Γενικά Άρθρα

Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Οι διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι παραδοσιακά μια περίοδος χαράς, όπου η οικογένεια και οι φίλοι συναντιούνται, τρώνε μαζί και διασκεδάζουν. Λόγω του γιορτινού πνεύματος, πολλοί από εμάς μπορεί να έχουν την αίσθηση ότι ξέφυγαν από τις διατροφικές τους συνήθειες. Άλλωστε, έρευνες δείχνουν ότι κατά μέσο όρο είναι δυνατόν να προσλάβουμε μέχρι και 6.000 θερμίδες μόνο την ημέρα των Χριστουγέννων, απλά αφήνοντας τον εαυτό μας ελεύθερο να απολαύσει πέρα από το κυρίως γεύμα, τα διάφορα ορεκτικά που προσφέρονται, τα γλυκά και το αλκοόλ που ρέει άφθονο. Αυτές οι θερμίδες είναι στο περίπου οι τριπλάσιες που χρειαζόμαστε. Λαμβάνοντας υπόψη τις διατροφικές ατασθαλίες όλων των γιορτών, συχνά η ζυγαριά με το πέρας των γιορτών δείχνει τουλάχιστον δύο κιλά παραπάνω.

Επομένως οι ημέρες που ακολουθούν τις γιορτινές χρειάζεται να έχουν ένα διορθωτικό χαρακτήρα. Στόχος τους είναι λοιπόν να χαθούν τα κιλά που προστέθηκαν, να αντισταθμιστεί η αυξημένη πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών οξέων και του αλκοόλ.

Σημασία έχει η διατροφή που θα κάνετε από την Πρωτοχρονιά έως τα επόμενα Χριστούγεννα και όχι μεταξύ Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά!

Για να αντισταθμιστεί η αυξημένη πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών οξέων, τα οποία ευθύνονται για την αύξηση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) είναι απαραίτητο να αυξήσουμε την πρόσληψη των αντιοξειδωτικών και να μειώσουμε την πρόσληψη των ζωικών λιπαρών. Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή παίζει και η άσκηση. Επομένως, από τη μια πλευρά αυξάνεται η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, που είναι κύριες πηγές αντιοξειδωτικών και από την άλλη μειώνεται η πρόσληψη των τροφών που είναι πλούσιες σε ζωικά λίπη. Τροφές που περιέχουν ζωικά λιπαρά είναι το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, αρνί, χοιρινό, κιμάδες και οι ζωμοί αυτών), τα τυριά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αβγά, το ζωικό βούτυρο και βέβαια φαγητά που περιέχουν κρυμμένα όσα προαναφέραμε (π.χ. κέικ, πίτες, πάστες κ.α.). Βέβαια δε θέλουμε να αποκλείσουμε από τη διατροφή μας τελείως τα παραπάνω τρόφιμα αλλά να τα καταναλώνουμε με μέτρο.

Ποιος είναι ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να χαθούν τα κιλά των γιορτών και το ενοχλητικό αίσθημα φουσκώματος;

Το να σχεδιάσουμε ένα υγιεινό πλάνο διατροφής για μετά τις γιορτές, το οποίο θα μας κάνει να αισθανθούμε ξανά ανάλαφροι, χάνοντας τα κιλά που πήραμε αυτό το διάστημα, φαίνεται να είναι πραγματικά αυτό που χρειαζόμαστε αυτήν την περίοδο. Οι παρακάτω συμβουλές έχουν σκοπό να σας βοηθήσουν σε αυτό.

Σχεδιάστε με ρεαλισμό

Πολλοί άνθρωποι μπαίνουν στην λογική να χάσουν τα κιλά των γιορτών κάνοντας μια εξαντλητική δίαιτα που τους υπόσχεται γρήγορα αποτελέσματα. Αυτή η λογική πέραν του ότι δεν είναι ενδεδειγμένη από άποψη υγείας, δεν μας υπόσχεται μακροχρόνια απώλεια βάρους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) προτείνει να θέτουμε ως στόχο μισό με ένα κιλό την εβδομάδα, εξασφαλίζοντας έτσι ότι δε θα κουράσουμε τον οργανισμό μας και δε θα έχουμε απώλεια μυϊκής μάζας και υγρών.

Η αποκατάσταση ενός ισορροπημένου και υγιούς τρόπου ζωής, που να περιλαμβάνει τρία μέτρια γεύματα με δύο ενδιάμεσα μικρο-γεύματα, σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα, θα μας βοηθήσει να βρούμε ξανά τη φόρμα που είχαμε πριν τις γιορτές.

