ΜΠΡΙΑΜ: Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ & ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Τα λαχανικά πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής διατροφής και τα παραδοσιακά μαγειρευτά φαγητά που τα περιέχουν είναι εξαιρετικά θρεπτικά και υγιεινά. Το μπριάμ είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Τα λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, που παρέχουν πολλά οφέλη στην υγεία, ιδίως όταν τα καταναλώνουμε στην εποχή τους.

Τώρα το καλοκαίρι αφθονούν τα κολοκύθια, οι πιπεριές και οι μελιτζάνες, που συνθέτουν το περίφημο μπριάμ . Το μπριάμ είναι ένα πιάτο, που ανήκει στην παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, η οποία θεωρείται και η πιο υγιεινή απ’ όλες.

Έχουμε την τύχη το μπριάμ να είναι ένα από τα ελληνικά σύνθετα φαγητά του οποίου η θρεπτική αξία και οι πρώτες ύλες έχουν αναλυθεί και προσδιοριστεί από το εργαστήριο Υγιεινής & Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και περιλαμβάνεται στους «Πίνακες Συνθέσεως Τροφίμων και Ελληνικών Φαγητών» (Αντωνία Τριχοπούλου, 2004).

Έτσι, γνωρίζουμε ότι μια τυπική μερίδα (200 γραμμάρια) μπριάμ στο φούρνο που έχει παρασκευασθεί με φρέσκα μυρωδικά, μπαχαρικά και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, περιέχει:

  • 150 γραμμάρια νερό (οι ανάγκες του οργανισμού σε νερό είναι ιδιαίτερα αυξημένες το καλοκαίρι).
  • 4,4 γραμμάρια φυτικές ίνες (περίπου το 25% των ημερήσιων αναγκών).
  • Τη μισή σχεδόν ποσότητα, της βιταμίνης C, που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός μας.
  • Όλα εκείνα τα αντιοξειδωτικά, που υπάρχουν στα εξαιρετικά λαχανικά που συμμετέχουν στην παρασκευή του, όπως κάλιο (Κ), ασβέστιο (Ca) και μαγνήσιο (Mg).

Μία μερίδα μπριάμ χωρίς συνοδευτικά παρέχει στον οργανισμό 270-290 θερμίδες, ενώ όταν συνοδεύεται από κάποιο τυρί (παραδοσιακά είναι φέτα), αποτελεί ένα πλήρες γεύμα.

Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι η ποσότητα λαδιού που προσθέτετε στη συνταγή (υπολογίστε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ανά μερίδα) και βέβαια η ποσότητα του συνοδευτικού τυριού και ψωμιού.

Προσθέστε θυμάρι ή δυόσμο!

Μία πολύ καλή ιδέα είναι να προσθέτετε θυμάρι ή δυόσμο στο μπριάμ αντί για μαϊντανό, διότι δρουν προστατευτικά έναντι της αλλοίωσης που υφίστανται τα υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του ελαιόλαδου από τη θερμότητα.

Προγραμματίστε μια συνεδρία

Αφήστε μια απάντηση