Καρδιαγγειακή Νόσος
Ο όρος «καρδιαγγειακή νόσος» περιέχει ένα μεγάλο φάσμα νόσων, περιλαμβάνοντας όλες τις παθολογικές μεταβολές που αφορούν την καρδιά και/ή τα αιμοφόρα αγγεία. Κατά κύριο λόγο οι παθήσεις αυτές οφείλονται στη σκλήρυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση) λόγω εναπόθεσης αθηρωματικής πλάκας σε αυτές. Σε αυτές τις νόσους ανήκουν η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια, η στηθάγχη, το έμφραγμα του μυοκαρδίου και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
Τα στατιστικά στοιχεία που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή νόσο εμφανίζονται δυσοίωνα σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, η καρδιαγγειακή νόσος είναι η πρωταρχική αιτία θανάτου παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας άνω του 31,5% των αιτιών ολικής θνησιμότητας.
Στη στεφανιαία νόσο, λιπώδεις εναποθέσεις (αθηρωματική πλάκα) στο τοίχωμα των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς, οδηγούν στη στένωση του αυλού τους. Αυτή η στένωση δυσκολεύει τη ροή του αίματος μέσα από αυτά και την αιμάτωση του μυοκαρδίου. Αυτό οδηγεί στην εμφάνιση στηθάγχης, τα συμπτώματα της οποίας είναι πόνος ή δυσφορία στο στήθος. Όταν αυτές οι πλάκες αποκολληθούν από το τοίχωμα και κλείσουν τελείως τον αυλό της αρτηρίας, τότε δεν μπορεί να περάσει το αίμα και προκαλείται καρδιακή προσβολή ή έμφραγμα του μυοκαρδίου. Τα εγκεφαλικά επεισόδια βασίζονται στην ίδια λογική, απλά εκεί έχουμε προσβολή των αγγείων του εγκεφάλου.
Μερικοί από τους παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι:
- Η δυσλιπιδαιμία (υψηλά τριγλυκερίδια , υψηλή LDL «κακή» χοληστερόλη, χαμηλή
HDL «καλή» χοληστερόλη, υψηλή ολική χοληστερόλη) - Η αρτηριακή υπέρταση
- Ο σακχαρώδης διαβήτης
- Η παχυσαρκία
- Το κάπνισμα και το παθητικό κάπνισμα
- Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και υγιεινής διατροφής
- Η κατανάλωση οινοπνεύματος
- Το ψυχοκοινωνικό άγχος
- Οι γενετικοί παράγοντες (το οικογενειακό ιστορικό, το φύλο και η ηλικία)
- Η δυσλιπιδαιμία (υψηλά τριγλυκερίδια , υψηλή LDL «κακή» χοληστερόλη, χαμηλή
Συνεπώς η καρδιακή υγεία έχει σχέση με τον τρόπο ζωής και τις συνήθειές μας και η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική για την αντιμετώπιση της νόσου και την αποφυγή επιπλοκών.
Καρδιαγγειακά νοσήματα διατροφή
Για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων συστήνεται:
- Η απώλεια βάρους, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.
- Η διακοπή του καπνίσματος.
- Η συστηματική, καθημερινή φυσική δραστηριότητα συστήνεται (π.χ. γρήγορο
περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο). Αρχικά ως στόχος για το περπάτημα τα 4400
μέχρι και τα 7000 βήματα, και στη συνέχεια εξατομικευμένα μπορούν να ενταχθούν
ασκήσεις αερόβιες, αντιστάσεων και ευλυγισίας, πάντα με την κατάλληλη επίβλεψη. - Η σωστή φαρμακευτική αγωγή, εφόσον κρίνεται απαραίτητη.
- Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.
Καρδιαγγειακά νοσήματα & διατροφή
Για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων συστήνεται:
- Η απώλεια βάρους, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.
- Η διακοπή του καπνίσματος.
- Η συστηματική, καθημερινή φυσική δραστηριότητα συστήνεται (π.χ. γρήγορο περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο).
- Αρχικά ως στόχος για το περπάτημα τα 4400 μέχρι και τα 7000 βήματα, και στη συνέχεια εξατομικευμένα μπορούν να ενταχθούν ασκήσεις αερόβιες, αντιστάσεων και ευλυγισίας, πάντα με την κατάλληλη επίβλεψη.
- Η σωστή φαρμακευτική αγωγή, εφόσον κρίνεται απαραίτητη.
- Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.
Η διατροφή επηρεάζει την πιθανότητα ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση, την βαρύτητα και την εξομάλυνση των περισσότερων παραγόντων κινδύνου όπως την παχυσαρκία, τις δυσλιπιδαιμίες, την αρτηριακή υπέρταση και τον σακχαρώδη διαβήτη.
