Γενικά Άρθρα

ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΦΡΕΣΚΑ

ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΦΡΕΣΚΑ

Τα φρέσκα φασολάκια, παρόλο που ως καρπός παράγονται κατά τους θερμούς μήνες του έτους (αργά την Άνοιξη μέχρι και τις αρχές του Φθινοπώρου), τα τελευταία χρόνια καταναλώνονται όλο και περισσότερο, ακόμη και τους χειμωνιάτικους μήνες. Σε αυτό φυσικά συνδράμουν τα θερμοκήπια και οι βιομηχανικοί τρόποι διατήρησης των λαχανικών, όπως η κατάψυξη και η κονσερβοποίηση.

Υπάρχουν πάνω από 130 είδη φασολιών. Στην Ελλάδα, οι τρεις πιο διαδεδομένες ποικιλίες φρέσκων φασολιών είναι τα τσαουλιά, τα μπαρμπούνια (μπαρμπουνοφάσουλα) και τα αμπελοφάσουλα. Έχουν διαφορές στο μέγεθος, στο πλάτος και στη γεύση.

Γι΄ αυτό κι άλλα μαγειρεύονται μόνα τους, άλλα ταιριάζουν μέσα στη σαλάτα και άλλα συνδυάζονται καλύτερα με το κρέας.

Ποια είναι η διατροφική τους αξία;

Τα φρέσκα φασολάκια είναι από τα λαχανικά που επιλέγονται πολύ συχνά από τους καταναλωτές για τη γεύση τους, για τις διαφορετικές παραλλαγές τους στη μαγειρική και για την υψηλή διατροφική τους αξία. Τα φρέσκα φασολάκια αποτελούν πηγή φυτικών ινών και περιέχουν μεγάλο φάσμα βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Ενδεικτικά, αποτελούν πηγή ασβεστίου (Ca), Μαγνησίου (Mg), Φωσφόρου (Ph), Καλίου (Κ) και βιταμίνης Α (κυρίως στη μορφή των καροτενοειδών, όπως α- καροτένιο και β- καροτένιο), λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, τα οποία αποτελούν σημαντικά αντιοξειδωτικά, ενώ ταυτόχρονα είναι χαμηλά σε θερμίδες.

Είναι πολύ καλή πηγή φυλλικού οξέος καθώς ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα φασολάκια περιέχουν 43 mg φυλλικού οξέος (το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης) και 12 mg βιταμίνης C (το 16% των ημερήσιων αναγκών μας). Επιπλέον, αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης K καθώς ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα φασολάκια περιέχουν 43,7 mg βιταμίνης K. Ταυτόχρονα, με 1 φλιτζάνι μαγειρεμένα φασολάκια προσλαμβάνουμε 2,83 g πρωτεΐνης, το οποίο αποτελεί το 5% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Τέλος, περιέχουν μηδενική χοληστερόλη και σχεδόν καθόλου λιπαρά.

Πώς ωφελούν την υγεία μας;

Τα φρέσκα φασολάκια αποτελούν μια καλή πηγή σύνθετων υδατανθράκων. Περιέχουν άμυλο, παρέχοντας στο σώμα μας άμεσα ενέργεια. Επιπλέον, με την περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες (περίπου το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης), εξυπηρετούν την καλύτερη λειτουργία του εντέρου, ενισχύουν τον κορεσμό και ταυτόχρονα σε συνδυασμό και με το χαμηλό γλυκαιμικό τους δείκτη (GI=32), βοηθούν να παραμένουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα χαμηλά, όντας μια καλή επιλογή τροφίμου για διαβητικούς.

Η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Κ σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος των οστών. Αντιθέτως, η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Κ, βελτιώνει την υγεία των οστών, βελτιώνει την απορρόφηση ασβεστίου και μειώνει την απέκκριση ασβεστίου στα ούρα. Ένα φλιτζάνι πράσινα φασόλια παρέχει σχεδόν το 20% της ημερήσιας απαίτησης σε βιταμίνης K και το 4% της καθημερινής ανάγκης ενός ατόμου για ασβέστιο.