Επαναπροσδιορίστε τις ώρες των γευμάτων

Στη διάρκεια των γιορτών μπορεί να πιάσατε τον εαυτό σας να τρώει πολύ πιο αργά από ό,τι συνήθως. Αυτό συνήθως συμβαίνει διότι τρώμε, όταν τελικά καταφέρνουν να μαζευτούν όλοι οι καλεσμένοι. Επίσης, τα γεύματα συνήθως διαρκούν πολλές ώρες, λόγω των συζητήσεων που γίνονται, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε παραπάνω φαγητό από αυτό που συνηθίζουμε. Είναι σημαντικό λοιπόν, να θέσετε ένα χρονικό όριο που θα διαρκεί το γεύμα σας, για παράδειγμα 30 λεπτά. Έπειτα σηκωθείτε από το τραπέζι και ασχοληθείτε με κάτι άλλο. Έτσι, έχετε λιγότερες πιθανότητες να τσιμπολογήσετε παραπάνω φαγητό.

Μειώστε τα λιπαρά

Τα γιορτινά τραπέζια είναι γεμάτα με λιπαρά τρόφιμα. Αλλά κι εμείς όταν μαγειρεύουμε σπίτι στις γιορτές είναι πιθανό να φτιάξουμε πιο εξεζητημένα φαγητά, με συνταγές που επιβάλλουν τη χρήση βουτύρου, τυριών και άλλων λιπαρών. Εάν θέλουμε να χάσουμε βάρος, πρέπει να μειώσουμε το λίπος που προσλαμβάνουμε και να φροντίσουμε να μην ξεπερνάει το 35% της συνολικής πρόσληψης ενέργειας. Προτιμήστε τη χρήση ελαιόλαδου και περιοριστείτε σε 1-2 κουταλιές της σούπας την ημέρα, αντικαταστήστε το βούτυρο με μαργαρίνη και χρησιμοποιήστε γαλοπούλα αντί για μπέικον.

Διαλέξτε έξυπνα τα ενδιάμεσα γεύματα

Αν τα γλυκά, οι αλατισμένοι ξηροί καρποί και οι πίτες, είναι οι συνήθεις επιλογές σας κατά τη γιορτινή περίοδο, πρέπει να αλλάξετε συνήθειες. Κάντε έξυπνες επιλογές, προτιμώντας φρέσκα φρούτα εποχής, μπαστουνάκια λαχανικών, ένα φρεσκοστυμμένο χυμό, ημιάπαχο γιαούρτι, μια χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς ή μια μπάρα δημητριακών. Τα τρόφιμα αυτά θα σας «κόψουν» την πείνα, θα σας δώσουν ενέργεια και βιταμίνες, χωρίς να σας γεμίσουν με περιττές θερμίδες.

Αποφύγετε τους απλούς υδατάνθρακες

Μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές στη διατροφή μας την περίοδο των γιορτών είναι η μεγάλη κατανάλωση γλυκών και ζάχαρης. Είναι σημαντικό να αποχωριστούμε αυτήν τη συνήθεια, βγάζοντας τους απλούς υδατάνθρακες από τη διατροφή μας. Έτσι, η επιθυμία για γλυκό θα φύγει και θα σταθεροποιηθεί το ζάχαρο στο αίμα μας, κρατώντας την ενέργειά μας σταθερή. Συμβουλή: πετάξτε ή χαρίστε τα γλυκά που έμειναν στο σπίτι από τη γιορτινή περίοδο.

Προτιμήστε: όσπρια, αναποφλοίωτο ρύζι, ζυμαρικά ολικής άλεσης, βρώμη, πολύσπορο ψωμί, κρητικά κριθαρένια παξιμάδια. Αυτοί οι καλής ποιότητας υδατάνθρακες διευκολύνουν την παραγωγή σεροτονίνης, που προάγει την αίσθηση ηρεμίας και μας χαρίζουν την αίσθηση του κορεσμού για περισσότερο χρόνο.

Αυξήστε τα λαχανικά

Μήπως στις γιορτές μειώσατε την κατανάλωση των λαχανικών και την αντικαταστήσατε με λιπαρά τρόφιμα; Το αποτέλεσμα; Η πρόσληψή σας σε φυτικές ίνες έχει μειωθεί και νιώθετε πρησμένοι και δυσκοίλιοι. Αυτό αλλάζει, αυξάνοντας την ποσότητα των λαχανικών που καταναλώνετε καθημερινά στα γεύματά σας. Καταναλώστε τα ωμά, αλλά και μαγειρεμένα και θυμηθείτε ότι τα λαχανικά μας χορταίνουν χωρίς να μας παχαίνουν! Συνοδέψτε τα φαγητά σας με σαλάτα, μαγειρέψτε ριζότο με λαχανικά, σούπες λαχανικών και ψητά λαχανικά στο φούρνο.

