Υπολογισμός Ιδανικού Βάρους (IBW)

Η αντίληψη ενός “ιδανικού” σωματικού βάρους συχνά βασίζεται σε αυτό που βλέπουμε να προωθείται μέσω διαφόρων, μέσα από διάφορα κοινωνικά μέσα όπως, τηλεόραση, ταινίες, περιοδικά κ.λ.π. Παρόλο που το ιδανικό σωματικό βάρος σήμερα είναι υποκειμενικό, το IBW εισήχθη στην πραγματικότητα για να εκτιμήσει τις δοσολογίες για ιατρική χρήση και οι τύποι που τον υπολογίζουν δε σχετίζονται καθόλου με το πώς ένα άτομο βλέπει την έννοια του βάρους. Σήμερα, το IBW χρησιμοποιείται επίσης ευρέως σε όλα τα αθλήματα, καθώς πολλά από αυτά ταξινομούν τους ανθρώπους με βάση το σωματικό τους βάρος.

Υπολογίστε το ιδανικό βάρος σας και διαπιστώστε απλά και εύκολα αν το βάρος είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο από το ιδανικό. Λάβετε υπόψη ότι η παρακάτω φόρμα δε συμπεριλαμβάνει στοιχεία όπως ηλικία και σύνηθες σωματικό βάρος, συνεπώς αποτελεί μια ένδειξη μόνο. Επομένως, με αυτό τον τρόπο μπορείτε να κάνετε, απλώς, μια εκτίμηση του ιδανικού σωματικού βάρους σας. Το ιδανικό σωματικό βάρος σας είναι μέχρι και με 10% απόκλιση από το αποτέλεσμα που θα προκύψει.

 Χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα για να υπολογίσετε το ιδανικό σας βάρος. Εισάγετε το ύψος σας (σε εκατοστά) και το φύλο σας (Γυναίκα/ Άνδρας) στα πεδία και πατήστε το κουμπί για να γίνει ο υπολογισμός σας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ωστόσο, να θυμάστε ότι το εργαλείο αυτό έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για εκτίμηση του ιδανικού σωματικού βάρους σας. Επιπλέον, το IBW δεν είναι μια τέλεια μέτρηση. Δε λαμβάνει υπόψη τα ποσοστά σωματικού λίπους και μυών στο σώμα ενός ατόμου. Αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατόν για τους αθλητές υψηλής φυσικής κατάστασης να θεωρούνται υπέρβαροι με βάση το IBW τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το IBW πρέπει να ληφθεί υπόψη με την προοπτική ότι είναι ένα ατελές μέτρο και όχι απαραίτητα ενδεικτικό της υγείας, ή ένα βάρος το οποίο πρέπει να θεωρήσει ως στόχο αναγκαστικά ένα άτομο. Είναι πιθανό να είσαι πιο πάνω ή πιο κάτω από το “IBW” σου και να είσαι απόλυτα υγιής. Το πόσο πρέπει να ζυγίζει ένα άτομο δεν είναι ακριβής μέτρηση. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από κάθε άτομο. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει μέτρο, είτε πρόκειται για IBW, δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) ή οποιαδήποτε άλλη μέτρηση που μπορεί να δηλώσει οριστικά πόσο πρέπει να ζυγίζει ένα άτομο για να είναι υγιές. Πρόκειται μόνο για αναφορές.

Ιδανικό βάρος σημαίνει ευφορία και πάνω από όλα υγεία! Ο καλύτερος τρόπος για να επιτύχουμε το ιδανικό βάρος είναι η καθημερινή άσκηση, και η πλήρης και σωστή διατροφή. Οι ακραίες δίαιτες που υπόσχονται απώλεια πολλών κιλών σε μικρό χρονικό διάστημα, δεν ωφελούν, γιατί μετά το πέρας της δίαιτας, τα κιλά που χάσαμε είναι σχεδόν σίγουρο πως θα τα ξαναπάρουμε πίσω και με το παραπάνω. Η επίτευξη του ιδανικού βάρους είναι ένας στόχος που πρέπει να τον πλησιάσουμε σιγά-σιγά, κάνοντας τρόπο ζωής μας την άσκηση και τη σωστή διατροφή, όσο αυτό είναι δυνατόν. Ποτέ δεν είναι αργά για να ενδιαφερθείτε για την υγεία σας!

Για να έχετε ολοκληρωμένη και σωστή εικόνα μπορείτε να απευθυνθείτε στον Μοράρη Κ. Εμμανουήλ, Msc Αθλητικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, ο οποίος θα σας συμβουλεύσει και θα σας καθοδηγήσει σε κάθε ανάγκη σας.

(IBW) Υπολογισμός Ιδανικού Βάρους

Φύλο: 

 

Ύψος: 

 εκατοστά

Προγραμματίστε μια συνεδρία