Τα φρέσκα φασολάκια έχουν ένα διατροφικό προφίλ, το οποίο ταιριάζει σε όλες τις ηλικίες, καθώς είναι ένα θρεπτικά πυκνό τρόφιμο, δηλαδή περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά με λίγες θερμίδες. Τα πράσινα φασόλια είναι επίσης, μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α, λόγω της ποσότητας καροτενοειδών που περιέχουν. Ένα φλιτζάνι πράσινα φασόλια παρέχει το 15% της ημερήσια ανάγκης για βιταμίνη Α. Τα καροτενοειδή αποτελούν σημαντικά αντιοξειδωτικά, συμβάλλοντας στη συντήρηση, ανάπτυξη και προστασία του οργανισμού, στην καλή κατάσταση του επιθηλιακού ιστού (που αποτελεί το πρώτο όπλο στην άμυνα του σώματος για τις μολύνσεις) και στην προστασία των ματιών.

Τα χλωρά φασολάκια, λόγω της περιεκτικότητας τους σε φυλλικό οξύ είναι καλό να καταναλώνονται πριν και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Το φυλλικό οξύ που περιέχουν είναι σημαντική βιταμίνη ιδιαιτέρως κατά τους πρώτους μήνες της κύησης, καθώς προστατεύει το νευρικό σύστημα του εμβρύου από γενετικές ανωμαλίες την περίοδο που αναπτύσσεται. Η χαμηλή τους περιεκτικότητα σε νάτριο (Na) και η υψηλή τους περιεκτικότητα σε κάλιο (Κ), αποτελούν ιδανικό σύμμαχο για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς.

Επιλογή και Αποθήκευση

Διαλέγουμε φρέσκα φασολάκια με υγιές πράσινο χρώμα, αποφεύγοντας όσα έχουν καφέ κηλίδες, είναι κιτρινισμένα ή έχουν μώλωπες. Προτιμάμε να είναι σφριγηλά με αρκετή υγρασία, χωρίς να έχουν ξεραθεί τα σπέρματά τους και να σπάνε εύκολα αν τα λυγίσουμε. Επιλέγουμε φασολάκια με παρόμοιο μέγεθος και σχήμα για πιο ομοιόμορφο χρόνο μαγειρέματος.

Αν επιθυμούμε να τα μαγειρέψουμε την ίδια μέρα, τα πλένουμε με άφθονο κρύο νερό, διαφορετικά τα βάζουμε σε ένα συρτάρι του ψυγείου, χωρίς να τα πλύνουμε, τοποθετώντας ένα χαρτί ανάμεσα τους για να απορροφήσει ενδεχόμενη υγρασία, διατηρώντας τα έως και 7 ημέρες. Απορρίπτουμε όσα έχουν μώλωπες και κηλίδες και τα απομακρύνουμε από νωπά κρέατα, τηρώντας όλους τους κανόνες υγιεινής των τροφίμων. Αν θέλετε να τα διατηρήσετε περισσότερο, μπορείτε αφού τα καθαρίσετε από τις ίνες και κόψετε τις άκρες τους, να τα καταψύξετε. Με αυτό το τρόπο θα είναι έτοιμα για μαγείρεμα, όταν τα βγάλετε από την κατάψυξη.

Αν όμως επιθυμείτε να καταναλώνετε τα φασολάκια ολόχρονα, τότε μια άριστη επιλογή είναι τα ήδη κατεψυγμένα. Τα κατεψυγμένα λαχανικά με τις σύγχρονες μεθόδους που χρησιμοποιούνται, καταφέρνουν να χάνουν ελάχιστα από τα θρεπτικά συστατικά τους, με αποτέλεσμα να παραμένουν θρεπτικά, οργανοληπτικά ακέραια και ασφαλή προς κατανάλωση, ενώ ταυτόχρονα πρακτικά και έτοιμα για μαγείρεμα.

Τρόποι Κατανάλωσης

  • Τα φασολάκια, μπορούν να καταναλωθούν ως κύριο γεύμα, ως επί των πλείστων ως λαδερό φαγητό, με λαχανικά, όπως κολοκυθάκι, καρότο, πατάτα και σάλτσα ντομάτας. Συνδυάζοντας τα με λευκό τυρί, αποτελούν ένα πολύ χορταστικό και θρεπτικό γεύμα.
  • Επίσης, μπορούν να αποτελέσουν συνοδευτικό σε πιάτο με κρέας, για παράδειγμα με μοσχαράκι, απογειώνοντας θρεπτικά το πιάτο, καθώς συνδυάζουμε μία εξαιρετικά καλή πηγή πρωτεΐνης με έναν σύνθετο υδατάνθρακα.
  • Τέλος, μπορούν να καταναλωθούν ως σαλάτα, αφού ταιριάζουν πολύ με όξινες σάλτσες, όπως λαδολέμονο ή λευκό ξύδι ή απλά με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και τριμμένη φρέσκια ντομάτα.

