Υπολογισμός Βασικού Μεταβολικού Ρυθμού (BMR)

Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός (basal metabolic rate, BMR) αντιπροσωπεύει το ρυθμό με τον οποίο ο οργανισμός δαπανά ενέργεια (θερμίδες) για να διατηρήσει τις ζωτικές του λειτουργίες, όπως η αναπνοή, η θερμορύθμιση και ο χτύπος της καρδιάς. Η ενέργεια αυτή αποτελεί το 60-75% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής δαπάνης για τους περισσότερους ανθρώπους. Ο BMR μετράται ύστερα από 12ωρη νηστεία και σε συνθήκες απόλυτης ηρεμίας, συνήθως αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα. Επειδή οι προϋποθέσεις για τον υπολογισμό του είναι πολλές και δύσκολα επιτεύξιμες, εκείνο που συνήθως υπολογίζεται είναι ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας (resting metabolic rate, RMR), ο οποίος είναι περίπου κατά 10-20% υψηλότερος από τον βασικό μεταβολικό ρυθμό (BMR) και μετράται όταν το άτομο είναι σε κατάσταση ηρεμίας σε ένα άνετο περιβάλλον, χωρίς όμως να είναι απαραίτητη η κατάσταση νηστείας για 12 ώρες. Ο ΒΜR και επομένως και ο RMR επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, όπως:

  • Η ηλικία
  • Το φύλλο
  • Το σωματικό μέγεθος
  • Η σύσταση του σώματος
  • Η διατροφική κατάσταση
  • Το στάδιο της ζωής (π.χ. εγκυμοσύνη, θηλασμός, εμμηνόπαυση)
  • Τα γονίδια
  • Η παρουσία ασθενειών
  • Διάφοροι φυσιολογικοί παράγοντες

Επομένως, με αυτό τον τρόπο μπορείτε να κάνετε, απλώς, μια εκτίμηση του πόσο καίτε σε κατάσταση ηρεμίας.      

Χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα για να υπολογίσετε το βασικό μεταβολικό ρυθμό σας. Εισάγετε το σωματικό σας βάρος (σε κιλά), το ύψος σας (σε εκατοστά) και την ηλικία σας (σε έτη) και πατήστε το κουμπί για να γίνει ο υπολογισμός σας.  

(BMR) Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός

Φύλο: 

 

Βάρος: 

 κιλά

Ύψος: 

 εκατοστά

Ηλικία: 

 έτη

Ωστόσο, το εργαλείο αυτό έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για άτομα άνω των 18 ετών. Επιπλέον, να θυμάστε ότι ο κάθε μεταβολισμός είναι μοναδικός! Για το σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής βασισμένου στις πραγματικές θερμιδικές ανάγκες του εξεταζόμενου, είναι σημαντικό να μην περιοριζόμαστε σε εκτιμήσεις αλλά να προσεγγίζουμε το βασικό μεταβολικό ρυθμό με υψηλή ακρίβεια και αξιοπιστία και να απευθυνόμαστε μόνο στους ειδικούς. 

Για να έχετε ολοκληρωμένη και σωστή εικόνα μπορείτε να απευθυνθείτε στον Μοράρη Κ. Εμμανουήλ, Msc Αθλητικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, ο οποίος θα σας συμβουλεύσει και θα σας καθοδηγήσει σε κάθε ανάγκη σας.

Προγραμματίστε μια συνεδρία