Πεπτικό Σύστημα
Η πέψη ορίζεται ως η διαδικασία μέσω της οποίας η τροφή διασπάται μηχανικά και χημικά στην πεπτική οδό. Η ολοκλήρωση της αποδίδει θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι έτοιμα να απορροφηθούν και να χρησιμοποιηθούν από τον οργανισμό.
Το πεπτικό σύστημα είναι στην πραγματικότητα ένα χημικό διυλιστήριο που παρασκευάζει τα δικά του καύσιμα και παράγει ενέργεια από τις πρώτες ύλες που του παρέχονται: πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα «χημικό εργαστήριο» το οποίο εκτελεί πληθώρα εργασιών κι έχει χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες υγείας ως «δεύτερος εγκέφαλος».
Περιγραφή του πεπτικού συστήματος
Κύρια λειτουργία του πεπτικού συστήματος είναι η εξασφάλιση του διαρκούς ανεφοδιασμού του οργανισμού με νερό και θρεπτικά συστατικά. Για να επιτευχθεί όμως αυτό απαιτείται:
- Μάσημα των τροφών στη στοματική κοιλότητα.
- Μετατροπή του αμύλου σε απλά σάκχαρα μέσω των ενζύμων του σιέλου.
- Κάθοδος των τροφών από τον οισοφάγο.
- Διάσπαση των πρωτεϊνών μέσω των γαστρικών υγρών.
- Έκκριση της χολής από το συκώτι για τη διάσπαση των λιπών.
- Απορρόφηση των διαλυμένων τροφών από τις εντερικές λάχνες του λεπτού εντέρου.
- Κυκλοφορία του αίματος για να παραληφθούν οι ουσίες που απορροφούνται από όλα τα κύτταρα.
- Αποβολή των άχρηστων ουσιών από τον οργανισμό.
Το πεπτικό σύστημα περιλαμβάνει την γαστρεντερική οδό, την οποία αποτελούν όργανα τα οποία συνιστούν την κύρια οδό απορρόφησης θρεπτικών συστατικών και είναι μήκους περίπου 5 μέτρων, όπως επίσης και κάποια σχετιζόμενα με αυτήν όργανα, κυρίως το πάγκρεας, το ήπαρ και την χοληδόχο κύστη. Στον άνθρωπο ξεκινά ουσιαστικά από το στόμα και καταλήγει στον πρωκτό.
Περιλαμβάνει τα εξής τμήματα:
Ανώτερη γαστρεντερική οδός
- Στοματική κοιλότητα
- Φάρυγγας
- Οισοφάγος
- Στόμαχος
Κατώτερη γαστρεντερική οδός
- Σκωληκοειδής απόφυση
- Ήπαρ (Συκώτι)
- Πάγκρεας
- Χοληδόχος Κύστη
- Σπλήνας
Συχνά ωστόσο το πεπτικό σύστημα πλήττεται από πολυάριθμες παθήσεις όπως η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠ), η Δυσπεψία, η Γαστρίτιδα, το Έλκος, η Δυσκοιλιότητα, η Κοιλιοκάκη, η Δυσανεξία στη Λακτόζη και οι Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου οι οποίες είναι άμεσα εξαρτώμενες από τη διατροφή.
Για παράδειγμα, η κατανάλωση όξινων χυμών και ανθρακούχων αναψυκτικών φαίνεται να αυξάνουν τα συμπτώματα παλινδρόμησης αλλά και της δυσπεψίας.
Αντίστοιχα, τα όξινα τρόφιμα, τα καρυκεύματα, η καφεΐνη και το αλκοόλ μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη γαστρίτιδα.
Συνεχίζοντας, ο ρόλος της διατροφής είναι καθοριστικός και στην περίπτωση της δυσκοιλιότητας. Η αύξηση των φυτικών ινών και της κατανάλωσης νερού φαίνεται να δρουν ευεργετικά ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα.
Τα παραπάνω αποτελούν λίγα μόνο παραδείγματα που επιβεβαιώνουν τον καθοριστικό ρόλο της διατροφής στην υγεία και στις γαστρεντερολογικές παθήσεις πεπτικού.
Σκοπός της υπηρεσίας αυτής είναι:
- Η διατροφική εκπαίδευση του ατόμου ανάλογα με την πάθηση που αντιμετωπίζει.
- Ο σχεδιασμός πλήρως εξατομικευμένου πλάνου διατροφής σύμφωνα με τις συστάσεις για την αντίστοιχη πάθηση, τις ανάγκες, τις προτιμήσεις του ατόμου και την πιθανή φαρμακευτική αγωγή.
- Η διατροφική αξιολόγηση και κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.