 

Συμπερασματικά, τα φρέσκα φασολάκια με το διατροφικό προφίλ που παρουσιάζουν και σε συνδυασμό με την εύκολη αποθήκευση και συντήρησή τους, μπορούν να κατέχουν μία πολύ ξεχωριστή θέση στο τραπέζι μας κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.

Προγραμματίστε μια συνεδρία

ΔΙΑΙΤΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

ΔΙΑΙΤΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

To σωστό σωματικό βάρος είναι ένα σημαντικότατο στοιχείο καλής υγείας. Το πόσο τρώτε, καθώς και το τι τρώτε, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην απώλεια σωματικού βάρους αλλά και στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Ένα άλλο βασικό στοιχείο στην απώλεια και διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους είναι και η άσκηση.

Για χρόνια, θεωρείτο ότι οι δίαιτες  χαμηλών λιπαρών ήταν ο καλύτερος τρόπος για να χάσει κανείς βάρος. Παρόλα αυτά, σήμερα φαίνεται ότι οι δίαιτες αυτές συχνά δεν αποδίδουν.

Έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες δίαιτες, πολλά υποσχόμενες για γρήγορη και μόνιμη απώλεια βάρους. Για παράδειγμα, θυμηθείτε τη δίαιτα της λαχανόσουπας, τη δίαιτα του γκρέιπφρουτ, τη 48ωρη μαγική δίαιτα του Χόλιγουντ, τη δίαιτα με το ξινόμηλο και πολλές άλλες. Τέτοιες δίαιτες συχνά συστήνονται μετά από κραιπάλες, όπως αυτές που γίνονται στις γιορτές ή στις διακοπές.

Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν κάθε δίαιτα θα λειτουργήσει εάν αυτή σας δίνει λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεστε.

Οι διάφορες δίαιτες επιτυγχάνουν μέσα από δύο βασικούς τρόπους:

  • Παρακινώντας σας να καταναλώνετε ορισμένα «καλά» τρόφιμα και/ ή να αποφεύγετε τα «κακά» τρόφιμα.
  • Αλλάζοντας τον τρόπο που συμπεριφέρεστε και τον τρόπο που σκέφτεστε ή νιώθετε σχετικά με το φαγητό (αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μην πάρετε τα κιλά τα οποία χάσατε).

Τι θα πρέπει να θυμάστε;

Να θυμάστε ότι η καλύτερη δίαιτα ή καλύτερα διατροφή για την απώλεια βάρους είναι αυτή που είναι ωφέλιμη για όλο το σώμα σας,  από την κορυφή μέχρι τα νύχια και όχι μόνο για την περιφέρεια μέσης. Είναι επίσης αυτή με την οποία μπορείτε να ζήσετε και να την ακολουθήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με άλλα λόγια, είναι μια διατροφή που σας προσφέρει άφθονες ωραίες γεύσεις και υγιεινές επιλογές, που ενοχοποιεί λίγα τρόφιμα και δεν απαιτεί μια εκτεταμένη και δαπανηρή λίστα σουπερμάρκετ ή συμπληρώματα διατροφής.

Μια τέτοιου είδους δίαιτα είναι η μεσογειακού τύπου διατροφή. Μια τέτοια δίαιτα-διατροφή συνήθως περιλαμβάνει:

  • Μερικές μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
  • Ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως.
  • Καλά λιπαρά από καρύδιασπόρους και ελαιόλαδο.
  • Άπαχη πρωτεΐνη από πουλερικάψάρια και όσπρια.
  • Περιορισμένες ποσότητες κόκκινου κρέατος.
  • Μέτρια κατανάλωση κρασιού με τα γεύματα (όχι περισσότερο από δύο ποτηράκια την ημέρα για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες).

Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα ευέλικτο πρότυπο διατροφής. Οι άνθρωποι που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεωνδιαβήτηάνοιας και πολλών άλλων χρόνιων παθήσεων.

Προγραμματίστε μια συνεδρία

ΜΑΘΕΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΤΕ ΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

ΜΑΘΕΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΤΕ ΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

Λέγεται ότι το συναίσθημα είναι το νούμερο ένα εμπόδιο στην απώλεια βάρους. Η στενοχώρια, η λύπη, η απογοήτευση είναι συναισθήματα που συχνά οδηγούν στην κατανάλωση υψηλής θερμιδικής αξίας τροφών, μια κατάσταση που ονομάζεται αλλιώς και «συναισθηματικό φαγητό».

