Ανάλυση Σύστασης Σώματος με τη Συσκευή Tanita MC980 Plus

ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΣΩΜΑΤΟΣ

Η μέτρηση βάρους από μόνη της δεν αρκεί για την αξιολόγηση της υγείας ή της φυσικής κατάστασης ενός ατόμου, λόγω του ότι δε διαχωρίζει τα κιλά που προέρχονται από λιπώδη μάζα, από τα κιλά που προέρχονται από άλιπη μάζα. Η ανάλυση σύσταση σώματος ή αλλιώς λιπομέτρηση, μας επιτρέπει να έχουμε μια ολοκληρωμένη και εξατομικευμένη εικόνα για το σώμα του κάθε εξεταζόμενου. Το λίπος είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, αλλά όταν υπερβαίνει τα φυσιολογικά επίπεδα, το αποτέλεσμα είναι η παχυσαρκία, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, περίπου 1 στους 3 ενήλικες είναι σήμερα υπέρβαρος ή παχύσαρκος, ενώ οι ίδιες ανησυχητικές στατιστικές παρατηρούνται σε παιδιά και εφήβους.

Η πολυσυχνοτική συσκευή τμηματικής ανάλυσης σύστασης σώματος Tanita MC980 Plus, αποτελεί το απόλυτο εργαλείο για μια πραγματικά εξατομικευμένη διάγνωση. Έχει εγγυημένη ακρίβεια και αξιοπιστία, βάσει πολυετών ερευνών πάνω στην τεχνολογία βιοηλεκτρικής εμπέδησης (BIA) και στην ανάλυση σύστασης σώματος από ερευνητικά κέντρα παγκόσμιου κύρους. Η τμηματική ανάλυση της σύστασης του σώματος γίνεται με μεγάλη ακρίβεια, μέσω μη επεμβατικής τεχνολογίας βιο-εμπέδησης πολλαπλών συχνοτήτων. Η ΒΙΑ βασίζεται στο γεγονός ότι η άλιπη μάζα σώματος, η οποία περιέχει μεγάλη ποσότητα υγρών και ηλεκτρολυτών, είναι καλός αγωγός του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ ο λιπώδης ιστός κακός αγωγός.

Η διαδικασία της μέτρησης είναι ιδιαίτερα απλή και σύντομη, αφού διαρκεί μόλις μερικά δευτερόλεπτα. Ο εξεταζόμενος ανεβαίνει στην πολυσυχνοτική συσκευή Tanita MC980 Plus με γυμνά πόδια και κρατάει στα χέρια του τις ειδικές χειρολαβές. Ένα ανεπαίσθητο, χαμηλής έντασης ρεύμα διαπερνά για ελάχιστα δευτερόλεπτα το σώμα του εξεταζόμενου μέσω 8 διαφορετικών ηλεκτροδίων (2 σε κάθε άκρο). Ουσιαστικά, η μέτρηση εκτιμά τη συνολική αντίσταση που προκαλούν οι ιστοί στη διέλευση του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από το σώμα. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται η συνολική σύσταση του σώματος σε νερό, άλιπη και λιπώδη μάζα.

Τα αποτελέσματα της μέτρησης εμφανίζονται στην οθόνη της συσκευής και στη συνέχεια εκτυπώνονται. Η μέτρηση γίνεται σε παιδιά άνω των 5 ετών και ενήλικες.

Τι μετράμε με τη μέτρηση;

