Τρίτη Ηλικία
Η περίοδος της ενήλικης ζωής χωρίζεται σε τρεις ηλικιακές ομάδες:
- Νεαροί ενήλικες : 19-24 ετών
- Μεσήλικες : 25-50 ετών
- Ώριμοι ενήλικες : 51-65 ετών
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει επηρεάσει πάρα πολύ τις διατροφικές συνήθειες των
ενήλικων ατόμων. Οι ρυθμοί της ζωής σήμερα είναι έντονοι και το άγχος είναι μέσα στην καθημερινότητα μας. Kάθε ανθρώπινος οργανισμός έχει διαφορετικές ενεργειακές απαιτήσεις και κατ’ επέκτασιν διαφορετικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά.
Παρατηρείται αύξηση στην κατανάλωση πρόχειρων και γρήγορων γευμάτων καθώς και γευμάτων πλούσιων σε λιπαρά (τύπου fast food), τα οποία είναι συνάμα φτωχά σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτοχημικές (αντιοξειδωτικές) ουσίες. Επίσης, πολλοί εφαρμόζουν ένα, το πολύ δύο γεύματα την ημέρα, επειδή δεν προλαβαίνουν ή δεν έχουν υγιεινές επιλογές. Σε συνδυασμό, με την έλλειψη κίνησης και άθλησης, οδηγούνται στην αύξηση του σωματικού τους βάρους. Όμως ανησυχητική είναι και η αύξηση των ελλειποβαρών ατόμων εξαιτίας των διάφορων πρότυπων που προβάλλονται από τα ΜΜΕ στην καθημερινή μας ζωή.
Τα χρόνια νοσήματα όπως η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά και ο σακχαρώδης διαβήτης αναγνωρίζονται πλέον ως μείζον ζήτημα υγείας στην ενήλικη ζωή. Τα νοσήματα αυτά αποδίδονται ως ένα βαθμό ή και εξολοκλήρου στις κακές διατροφικές συνήθειες.
Τα χρόνια νοσήματα όπως η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά και ο σακχαρώδης διαβήτης αναγνωρίζονται πλέον ως μείζον ζήτημα υγείας στην ενήλικη ζωή. Τα νοσήματα αυτά αποδίδονται ως ένα βαθμό ή και εξολοκλήρου στις κακές διατροφικές συνήθειες.
Η υπερβολική πρόσληψη ενέργειας, η πλούσια διατροφή σε κορεσμένα λιπαρά, η χαμηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και φυτικών ινών και συνήθειες όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ φαίνεται να είναι οι συνήθεις ύποπτοι.
Ωστόσο, ο υγιεινός τρόπος διαβίωσης διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων και εξασφαλίζει διατήρηση της υγείας, περιορισμό των παραγόντων κινδύνου και καλύτερη ποιότητα ζωής κατά την ενήλικη περίοδο και κατ’ επέκτασιν την τρίτη ηλικία. Τι συνιστούν όμως έναν υγιεινό τρόπο διαβίωσης; Έναν υγιεινό τρόπο ζωής συνιστούν οι καλές διατροφικές συνήθειες (τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και τροφές περιορισμένες σε κορεσμένα λιπαρά) που αρχίζουν ουσιαστικά από την παιδική ηλικία, η αποφυγή καπνίσματος, η μέτρια πρόσληψη οινοπνευματωδών ποτών, η φυσική δραστηριότητα και η μείωση του άγχους. Επίσης το βάρος του σώματος χρειάζεται να παραμένει σταθερό και σε φυσιολογικά όρια.
Σκοπός της υπηρεσίας αυτής είναι:
- Η διατροφική εκπαίδευση των ενηλίκων και η βήμα-βήμα καθοδήγηση τους προς
την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής. - Η διατροφική αξιολόγηση και ο καθορισμός των ιδιαίτερων διατροφικών αναγκών
των ενηλίκων. - Ο σχεδιασμός εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής βάση των
προτιμήσεων των ενηλίκων με σκοπό την κάλυψη των αναγκών και την
αντιμετώπιση ελλείψεων. - Η διατροφική παρέμβαση για τη διαχείριση του σωματικού βάρους και την
αντιμετώπιση των συνοδών νοσημάτων των ενηλίκων. - Ο σχεδιασμός ευέλικτων προγραμμάτων διατροφής κατάλληλων για
εργαζόμενους, φοιτητές, άτομα με πιεσμένο ή κυλιόμενο ωράριο.