Επιλέξτε άλλη πρωτεΐνη

Επιλέξτε πουλερικά (χωρίς την πέτσα τους), θαλασσινά, ψάρι, άπαχα μέρη μόσχου ή χοίρου, αβγά βραστά ή ποσέ και ημιάπαχα γαλακτοκομικά.

Αυξήστε την πρόσληψη νερού & ασκηθείτε

Ενυδατώστε τον οργανισμό σας πίνοντας 1½ λίτρο νερό την ημέρα, δοκιμάστε αφεψήματα και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη. Πάρτε την απόφαση αυτόν τον χρόνο να είστε πιο δραστήριοι. Αν σας αρέσει το γυμναστήριο, κάντε μια συνδρομή. Διαφορετικά, βάλτε την άσκηση στη ζωή σας, χρησιμοποιώντας τις σκάλες αντί του ασανσέρ, πηγαίνοντας τακτικά τον σκύλο βόλτα, χρησιμοποιώντας λιγότερο το αυτοκίνητό σας.


Εύχομαι, στη Νέα Χρονιά που ξεκινάει, ο προσωπικός σας γιατρός να μείνει άνεργος, ο χρηματιστής σας να κάνει υπερωρίες και ο θεός Έρωτας να μη σας προλαβαίνει!

Προγραμματίστε μια συνεδρία

Η ΤΕΛΕΙΑ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ

Η ΤΕΛΕΙΑ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ

Η πρωταγωνίστρια του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού από το Α ως το Ω είναι η γαλοπούλα.

Πόσο ευχαριστημένες/ οι είστε από τη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα σας;

Πολλοί παραπονούνται για το στεγνό της κρέας και γιατί “μυρίζει” περίεργα…

Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες και τις συμβουλές για το μαρινάρισμα, το ψήσιμο, τη γέμιση, τη σάλτσα αλλά και το κόψιμο. Όλα όσα θα χρειαστείτε για να μαγειρέψετε την απόλυτη, ζουμερή και νόστιμη γαλοπούλα και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας!

Πώς ξεπαγώνουμε σωστά την καταψυγμένη γαλοπούλα;

Βάζετε τη γαλοπούλα σε ένα μεγάλο σκεύος, κατσαρόλα ή λεκάνη και την αφήνετε στο κάτω ράφι του ψυγείου, ακριβώς πάνω από τα λαχανικά, για 18-24 ώρες.

Η μία και μοναδική μαρινάδα που πρέπει να γνωρίζουμε.

Τρία υλικά (νερό, αλάτι και ζάχαρη), είναι αρκετά για να μαρινάρετε τη γαλοπούλα και να απολαύσετε το πιο τρυφερό, ζουμερό και νόστιμο ψητό ψαχνό αυτά τα Χριστούγεννα. Βάζετε σε ένα μεγάλο σκεύος, κατσαρόλα ή λεκάνη, που να έχετε τσεκάρει ότι χωράει τη γαλοπούλα ολόκληρη, 8 λίτρα νερό, 100 γραμμάρια αλάτι και 150 γραμμάρια ζάχαρη. Ανακατεύετε για να διαλυθούν το αλάτι και η ζάχαρη στο νερό και βάζετε τη γαλοπούλα με το στήθος προς τα κάτω. Αφήνετε τη γαλοπούλα για 12 ώρες και μετά τη ξεπλύνετε με άφθονο τρεχούμενο νερό και τη σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας. Συνεχίστε ανάλογα με τη συνταγή. Προσέχετε μόνο να μην την αλατίσετε. Όταν θα την κόψετε σε μερίδες για να τη σερβίρετε, δοκιμάζετε και αν χρειαστεί, προσθέτετε ελάχιστο αλάτι ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Πώς υπολογίζουμε τις μερίδες;

Το βάρος της γαλοπούλας κυμαίνεται από 4 έως 14 κιλά. Στην αγορά θα βρείτε γαλοπούλες των 3 κιλών αλλά και μεγαλύτερες, καταψυγμένες ή νωπές. Υπολογίζετε μισό κιλό για κάθε μερίδα.

Προετοιμασία για το ψήσιμο.