 • Βάρος, με μεγάλη ακρίβεια και επαναληψιμότητα μέτρησης.
 • Συνολικό ποσοστό λίπους στο σώμα και σε 5 διαφορετικά τμήματα (κορμός, δεξί χέρι, αριστερό χέρι, δεξί πόδι, αριστερό πόδι).
 • Συνολική λιπώδη μάζα στο σώμα και σε 5 διαφορετικά τμήματα του σώματος.
 • Κατανομή λιπώδους ιστού μεταξύ των άκρων του σώματος.
 • Συνολική άλιπη μάζα στο σώμα και σε 5 διαφορετικά τμήματα του σώματος.
 • Συνολική μυϊκή μάζα και σε 5 διαφορετικά τμήματα του σώματος.
 • Ισορροπία και διαβάθμιση μυϊκής μάζας και πρωτεΐνης σε 5 διαφορετικά τμήματα του σώματος για αξιολόγηση της μυϊκής επίδοσης.
 • Σπλαχνικό λίπος, είναι το λίπος που περιβάλλει τα ζωτικά όργανα στην περιοχή του πυρήνα του σώματος γύρω από το στομάχι. Με τη βοήθεια της μέτρησης αυτής αξιολογείται η προδιάθεση για μεταβολικά νοσήματα.
 • Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI). Ο δείκτης αυτός αποτελεί ένα συχνά χρησιμοποιούμενο μέσο για την κατηγοριοποίηση των ενηλίκων ανθρώπων σε ελλιποβαρείς, φυσιολογικού βάρους, υπέρβαρους ή παχύσαρκους.
 • Οστική μάζα. Αφού επιτευχθεί κορυφαία οστική μάζα κατά την παιδική ηλικία και μέχρι την ηλικία των 40 ετών περίπου, η οστική μάζα παραμένει σταθερή. Μετά από την ηλικία αυτή παρατηρείται μία αργή και σταδιακή μείωση. Πολύ σημαντικός παράγοντας στη διατήρηση της σκελετικής υγείας και της οστικής μάζας είναι η σωστή διατροφή και η συστηματική φυσική δραστηριότητα.
 • Συνολικά υγρά σώματος (TBW Kg) και επιμέρους ενδοκυττάριο (ICW Kg) και εξωκυττάριο (ECW Kg) υγρό για την αξιολόγηση πιθανού οιδήματος (ECW/TBW).
 • Μεταβολική ηλικία εξεταζόμενου. Η λειτουργία αυτή υπολογίζει το βασικό μεταβολισμό του εξεταζόμενου και χρησιμοποιώντας ειδικούς αλγόριθμους υπολογίζει την ηλικία που αντιστοιχεί σε αυτόν. Εάν η μεταβολική ηλικία είναι υψηλότερη από την πραγματική ηλικία, υπάρχει μία ένδειξη ότι θα πρέπει να βελτιωθεί ο μεταβολικός ρυθμός του ατόμου. Η σωστή διατροφή και η συστηματική άσκηση συμβάλλουν στην διαμόρφωση υγιούς μυϊκού ιστού και κατ’ επέκταση στη βελτίωση της μεταβολικής ηλικίας.
 • Γωνία Φάσης (Phase angle), η οποία είναι δείκτης της κυτταρικής υγείας και της ευεξίας. Αύξηση της γωνίας φάσης θα μπορούσε να σημαίνει αύξηση της μυϊκής μάζας (μάζας κυττάρων), μείωση των υγρών (ανάκαμψη από λοίμωξη ή τραυματισμό είτε από αφυδάτωση) ή απώλεια λίπους. Μείωση της γωνίας φάσης θα μπορούσε να σημαίνει απώλεια μυϊκής μάζας (μάζας κυττάρων), αύξηση των υγρών (π.χ. φλεγμονή ή λοίμωξη) ή αύξηση λίπους.

Ιδανικά η ανάλυση σύστασης σώματος θα πρέπει να αξιολογείται μαζί με τη μέτρηση μεταβολισμού.

Πώς να προετοιμαστείτε για τη μέτρηση;

Για να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή αξιοπιστία στη μέτρηση, ιδανικά θα πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

 • Αποφυγή έντονης άσκησης ή φυσικής δραστηριότητας τουλάχιστον 12 ώρες πριν τη μέτρηση.
 • Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ τουλάχιστον 8-12 ώρες πριν τη μέτρηση.
 • Αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων ή υγρών τουλάχιστον 4 ώρες πριν τη μέτρηση.
 • Αποφυγή καπνίσματος και κατανάλωσης καφεΐνης τουλάχιστον 1 ώρα πριν τη μέτρηση.
 • Η μέτρηση να μη γίνεται σε ημέρα περιόδου για τις γυναίκες.
 • Ούρηση πριν από τη μέτρηση.
 • Ο ρουχισμός πρέπει να είναι ελαφρύς κι αν είναι δυνατόν παρόμοιος κάθε φορά που επαναλαμβάνεται η μέτρηση.
 • Να μη φορά ο εξεταζόμενος μεταλλικά αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με το δέρμα (π.χ. αξεσουάρ, κοσμήματα, ζώνη).
 • Η μέτρηση πρέπει να γίνεται σε θερμο-ουδέτερο περιβάλλον και η θερμοκρασία του σώματος πρέπει να είναι κανονική.
 • Επαναληπτικές μετρήσεις ιδανικά την ίδια ώρα της ημέρας για τον ίδιο εξεταζόμενο.

 

Αντενδείξεις: Εγκυμοσύνη, βηματοδότης ή άλλη ηλεκτρική ιατρική συσκευή, κάποιο μεταλλικό αντικείμενο στο σώμα (λάμα).

Λογισμικό απεικόνισης μετρήσεων

Τα αποτελέσματα της μέτρησης εμφανίζονται στην οθόνη της συσκευής και στη συνέχεια εκτυπώνονται. Όλες οι παραπάνω μετρήσεις καταχωρούνται σε εξειδικευμένο λογισμικό μέσω του οποίου έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθείτε την εξέλιξη της πορείας σας και τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας από συνεδρία σε συνεδρία.

Παράλληλα, μπορείτε να έχετε πολλαπλές, αναλυτικές εκτυπώσεις των αποτελεσμάτων σας ώστε να κατανοήσετε πλήρως τις μετρήσεις και την πορεία σας.

Η αναφορά ελέγχου της πολυσυχνοτικής συσκευής Tanita MC980 Plus περιλαμβάνει τις μετρήσεις, συγκρινόμενες με τις προβλεπόμενες τιμές, βάσει της ηλικίας, του φύλου, του θερμιδικού ισοζυγίου του εξεταζόμενου και της προτεινόμενης ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης.

Η εικόνα της εκτύπωσης διαφέρει για ενήλικες και για παιδιά και φυσικά η ανάλυση σύσταση σώματος αξιολογείται σε απόλυτα εξατομικευμένη βάση. Για τους μικρούς μας φίλους παρέχεται η δυνατότητα παιδικών εκτυπώσεων οι οποίες είναι πιο ευχάριστες, φιλικές και πιο εύκολα κατανοητές.

Προγραμματίστε μια συνεδρία