ΛΕΜΟΝΙ: Η ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ «ΚΙΤΡΙΝΟΥ ΘΥΣΑΥΡΟΥ» ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Το λεμόνι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών και φυτοχημικών ουσιών.

Έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες και σημαντικά διατροφικά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η ευεργετική δράση του λεμονιού στην υγεία του ανθρώπου έχει αναγνωριστεί ιδιαίτερα τους τελευταίους αιώνες, ξεκινώντας με το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό να το χρησιμοποιεί για την αντιμετώπιση του σκορβούτου στα μέσα του 18ου αιώνα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C.

Το λεμόνι και κυρίως ο χυμός του πρέπει να γίνει απαραίτητο συστατικό στη διατροφή σας γιατί έχει σημαντικά οφέλη στην υγεία σας αλλά και στα κιλά σας!

Στην πραγματικότητα, το λεμόνι μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς, τον έλεγχο του βάρους και την πεπτική υγεία.

Ποια είναι τα επιστημονικά τεκμηριωμένα διατροφικά οφέλη του λεμονιού στην υγεία;

 

Βοηθάει στον έλεγχο του βάρους

Το λεμόνι συχνά χαρακτηρίζεται ως τροφή συνδεδεμένη με την απώλεια βάρους και υπάρχουν μερικές θεωρίες για το τι σημαίνει αυτό.

Ένα ποτήρι χυμός λεμόνι με νερό κάθε μέρα, σας βοηθάει να αδυνατίσετε. Δεν πρόκειται για κάποιο μύθο αλλά ισχύει!

Το λεμόνι έχει ελάχιστες θερμίδες, βοηθάει στην πέψη αλλά κυρίως μειώνει τις λιγούρες. Ως γνωστόν μετά το ποτό η όρεξη ανοίγει και τρώμε πολύ φαγητό (κυρίως junk food). Η λύση είναι παράλληλα με τα ποτά που θα πιείτε να έχετε και ένα ποτήρι σόδα με ένα στημένο λεμόνι μέσα.

Μια κοινή θεωρία είναι ότι οι διαλυτές ίνες πηκτίνης επεκτείνονται στο στομάχι σας, βοηθώντας σας να αισθανθείτε γεμάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η πηκτίνη που περιέχει το λεμόνι μειώνει την πείνα και καταπολεμά τις λιγούρες και έτσι σας βοηθάει να αποφύγετε το άσκοπο τσιμπολόγημα.

Μια άλλη θεωρία δείχνει ότι το πόσιμο ζεστό νερό με στυμμένο λεμόνι σας βοηθάει να χάσετε βάρος. Η λάθος διατροφή και η καθιστική ζωή, τα στενά ρούχα και το σταυροπόδι είναι μερικές από τις αιτίες εμφάνισης της κυτταρίτιδας. Τις περισσότερες φορές είναι φλεγμονή στο λιπώδη ιστό. Τα λιποκύτταρα όταν “νοσούν” και δεν έχουν θρεπτικά συστατικά μπορούν και αυξομειώνονται στο μέγεθός τους έως και 60 φορές! Το ζεστό νερό με στυμμένο λεμόνι βοηθάει στην αποστράγγιση της λέμφου και συμβάλει στη μείωση των φλεγμονών του λιπώδους ιστού. Η πληθώρα των αντιοξειδωτικών και των θρεπτικών στοιχείων που έχει το νερό με στυμμένο λεμόνι συμβάλουν καταλυτικά στη μείωση των φλεγμονών.

Επίσης, το λεμόνι βοηθάει να διατηρείτε ένα φυσιολογικό βάρος, καθώς συμβάλει στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος.

Έρευνα δείχνει ότι οι φυτικές ενώσεις στα εκχυλίσματα λεμονιού μπορούν να βοηθήσουν στην διατήρηση ή τη μείωση του βάρους με διάφορους τρόπους.