Το μυστικό για γρήγορη απώλεια βάρους δεν είναι οι εξαντλητικές δίαιτες και η επίμονη άσκηση, αλλά η ψυχολογική υποστήριξη! 

Για να χάσετε βάρος με επιτυχία και μετέπειτα να το διατηρήσετε, χρειάζεται να λύσετε κάποια ψυχολογικά προβλήματα όπως:

  • Την αίσθηση ότι είστε στερημένοι από τη δίαιτα.
  • Την απογοήτευση που νιώθετε όταν δε χάνετε κιλά με συνέπεια όπως ακριβώς είχατε στο μυαλό σας.
  • Το άγχος που αισθάνεστε από άλλα προβλήματα της ζωής και σας κάνει να νιώθετε ότι δεν μπορείτε να πιέζεστε για το διατροφικό σας πρόγραμμα.

Όταν η ζυγαριά «κατεβαίνει» είμαστε σίγουροι ότι χάνουμε λίπος;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), κατά μέσο όρο ‘επιτρέπεται’ να χάνουμε από 2 έως 4 κιλά το μήνα. Αυτή είναι μια μέση τιμή που μας διασφαλίζει ότι, αν η δίαιτα είναι σωστή και αν παράλληλα ασκούμαστε, θα εξασφαλίσουμε να χάσουμε κυρίως λίπος και όχι μυϊκή μάζα. Βασιζόμενοι στην παραπάνω παραδοχή, καταφέραμε μαζί με το συνάδελφο Χρήστο, να πετύχουμε με τη σωστή διαδικασία, μια υγιή απώλεια βάρους.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί η απώλεια βάρους να είναι «ανορθόδοξη»;

Κατ’ αρχάς, όταν χάνονται πολλά κιλά σε σύντομο χρονικό διάστημα, σημαίνει ότι δε χάθηκε σωστά λίπος αλλά κυρίως μύες και υγρά. Γι’ αυτό όταν χάνουμε μυϊκή μάζα ξαναπαίρνουμε εύκολα βάρος. Οι περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποιος χάνει «ανορθόδοξα» βάρος σχετίζονται με την έλλειψη της σωστής διατροφικής πρακτικής, δηλαδή υποθερμιδικά διαιτολόγια, αποφυγή τροφών, έλλειψη εξατομίκευσης και πιθανά φυσικής δραστηριότητας.

Πως πετυχαίνουμε τη βέλτιστη απώλεια βάρους;

Ο ρόλος της σωματικής δραστηριότητας είναι εξαιρετικά σημαντικός στην απώλεια βάρους, αφού η σωματική δραστηριότητα μας αποτρέπει από το να χάσουμε μύες όταν χάνουμε βάρος. Ακόμα και με την καλύτερη δίαιτα του κόσμου θα χάσουμε και λίπος κατά 60-70% και υγρά κατά 30-40%.

Η σωστή απώλεια βάρους απαιτεί το συνδυασμό σωστής διατροφής και άσκησης!

Τι μπορεί να προκαλέσει η «ανορθόδοξη» απώλεια βάρους και πως μπορούμε να το καταλάβουμε;

Η ξαφνική απώλεια πολλών κιλών, επειδή ακριβώς είναι απώλεια πολύτιμου ιστού και όχι λίπους, μπορεί να προκαλέσει κατάπτωση, αναιμία, νευρικότητα, ακόμα και κατάθλιψη. Οι στερητικές δίαιτες στοχεύουν στο γρήγορο αδυνάτισμα, αφού περιέχουν ελάχιστες θερμίδες, ωστόσο εκτός από την ποσοτική στέρηση, υπολείπονται και σε ποιότητα στερώντας από τον οργανισμό απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Γι’ αυτό λοιπόν, έχει θεσπιστεί το όριο των 1200 θερμίδων, κάτω από το οποίο δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες του βασικού μεταβολισμού γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε έντονη απώλεια μυϊκής μάζας, ή και πιθανή διακοπή στην απώλεια βάρους λόγω ορμονικών παραγόντων.