Τα κύρια σημεία που πρέπει κάποιος να προσέξει στην διατροφή του τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση της καρδιοπάθειας, είναι τα εξής:
Περιορισμός πρόσληψης:
- Κορεσμένων και τρανς λιπαρών
- Κόκκινου κρέατος (1-2 φορές / εβδομάδα)
- Επεξεργασμένου κρέατος και προϊόντων κρέατος
- Γαλακτοκομικών προϊόντων που παρασκευάζονται με πλήρες γάλα
- Τηγανητών τροφών
- Τροφίμων και ποτών που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης
Αύξηση πρόσληψης:
- Φρούτων
- Λαχανικών
- Δημητριακών ολικής αλέσεως
- Πουλερικών
- Ψαριών
- Ξηρών καρπών
- Μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (ελαιόλαδο)
- Γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών
Επιστημονικά στοιχεία αναφέρουν ότι οι διατροφικές συνήθειες που πλησιάζουν το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση και άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως το υπερβολικό βάρος, η υπέρταση, ο διαβήτης και οι δυσλιπιδαιμίες, ενώ φαίνεται ακόμη και να προλαμβάνουν την εκδήλωση καρδιαγγειακής νόσου.
Μεσογειακή διατροφή
Η Μεσογειακή διατροφή έχει μελετηθεί ευρέως για τις καρδιομεταβολικές της ιδιότητες και τα ευεργετικά αποτελέσματα που προσφέρει γενικότερα στην υγεία.
Τα κύρια οφέλη της μεσογειακής διατροφής έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων σχετίζονται με τη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, του λιπιδαιμικού προφίλ, του μεταβολισμού της γλυκόζης, των αρρυθμιών και του εντερικού μικροβιώματος.
Αρκετές μελέτες και μετα-αναλύσεις κατέδειξαν ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα προέρχονται από τη συνεργιστική επίδραση ποικίλων θρεπτικών συστατικών της Μεσογειακής διατροφής και όχι από ένα μεμονωμένο συστατικό.
Τα κυριότερα ευεργετικά τρόφιμα της Μεσογειακής διατροφής είναι:
- Το ελαιόλαδο και η ελιά: βελτιώνουν σημαντικά την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία.
- Οι ξηροί καρποί, ειδικά τα φιστίκια και τα καρύδια: μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης CVD και βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ.
- Η μέτρια κατανάλωση αλκοολούχων ποτών που έχουν υποστεί ζύμωση, κυρίως κόκκινου κρασιού και μπύρας: έχουν καρδιοπροστατευτική δράση λόγω αντιαιμοπεταλικών, αγγειοδιασταλτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων.
- Οι φυτικές ίνες από φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως και όσπρια:
μειώνουν τη συγκέντρωση χοληστερόλης και βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση. - Τα αντιοξειδωτικά των φρούτων και λαχανικών, όπως ψευδάργυρος (Zn), σελήνιο (Se), μαγνήσιο (Μg), βιταμίνες C και Ε: έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.
- Πολλαπλές βιοδραστικές ενώσεις, όπως ωμέγα-3 λιπαρά Οξέα, λυκοπένιο και πολυφαινόλες: μειώνουν τα επίπεδα LDL και βελτιώνουν τους δείκτες φλεγμονής και οξειδωτικού στρες.
- 2-3g φυτικών στερολών ή φυτοστερολών: μειώνουν την LDL κατά περίπου 6-15%.
- Το τσάι: βελτιώνει την αρτηριακή λειτουργία και μειώνει τη συγκέντρωση χοληστερόλης.
Αποδεδειγμένα οι αλλαγές στη διατροφή και τις καθημερινές συνήθειες αποτελούν θεμέλιο λίθο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και είναι απαραίτητες ακόμη και κατά την παρουσία φαρμακευτικής αγωγής.
Σκοπός της υπηρεσίας αυτής είναι:
- Η υιοθέτηση μια καρδιο-προστατευτικής διατροφής για την μείωση των παραγόντων κινδύνου που οδηγούν σε καρδιαγγειακά νοσήματα.
- Η αντιμετώπιση ήδη υπαρχόντων παθήσεων όπως η υπέρταση ή οι δυσλιπιδαιμίες.
- Η διατροφική εκπαίδευση σχετικά με το ρόλο της διατροφής στην υγεία της καρδιάς και την αλληλεπίδραση διατροφής και φαρμακευτικής αγωγής.
Δώστε λοιπόν από νωρίς έμφαση στη διατροφή σας και θωρακίστε την καρδιά σας.