Σε μια μελέτη, τα μισά ποντίκια σε διατροφή πάχυνσης έλαβαν πολυφαινόλες που εξήχθησαν από τη φλούδα του λεμονιού και τα άλλα μισά δεν έλαβαν. Αυτά που έλαβαν πολυφαινόλες, έλαβαν λιγότερο βάρος και σωματικό λίπος από τα ποντίκια που δεν έλαβαν.

Τέλος, οι τοξίνες που καταναλώνουμε μέσα από τις τροφές και τα ποτά μπορούν να αλλάξουν τη διάθεσή μας, την ενέργειά μας και να επηρεάσουν την υγεία μας. Το λεμόνι βοηθάει στην εύρυθμη λειτουργία του λεμφικού συστήματος για την αποβολή των τοξινών σε συνδυασμό με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι ο ιδανικός σύμμαχος για όλους όσους έχουν προβλήματα κατακράτησης υγρών.

Υποστηρίζει την καρδιακή υγεία

Το λεμόνι είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C.

Ένα λεμόνι παρέχει περίπου 31 mg βιταμίνης C, που είναι το 51% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (ΣΗΠ).

Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε βιταμίνη C μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η βιταμίνη C που πιστεύεται ότι είναι καλή για την υγεία της καρδιάς. Οι φυτικές ίνες και οι φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στο λεμόνι, θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν σημαντικά ορισμένους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Ρυθμίζει τα επίπεδα της χοληστερόλης

Οι φυτικές ίνες παίζουν σημαντικό ρόλο και στις καρδιαγγειακές νόσους, ενώ ειδικά οι διαλυτές ίνες στις οποίες είναι πλούσιο το λεμόνι βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα.

Μια μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση 24 γραμμαρίων εκχυλίσματος εσπεριδοειδών ημερησίως για ένα μήνα μείωσε τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης στο αίμα.

Έχει επίσης βρεθεί ότι, οι φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στο λεμόνι, όπως η εσπεριδίνη (hesperidin) και η διοσμίνη (diosmin), μειώνουν τη χοληστερόλη. Σε έρευνες παρουσιάζεται ότι βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος και στη ρύθμιση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης.

Παράλληλα, τα αιθέρια έλαια που παράγονται από το λεμόνι φαίνεται πως δρουν ενάντια στην οξείδωση της «κακής» LDL χοληστερόλης του αίματος, συμβάλλοντας στη μείωση των επιπέδων της συνολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Αποτρέπει το σχηματισμό της πέτρας στα νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά είναι μικρά κομμάτια που σχηματίζονται όταν τα απόβλητα κρυσταλλώνονται και συσσωρεύονται στα νεφρά σας.

Το λεμόνι περιέχει μεγάλες ποσότητες από κάλιο το οποίο αυξάνει με τη σειρά του τα κιτρικά άλατα στα ούρα, πράγμα που εμποδίζει τη δημιουργία οξαλικών.

Το κιτρικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νεφρολιθίασης αυξάνοντας τον όγκο και  το pH των ούρων, δημιουργώντας ένα λιγότερο ευνοϊκό περιβάλλον για το σχηματισμό της πέτρας στα νεφρά. Έτσι αποτρέπεται ο σχηματισμός λίθων και ενισχύεται η φυσική διαδικασία απομάκρυνσής τους από το σώμα.

Μόλις ½ φλιτζάνι (125 ml) χυμός λεμόνι ανά ημέρα μπορεί να παρέχει αρκετό κιτρικό οξύ για να βοηθήσει στην πρόληψη εμφάνισης νέων λίθων σε άτομα που έχουν ήδη.

Ορισμένες μελέτες διαπίστωσαν επίσης ότι η λεμονάδα αποτρέπει αποτελεσματικά το σχηματισμό πέτρας στα νεφρά.

