Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ)

Τι είναι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ);

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) προκαλεί υπογονιμότητα, ολιγομηνόροια και αρρενοποιητικά προβλήματα όπως τριχοφυΐα και ακμή. Παρ’ όλο που είναι συνδεδεμένο με την παχυσαρκία το βλέπουμε αρκετά συχνά και σε γυναίκες με φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Πόσο συχνό είναι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ);

Περίπου 4-5% των γυναικών πάσχουν από Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ).

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί από το Γυναικολόγο ώστε η ασθενής να μην συγχέει το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) με τις πολυκυστικές ωοθήκες. Οι τελευταίες είναι ένα εύρημα των υπερήχων στην γυναικολογική εξέταση ρουτίνας. Υπολογίζεται πως περίπου 20% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας έχουν πολυκυστικές ωοθήκες, αλλά λιγότερες από τις μισές έχουν τα βιοχημικά και ορμονικά ευρήματα που συνιστούν το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών Ωοθηκών (ΣΠΩ).

Που οφείλεται το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ);

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) εμφανίζει έντονη οικογενή επίπτωση, πράγμα που δείχνει πως υπάρχει μεγάλη γενετική συμβολή στην εμφάνισή του. Δεν είναι ακριβώς γνωστό πως κληρονομείται, αλλά οι τελευταίες μελέτες δείχνουν πως πρόκειται για έκφραση ενός επικρατούντος γονιδίου.

Συμπτώματα

Λόγω της περιφερικής μετατροπής των οιστρογόνων σε ανδρογόνα παρατηρούνται αρρενοποιητικά φαινόμενα. Δηλαδή υπερτρίχωση και ακμή, ενώ παράλληλα η περίοδος της γυναίκας δεν είναι τακτική. Ταυτόχρονα λόγω της επίδρασης των ορμονών στην ινσουλίνη παρατηρείται σημαντική τάση για παχυσαρκία.

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) φαίνεται πώς είναι ένα από τα συχνότερα ορμονικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το γυναικείο φύλο, αφού υπολογίζεται ότι αφορά 5-10% του γενικού πληθυσμού.

Χαρακτηρίζεται από αύξηση των ανδρογόνων στον γυναικείο οργανισμό, χρόνια ανωοθυλακιορρηξία και πολυκυστική μορφολογία, δηλαδή ωοθήκες έχουν συνήθως πολλά μικρά κυστίδια.

Συμπτώματα του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) μπορεί είναι συνήθως η υπο- γονιμότητα, η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, οι διαταραχές περιόδου, η παχυσαρκία και η ακμή. Επιπλέον, οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) και αντίσταση στην ινσουλίνη, εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη και καρδιαγγειακών.

Ως αίτια για την εμφάνιση Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) εμφανίζεται η γενετική προδιάθεση. Η προδιάθεση αυτή σε συνδυασμό με παράγοντες όπως το βάρος σώματος, τη σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα, το άγχος και τις διατροφικές συνήθειες, έχουν ως αποτέλεσμα τις ορμονικές αυτές διαταραχές.

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι μία από τις πιο συνηθισμένες ενδοκρινικές διαταραχές στη γυναίκα. Είναι μια πολύπλοκη, ετερογενής διαταραχή με ασαφή αίτια, αλλά υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι σε μεγάλο βαθμό έχει γενετικό υπόβαθρο.

Η διάγνωση του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) βασίζεται στα λεγόμενα «κριτήρια του Rotterdam». Η γυναίκα με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) πρέπει να πληροί δύο από τα τρία κριτήρια:

  • Ολιγομηνόρροια και/ή αμηνόρροια
  • Αυξημένα ανδρογόνα
  • Πολυκυστική μορφολογία των ωοθηκών στον υπέρηχο

Περίπου μία στις πέντε γυναίκες (20%) έχουν πολυκυστικές ωοθήκες, ωστόσο δεν έχουν όλες το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ). Πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι έχουν πολυκυστικές ωοθήκες, ενώ οι κύστεις αυτές δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν με χειρουργική επέμβαση.

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι:

  • Διαταραχές περιόδου: η έμμηνος ρύση μπορεί να είναι ακανόνιστη, εντονότερη από το συνηθισμένο ή παρατεταμένη, να εμφανίζεται μετά από μακρά χρονικά διαστήματα, ή σε ορισμένες γυναίκες και καθόλου. Αντί για ωορρηξία μία φορά κάθε μήνα, μια γυναίκα με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) έχει ωορρηξία ακανόνιστα, συνήθως όχι κάθε μήνα. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς θεραπεία, αυτές οι γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες (λιγότερες ωορρηξίες , λιγότερες γόνιμες ημέρες κάθε χρόνο).
  • Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) έχει τώρα αναγνωριστεί ότι είναι ένας από τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής.
  • Η ακμή και ανεπιθύμητη τριχοφυΐα στο σώμα: τα επίπεδα στο αίμα της ανδρικής
    ορμόνης τεστοστερόνης μπορεί να είναι ελαφρώς υψηλότερα σε γυναίκες με
  • Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) και αυτό προκαλεί ακμή, λιπαρό δέρμα και ανεπιθύμητη τριχοφυΐα στο πρόσωπο, το στήθος και την κοιλιά.
  • Αυξημένο σωματικό βάρος: η αύξηση του βάρους είναι κοινή σε γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ). Ωστόσο, δεν είναι όλες αυτές οι γυναίκες υπέρβαρες. Μερικές γυναίκες μάλιστα αναπτύσσουν συμπτώματα του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ)μόλις αυξηθεί το βάρος τους.
  • Κατάθλιψη.

Διατροφή Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ)

Όσον αφορά την αντιμετώπιση, η απώλεια βάρους για τις υπέρβαρες γυναίκες θεωρείται ως ο πιο σημαντικός στόχος. Η μείωση βάρους συμβάλει σημαντικά στην αποκατάσταση των ορμονικών επιπέδων, τη βελτίωση του ορμονικού προφίλ και της έμμηνου ρύσεως.

Η υιοθέτηση ενός υποθερμιδικού διαιτολογίου εφόσον η απώλεια βάρους είναι απαραίτητη, η μικρή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε απλά σάκχαρα, η κατανάλωση ανεπεξέργαστων δημητριακών (π.χ. ψωμί ολικής αλέσεως, αναποφλοίωτο ρύζι, κ.λ.π.), λαχανικών εποχής, φρούτων με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο (π.χ. μήλο, εσπεριδοειδή, φράουλες, κ.λ.π.) και πρωτεϊνών από ψάρι, κοτόπουλο και ημι-αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά, αποτελούν το εφαλτήριο για την ουσιαστική αντιμετώπιση του συνδρόμου, μαζί με την όποια φαρμακευτική αγωγή.

Σκοπός της υπηρεσίας αυτής είναι:

  • Η διατροφική εκπαίδευση γύρω από το ρόλο της διατροφής στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ).
  • Ο σχεδιασμός ενός εξατομικευμένου διαιτολογίου σύμφωνα με τις συστάσεις για την αντιμετώπιση του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ), τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας.
  • Η απώλεια βάρους (εφόσον απαιτείται) η οποία συμβάλει στην αποκατάσταση των επιπέδων των ορμονών και την αντιμετώπιση του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ).
Προγραμματίστε μια συνεδρία