Eγκυμοσύνη & Θηλασμός

Διατροφή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης

Οι εννέα μήνες της εγκυμοσύνης αποτελούν την πιο έντονη περίοδο ανάπτυξης στη ζωή του ανθρώπου. Η εύρυθμη πορεία της εγκυμοσύνης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ανάμεσα σε αυτούς ξεχωρίζει το επίπεδο θρέψης. Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, οι βασικοί στόχοι της μέλλουσας μητέρας αναφορικά με τη διατροφή της είναι η επάρκεια σε όλα τα απαραίτητα για την ανάπτυξη του εμβρύου συστατικά, ο φυσιολογικός ρυθμός αύξησης του σωματικού της βάρους και η προστασία του εμβρύου από την έκθεση σε βλαβερές ουσίες. Στην πραγματικότητα, σε καμία άλλη περίοδο της ζωής τα οφέλη ενός άρτιου επίπεδου θρέψης δεν είναι τόσο εμφανή όσο κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Γιατί η διατροφή είναι τόσο σημαντική κατά την εγκυμοσύνη;

Η εξασφάλιση ενός υγιούς περιβάλλοντος ανάπτυξης για το έμβρυο είναι η τήρηση από πλευράς της εγκύου μιας πλήρους και ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά, σε συνδυασμό πάντα με ελαφρά σωματική άσκηση. Υγιεινές διατροφικές συνήθειες κατά την περίοδο της κύησης φαίνεται να σχετίζονται με ομαλή πορεία κύησης. Αντίθετα, μειωμένο επίπεδο θρέψης φαίνεται να σχετίζεται με υψηλό κίνδυνο αποβολής ή πρόωρου τοκετού.

Επιπλέον, ο ρόλος της διατροφής στην ανάπτυξη του εμβρύου καθώς και στο μακροπρόθεσμο επίπεδο της υγείας του είναι καθοριστικός. Θρεπτικά συστατικά που παίζουν καθοριστικό ρόλο κατά την εγκυμοσύνη είναι:

  • Το φυλλικό οξύ, ιδίως στα πρώτα στάδια της κύησης όπου αναπτύσσεται ο νευρικός σωλήνας του εμβρύου.
  • Το ασβέστιο, για τη σωστή ανάπτυξη του σκελετού του και την καλή οστική υγεία της μέλλουσας μητέρας.
  • Ο σίδηρος, για την εξασφάλιση επαρκών αποθηκών σιδήρου στον οργανισμό του εμβρύου.
  • Τα ω-3 λιπαρά οξέα, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του βρέφους.

 Σκοπός της υπηρεσίας αυτής είναι:

  • Η διατροφική εκπαίδευση της εγκύου σχετικά με τις ιδιαίτερες ανάγκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.
  • Η εκτίμηση της κατάστασης θρέψης της εγκύου και η στενή παρακολούθηση της πρόσληψη βάρους κατά την περίοδο του τοκετού.
  • Η κατάρτιση ενός πλήρως εξατομικευμένου πλάνου διατροφής το οποίο καλύπτει τις ανάγκες της εγκύου σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη D, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, ω-3 λιπαρά οξέα κ.α.
  • Η βελτιστοποίηση της κατάστασης θρέψης με τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής όπου απαιτείται, σε συνεργασία με τον επιβλέπων ιατρό.

Διατροφή & θηλασμός

H εγκυμοσύνη δεν αποτελεί μόνο χρονική περίοδο της ολοκληρωμένης ανάπτυξης του εμβρύου αλλά ταυτόχρονα και περίοδο προετοιμασίας του γυναικείου οργανισμού για την ιδιαιτέρως σημαντική φάση του θηλασμού (γαλουχίας).

Σε αυτή την περίοδο προετοιμασίας για το θηλασμό αυξάνεται το μέγεθος των μαστών, αποθηκεύονται 2-4 κιλά λίπους στο γυναικείο σώμα προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως πηγή ενέργειας για την παραγωγή γάλακτος και γίνονται ορμονικές αλλαγές που επιτρέπουν την έκκριση γάλακτος αμέσως μετά τον τοκετό. Είτε η γυναίκα θελήσει να θηλάσει είτε όχι, ο οργανισμός της προετοιμάζεται για τον θηλασμού (γαλουχία).

Η σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια του θηλασμού (γαλουχίας) είναι πολύτιμης σημασίας για την επαρκή θρέψη του νεογνού και της θηλάζουσας μητέρας. Τα οφέλη του θηλασμού (γαλουχίας) τόσο για τις μητέρες όσο και τα βρέφη είναι επαρκώς τεκμηριωμένα. Το ανθρώπινο γάλα είναι η προτιμώμενη τροφή για το νεογνό.

Ο ρόλος της διατροφής είναι ιδιαίτερα σημαντικός και στην περίοδο του θηλασμού. Για τη βελτιστοποίηση του θηλασμού απαιτείται η επίτευξη ενός υψηλού επιπέδου θρέψης από την πλευρά της μητέρας.

Για το σκοπό αυτό, η μητέρα θα πρέπει να ακολουθεί μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Η διατροφή αυτή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες σε ενέργεια, θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Σκοπός της υπηρεσίας αυτής είναι:

  • Η διατροφική εκπαίδευση της μητέρας σχετικά με το ρόλο της διατροφής στην περίοδο του θηλασμού και τα οφέλη του θηλασμού για την ίδια και το νεογνό.
  • Η διατροφική εκτίμηση της θηλάζουσας μητέρας .
  • Η κατάρτιση ενός εξατομικευμένου πλάνου διατροφής με σκοπό την κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια, την επαρκή παραγωγή γάλακτος και την ασφαλή απώλεια βάρους κατά το θηλασμό.
Προγραμματίστε μια συνεδρία