Προστατεύει από την αναιμία

Η αναιμία λόγω ανεπάρκειας σιδήρου είναι αρκετά συνηθισμένη. Εμφανίζεται όταν δεν προσλαμβάνετε αρκετό σίδηρο από τα τρόφιμα που τρώτε.

Το λεμόνι περιέχει κάποιο σίδηρο (μη χυτοσίδηρος), αλλά προλαμβάνει κατά κύριο λόγο την αναιμία βελτιώνοντας την απορρόφηση του σιδήρου από τις φυτικές τροφές.

Το έντερο απορροφά πολύ εύκολα το σίδηρο από το κρέας, το κοτόπουλο και τα ψάρια (γνωστός ως χυτοσίδηρος), ενώ η απορρόφηση σιδήρου από φυτικές πηγές (μη χυτοσίδηρος) δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Ωστόσο, αυτή η απορρόφηση μπορεί να βελτιωθεί καταναλώνοντας παράλληλα βιταμίνη C και κιτρικό οξύ.

Επειδή το λεμόνι περιέχει τόσο βιταμίνη C όσο και κιτρικό οξύ, μπορεί να σας προστατεύσει από την αναιμία εξασφαλίζοντας ότι απορροφάτε όσο το δυνατόν περισσότερο σίδηρο από τη διατροφή σας.

Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η βάση για μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Τα άτομα που ακολουθούν διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν κάποιες μορφές καρκίνου. Μερικές μελέτες παρατήρησης έχουν βρει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν διατροφή πλούσια σε εσπεριδοειδή έχουν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Σε μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων, πολλές φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στο λεμόνι έχουν σκοτώσει καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο, μπορεί να μην έχουν την ίδια επίδραση στο ανθρώπινο σώμα.

Οι φυτικές ενώσεις, το λιμονένιο και η ναρινγενίνη, έχουν αντικαρκινικές επιδράσεις. Επίσης, η beta-κρυπτοξανθίνη και η εσπεριδίνη (hesperidin), οι οποίες συναντώνται και στο λεμόνι διαπιστώθηκε ότι αποτρέπουν την εμφάνιση κακοήθων όγκων στη γλώσσα και τους πνεύμονες.

Άλλες μελέτες υποδεικνύουν ότι το D-λεμονένιο, μία ένωση που βρίσκεται στο λεμονέλαιο, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Επίσης, οι φυτικές ίνες που περιλαμβάνονται σε σημαντική συγκέντρωση στο λεμόνι, λειτουργούν προστατευτικά έναντι των νεοπλασιών του παχέος εντέρου.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του λεμονιού είναι η περιεκτικότητα του σε φλαβονοειδή, τα οποία θεωρούνται ασφαλή, μη τοξικά και παρουσιάζουν αντιπολλαπλασιαστικές και άρα αντικαρκινικές δράσεις.

Τέλος, τα αιθέρια έλαια που παράγονται από το λεμόνι παρουσιάζουν επίσης δράσεις προστατευτικές έναντι της εμφάνισης καρκίνου, με εντόπιση όπως το δέρμα και το ήπαρ.

Δρα έναντι των βακτηρίων, των μυκήτων και των ιών

Το λεμόνι περιέχει μεγάλες ποσότητες από βιταμίνη C που είναι γνωστή για τη δράση της ενάντια στις λοιμώξεις και τις κοινές αρρώστιες.

Λόγω των στοιχείων που περιλαμβάνει το λεμόνι, υποβοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα στην καταπολέμηση των ιώσεων και έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Πιο συγκεκριμένα, τα αιθέρια έλαια που εξάγονται από τη φλούδα του φρέσκου λεμονιού, μπορούν να δράσουν τόσο έναντι των βακτηρίων, των μυκήτων αλλά και των ιών.

Ας μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε και την ηπατοπροστατευτική δράση των συγκεκριμένων αιθέριων ελαίων.

Προγραμματίστε μια συνεδρία

Αφήστε μια απάντηση