Παιδική Ηλικία
Η βρεφική ηλικία, ακολουθείται από την παιδική ηλικία, η οποία μπορεί να χωριστεί σε τρεις ηλικιακές ομάδες:
- Τη νηπιακή ηλικία, στην οποία ανήκουν όλα τα παιδιά ηλικίας 1-3 ετών.
- Την προσχολική ηλικία που αναφέρεται σε παιδιά ηλικίας 4-6 ετών.
- Τη σχολική περίοδο που περιλαμβάνει όλα τα παιδιά ηλικίας 7-10 ετών.
Κατά την παιδική ηλικία ο ρυθμός με τον οποίο αναπτύσσονται τα παιδιά είναι μεν πιο αργός από ότι στη βρεφική, αλλά οι ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά είναι εξίσου μεγάλες, αφού το παιδί αναπτύσσεται ακόμα και έχουν αυξηθεί οι καθημερινές του δραστηριότητες από τη στιγμή που έχει αρχίσει να περπατάει. Οι καθημερινές ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, διαφέρουν από παιδί σε παιδί και εξαρτώνται από τον ρυθμό της ανάπτυξής του και τη φυσική του δραστηριότητα.
Η σωστή διατροφή στην παιδική ηλικία συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας και διασφαλίζει ότι τα παιδιά θα επιτύχουν την αναμενόμενη σωματική αύξηση και ανάπτυξη. Παράλληλα, η παιδική ηλικία αποτελεί περίοδο ορόσημο για τη διατροφική εκπαίδευση του παιδιού και την εγκαθίδρυση υγιεινών συνηθειών διατροφής.
Ωστόσο, φαίνεται πως ακόμη και στην ηλικία αυτή είναι πιθανόν να εμφανιστούν διατροφικά προβλήματα όπως σιδηροπενική αναιμία, ανεπαρκής κάλυψη των αναγκών αλλά και αποκλίσεις βάρους προς και τα δύο άκρα.
Αντίθετα, οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες και η κατάλληλη διατροφή στην παιδική ηλικία μπορούν να δράσουν ως ασπίδα προστασίας κατά των χρόνιων ασθενειών όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα που ελλοχεύουν στην ενήλικη ζωή.
Σκοπός της υπηρεσίας αυτής είναι:
- Η διατροφική εκπαίδευση του παιδιού αλλά και των γονέων του σχετικά με το ρόλο της διατροφής και σχετικά με τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
- Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών όπως η κατανάλωση πρωινού γεύματος, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων κ.α.
- Η διατροφική εκτίμηση και η παρακολούθηση της επαρκούς ανάπτυξης του παιδιού.
- Ο σχεδιασμός εξατομικευμένου πλάνου διατροφής με σκοπό την κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά του παιδιού.
- Η αντιμετώπιση της παιδικής περίσσειας βάρους και παχυσαρκίας.