ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι προ των πυλών και είναι από μόνες τους δύο ξεχωριστές γιορτές. Μαζί τους έρχεται η κατάλληλη στιγμή να χαλαρώσετε με συγγενικά και αγαπημένα σας πρόσωπα, γιορτάζοντας τη γέννηση του Θεανθρώπου.

Και επειδή μαζί με τις γιορτές και τα μελομακάρονα έρχονται μαζί και οι κουραμπιέδες… φυσικά και δε θα μπορούσα να αφήσω και εσάς που με ρωτάτε «Μπορώ να τους έχω στη διατροφή μου τα Χριστούγεννα, ενώ κάνω δίαιτα;». Φυσικά, ισχύει το ίδιο και για εσάς που κάνετε δίαιτα και ταυτόχρονα, σας αρέσουν οι κουραμπιέδες!

Οι κουραμπιέδες πάνε μαζί με τα Χριστούγεννα και όχι μαζί με τις ενοχές!

Γιατί, ναι…αυτές μπορούν να χαλάσουν αυτό που χτίζετε τους υπόλοιπους 11 μήνες του έτους! Και λέγεται υγιής σχέση με το φαγητό!

Πάμε να μάθουμε λίγα περισσότερα πράγματα για τους κουραμπιέδες;⁠⠀

Το μείγμα για τους κουραμπιέδες είναι πολύ απλό! Γίνεται με αλεύρι, λιωμένο βούτυρο, κρόκους αβγών και καβουρδισμένα αμύγδαλα. Οι κουραμπιέδες αφού κρυώσουν ραντίζονται με ανθόνερο και πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη.

Ας δούμε όμως, πιο αναλυτικά τα συστατικά και τι προσφέρουν στον οργανισμό μας:

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα αποτελούν μια θαυμάσια πηγή “καλών” μονοακόρεστων λιπαρών οξέων & λιποδιαλυτής βιταμίνης Ε, που μειώνουν τα επίπεδα της “κακής” χοληστερόλης⁠. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και σε μικροθρεπτικά συστατικά, όπως μαγνήσιο και ασβέστιο. Μια μερίδα από περίπου 22 αμύγδαλα παρέχει το 8% της RDI για ασβέστιο. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλει στην υγεία των οστών. Και αν είστε χορτοφάγος; Είναι ένας πολύ γλυκός τρόπος για να βάλετε το ασβέστιο στη διατροφή σας! ⠀

Βούτυρο

Το βούτυρο είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D. Όμως, χαρακτηριστικό του είναι ότι περιέχει κυρίως “κακά” κορεσμένα λιπαρά οξέα, που φαίνεται ότι αυξάνουν τη χοληστερόλη στον οργανισμό μας!⁠

Ζάχαρη

Η άσπρη ζάχαρη δίνει μόνο κενές θερμίδες! Βέβαια, επιλέξτε να την αντικαταστήσετε με καστανή ζάχαρη για να επωφεληθείτε από τη μικρή ποσότητα βιταμινών και ιχνοστοιχείων, που περιέχει συγκριτικά με τη λευκή!⁠⠀

Αβγά

Τα αβγά είναι γνωστό ότι αποτελούν μία σημαντική πηγή πρωτεΐνης, λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D, E, καθώς και υδατοδιαλυτών βιταμινών του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Β9 (Φολικό οξύ).⁠ Το Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) χρειάζεται για τη σύνθεση του RNA και για το μεταβολισμό των αμινοξέων, π.χ. τη μετατροπή της Ομοκυστεΐνης σε Μεθειονίνη. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες τόσο για την παραγωγή ενέργειας από τα τρόφιμα (διατηρούν η καθεμία τη δική της ξεχωριστή ιδιότητα, δρουν όμως ομαδικά και αρμονικά για το μεταβολισμό των τροφίμων) όσο και για την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος! ⠀

Φροντίστε λοιπόν, να απολαύσετε τις φετινές γιορτές από το πρωί έως το βράδυ.

Ό,τι τελικά και αν επιλέξετε να φάτε να θυμάστε: Απολαύστε το φαγητό σας, ζώντας την κάθε μπουκιά!

Ευχόμαστε ολόψυχα η αγάπη και η χαρά να φωλιάσει στις καρδιές σας και να τις ζεστάνει, προσθέτοντας μια νότα ευτυχίας στη δύσκολη καθημερινότητα αυτής της εποχής.

Προγραμματίστε μια συνεδρία

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*