Τέλος, ολοκληρώνοντας τις βασικές μου παρατηρήσεις, θα ήθελα να αναφέρω ότι έχει παρατηρηθεί ότι η πρόσληψη καφέ χωρίς προσθήκη γάλακτος πριν την άσκηση μπορεί να συμβάλλει σε επιπλέον απώλεια λίπους κατά την άσκηση λόγω της ενεργοποίησης του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (Κ.Ν.Σ.), ενώ η αλλαγή στο μέγεθος των ρούχων που αντιστοιχεί σε απώλεια πόντων, μπορεί να αποτελέσει σημαντικότερο εργαλείο αξιολόγησης της απώλειας λίπους στο σώμα και από την απλή ζύγιση.

 

Ο ψυχολογικός παράγοντας παίζει καθοριστικό ρόλο ως προς την επιτυχία ενός προγράμματος διατροφής. Όπως σε όλα τα πράγματα, το στοιχείο – λέξη κλειδί είναι η επιμονή!!!

Προγραμματίστε μια συνεδρία

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 1

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 1

O όρος διαβουλιμία δεν είναι πολύ γνωστός. Πρόκειται για μια σύνθετη λέξη που προκύπτει από τις λέξεις διαβήτης και βουλιμία και χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια διαταραχή λήψης τροφής που εμφανίζουν τα άτομα με διαβήτη τύπου Ι.

Είναι γνωστό, ότι τα διαβητικά άτομα πρέπει να δείχνουν μεγάλη προσοχή στα τρόφιμα, στις ετικέτες και σε πολλούς αριθμούς (π.χ. της γλυκόζης, της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, των μονάδων ινσουλίνης, του σωματικού τους βάρους).  Η συνεχής ενασχόληση του διαβητικού με όλα αυτά σε συνδυασμό με τη φύση της νόσου, μπορεί να κάνει το άτομο πιο «ευάλωτο» στην ανάπτυξη μιας διατροφικής διαταραχής. Ο Αmerican Diabetes Association δηλώνει ότι οι γυναίκες με διαβήτη έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν μια διατροφική διαταραχή συγκριτικά με γυναίκες χωρίς διαβήτη.  Εκτιμάται ότι το 30-40% νέων κοριτσιών και γυναικών με διαβήτη τύπου I έχουν αναπτύξει ή θα αναπτύξουν  κάποια στιγμή της ζωής τους μια διαταραχή λήψης τροφής. Στην κατάσταση της  διαβουλιμίας, αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο ασθενής μειώνει ή σταματά την ποσότητα της ινσουλίνης που απαιτείται να λαμβάνει, με στόχο την απώλεια βάρους.

Τα ανησυχητικά σημάδια που συνδέονται με τη διαβουλιμία έχουν να κάνουν με αλλαγές στη συμπεριφορά και τη συναισθηματική κατάσταση του ατόμου και με λειτουργικά προβλήματα του οργανισμού.

Η διαβουλιμία είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Τα άτομα με διαβουλιμία θα αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρά προβλήματα, τα οποία σχετίζονται κυρίως με την υπεργλυκαιμία. Τα προβλήματα που παρατηρούνται άμεσα είναι τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, η συχνοουρία, η αφυδάτωση, η γλυκοζουρία, οι διαταραχές των ηλεκτρολυτών, η κούραση, οι μολύνσεις, τα προβλήματα στην έμμηνο ρύση και η απώλεια βάρους.

Μακροχρόνια, ωστόσο, η διαβουλιμία μπορεί να έχει πολύ πιο σοβαρές επιπτώσεις, όπως προβλήματα στα νεφρά, οίδημα, οστεοπόρωση, νευροπάθεια, καρδιολογικά προβλήματα, εγκεφαλικά επεισόδια ακόμη και θάνατος.

Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) είναι μια εργαστηριακή αιματολογική εξέταση απαραίτητη για την παρακολούθηση του σακχαρώδη διαβήτη. Είναι δε εξίσου πολύ σημαντική για την επιλογή και επίβλεψη της φαρμακευτικής αγωγής σε ινσουλινοεξαρτώμενους ασθενείς.

Ο άνωθι διαιτώμενος έκανε 55 μονάδες γευματικής ινσουλίνης (ταχείας δράσης) και 40 μονάδες βασική ινσουλίνη (μακράς δράσης), για χρονική περίοδο τουλάχιστον 5 ετών, χωρίς όμως αξιόλογα αποτελέσματα στη διαχείριση της νόσου του διαβήτη.

