπυρετικά για κρυολόγημα) για τουλάχιστον 4 ώρες πριν από τη μέτρηση.
  • Αποφυγή καπνίσματος και κατανάλωσης καφεΐνης τουλάχιστον 1 ώρα πριν τη μέτρηση.
  • Καλός ύπνος το βράδυ πριν τη μέτρηση.
  • Ελαφρύς ρουχισμός.
  • Επαναληπτικές μετρήσεις ιδανικά κάτω από τις ίδιες συνθήκες, την ίδια ώρα της ημέρας για τον ίδιο εξεταζόμενο.

 

Πώς γίνεται η μέτρηση του βασικού μεταβολισμού;

Η μέτρηση βασικού μεταβολισμού είναι γρήγορη και απλή. Περιλαμβάνει ένα ολιγόλεπτο, μη επεμβατικό τεστ κατά τη διάρκεια του οποίου ο εξεταζόμενος αναπαύεται σε μια πολυθρόνα αναπνέοντας μέσα από μια μάσκα σιλικόνης. Δεν απαιτείται από τον εξεταζόμενο να κάνει τίποτα παρά να είναι ήρεμος και να αναπνέει κανονικά για 12-15 λεπτά.

Το Quark RMR αποτελεί τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό σχεδιασμένο να επιτρέπει την ακριβή μέτρηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας, με μη επεμβατικό τρόπο, μέσω της έμμεσης θερμιδομετρίας. Κατά τη διάρκεια της μέτρησης μετράται ο όγκος του προσλαμβανόμενου οξυγόνου και του αποβαλλόμενου διοξειδίου του άνθρακα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η εικόνα της εκτύπωσης προσαρμόζεται ανάλογα με τον κάθε εξεταζόμενο και φυσικά η μέτρηση του μεταβολισμού και των ενεργειακών αναγκών αξιολογείται σε απόλυτα εξατομικευμένη βάση.

Με τη μέτρηση αυτή ουσιαστικά μαθαίνετε πόσες είναι οι ιδανικές θερμίδες για εσάς και το ιδανικό σας βάρος.

Προγραμματίστε μια συνεδρία