Μετά από δύο μήνες διατροφικής παρέμβασης καταφέραμε να:

μειώσουμε κατά 55% τη γευματική ινσουλίνη (25 μονάδες),

μειώσουμε κατά 50% τη βασική ινσουλίνη (20 μονάδες),

ελαττώσουμε κατά 2 μονάδες περίπου τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη,

διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε ένα γεύμα χωρίς κανέναν διατροφικό περιορισμό, αφού τηρήσαμε την αρχική μας συμφωνία που ήταν να δούμε την HbA1c<8 σε δύο μήνες και όχι σε τρεις που κανονικά θα έπρεπε να την επανεξετάσουμε!

Και για να σας προλάβουμε! ΟΧΙ δεν έχασε πολύ βάρος (για την ακρίβεια ούτε το 5% του αρχικού βάρους) και αυτό ακριβώς είναι που καταδεικνύει την σπουδαιότητα της κατάλληλης διατροφής στη διαχείριση της υγείας του ανθρώπου. Δεν έχει σημασία αν έχετε περιττά κιλά ή όχι, γιατί όταν υπάρχουν προβλήματα υγείας, η διατροφική υποστήριξη πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Προφανώς το ίδιο ισχύει και για την πρόληψη και όχι μόνο για τη θεραπεία.

Η αντιμετώπιση της διαβουλιμίας δεν είναι εύκολη υπόθεση και θα πρέπει να γίνεται από ομάδα που να περιλαμβάνει ενδοκρινολόγο, ειδικό ψυχικής υγείας και διαιτολόγο. Η θεραπεία θα πρέπει να στοχεύει σε δύο επίπεδα:  αφενός στη ρύθμιση του διαβήτη, αφετέρου στην αντιμετώπιση της διατροφικής διαταραχής. Σε περιπτώσεις διαβουλιμίας σε νέα κορίτσια, ενεργό συμμετοχή στην επίλυση  του προβλήματος θα πρέπει να έχουν και οι γονείς.

Αν θέλετε να μάθετε πως η υγιεινή διατροφή μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα για εσάς, απευθυνθείτε άμεσα στον ειδικό, μιλήστε με το διαιτολόγο-διατροφολόγο σας και μαζί δημιουργείστε τις κατάλληλες συνθήκες για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στο σύνολό της!

Προγραμματίστε μια συνεδρία

ΜΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΛΑΔΕΡΑ ΜΑΣ; ΜΕ ΤΥΡΙ Η ΣΑΡΔΕΛΑ;

ΜΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΛΑΔΕΡΑ; ΜΕ ΤΥΡΙ Η ΣΑΡΔΕΛΑ;

Να και τα διλήμματα…

Με ρωτάτε συνεχώς με τι είναι προτιμότερο να συνοδεύουμε τα φασολάκια λαδερά;  

Με τυρί ή σαρδέλα;

Γνωρίζουμε ότι οι σαρδέλες και το τυρί είναι και τα δύο πολύ καλές πηγές ασβεστίου, αλλά διαφέρουν ως προς το θρεπτικό τους περιεχόμενο.

Οι σαρδέλες έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12, βιταμίνη Β3, βιταμίνη D, σίδηρο, σελήνιο και χαλκό, ενώ το τυρί (κυρίως το τσένταρ), είναι πλουσιότερο σε βιταμίνη Α RAE, ασβέστιο και ψευδάργυρο.

Μια κονσέρβα σαρδέλας περιέχει το εντυπωσιακό ποσό των 351 mg ασβεστίου, ενώ μια μερίδα σαρδέλας των 85 γραμμαρίων περιέχει περίπου 325 mg ασβεστίου σε σύγκριση με περίπου 276 mg και 299 mg για το πλήρες γάλα και το άπαχο γάλα, αντίστοιχα.

Από την άλλη πλευρά, τα περισσότερα τυριά είναι εξαιρετικές πηγές ασβεστίου, με την παρμεζάνα να έχει τα περισσότερα, με 242 mg ανά 28 γραμμάρια, ενώ τα πιο μαλακά τυριά τείνουν να έχουν λιγότερα. Για παράδειγμα, 28 γραμμάρια Brie αποδίδει μόνο 52 mg ασβεστίου.

Επομένως, αν αναζητάμε μια τροφή, με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, για να συνοδεύσουμε τα φασολάκια λαδερά μας, οι σαρδέλες είναι καλύτερη επιλογή από το τυρί.

Προγραμματίστε μια συνεδρία
1 2 3 5