  • Αφήνετε τη γαλοπούλα για 2 ώρες εκτός ψυγείου (σκεπασμένη με μεμβράνη ή αντικολλητικό χαρτί), για να αποκτήσει την ίδια θερμοκρασία παντού, έτσι ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα σε όλα τα σημεία της.
  • Λίγο πριν τη βάλετε στο φούρνο, αλείφετε την πέτσα της με ελαιόλαδο, μουστάρδα, ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού και αρωματικά. Για ακόμα περισσότερη γεύση ξεκολλάτε με προσοχή την πέτσα από το κρέας, ξεκινώντας από το λαιμό, και αλείφετε με το χέρι σας πάνω στο ψαχνό το ελαιόλαδο με τα αρωματικά. Αποτέλεσμα; Η πέτσα γίνεται πιο τραγανή και το ψαχνό πιο ζουμερό και αρωματικό.
  • Ενώνετε τα πόδια της και τα δένετε μαζί με σπάγκο μαγειρικής, για να μαγειρευτούν σωστά, για να μην ξεραθούν και για να είναι η ψημένη γαλοπούλα, ευπαρουσίαστη στο τραπέζι.
  • Γεμίζετε την κοιλιά της γαλοπούλας με τη γέμιση που σας αρέσει ή μόνο με ψίχα από πορτοκάλια, 1-2 λεμόνια κομμένα στη μέση, καρότα, κρεμμύδια και φρέσκα μυρωδικά, για να αρωματιστεί όσο ψήνεται.
  • Εναλλακτικά, αν θέλετε να ψήσετε ολόκληρη γαλοπούλα, σας προτείνουμε να μαγειρέψετε μόνο το φιλέτο από στήθος ή από μπούτι και τη γέμιση να την κάνετε γαρνιτούρα. Πριν ψήσετε το φιλέτο, να το μαρινάρετε στο θαυματουργό μείγμα από νερό, ζάχαρη και αλάτι. Και στις δύο περιπτώσεις, είτε ψήσετε ολόκληρη γαλοπούλα είτε μόνο το φιλέτο, η επιτυχία θα είναι δεδομένη. Αν αποφασίσετε να γεμίσετε γαλοπούλα, να θυμάστε πως η ιδανική αναλογία είναι 1½ φλιτζάνι γέμισης για κάθε κιλό γαλοπούλας, πως πρέπει να τη γεμίσετε λίγο πριν την ψήσετε και τέλος πως δεν πρέπει να τη γεμίσετε ασφυκτικά, για να υπάρχει χώρος για να φουσκώσει καθώς ψήνεται.

 Ψήνουμε με αλουμινόχαρτο ή χωρίς;

Προτιμήστε να ξεκινήσετε το μαγείρεμα βάζοντας τη γαλοπούλα ξεσκέπαστη, ώστε να πάρει χρώμα η πέτσα της. Μετά σκεπάζετε οπωσδήποτε το στήθος με αλουμινόχαρτο, γιατί μαγειρεύεται πολύ πιο σύντομα από τα μπούτια και τη ξεσκεπάζετε στα τελευταία 20 λεπτά για να ροδίσει τέλεια. Αν έχετε νωπή γαλοπούλα ή μια με μεγάλο βάρος (πάνω από 6 κιλά), ψήνετε την πρώτη 1 ώρα με το στήθος προς τα κάτω. Με αυτό τον τρόπο τα μπουτάκια της, που είναι πιο σκληρά από το στήθος, ψήνονται καλύτερα, με αποτέλεσμα μια ομοιόμορφα τέλεια ψημένη γαλοπούλα.

Ψήνουμε με γέμιση ή χωρίς;

Θέλει μαεστρία για να ψηθεί σωστά η γέμιση ταυτόχρονα με τη γαλοπούλα. Η γέμιση ρίχνει τη θερμοκρασία εσωτερικά στην κοιλιά της γαλοπούλας και στους χρόνους που προτείνουμε υπάρχει περίπτωση να μην ψηθούν καλά τα μέρη του ψαχνού που είναι πολύ κοντά στο στέρνο και στην κοιλιά. Αν ακολουθήσετε τις συμβουλές μας όμως, θα έχετε επιτυχία στο ψήσιμο. Τι πρέπει να προσέξουμε; Η γέμιση να είναι αφράτη, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και να μην παραγεμίσετε την κοιλιά. Αφήστε χώρο ώστε να ζεσταθεί πολύ γρήγορα και να ψηθεί σωστά. Αν δεν τη γεμίσετε, βάζετε στην κοιλιά της κρεμμύδι, λεμόνι, πορτοκάλι, μήλο, όλα καθαρισμένα και κομμένα σε μικρότερα κομμάτια και οπωσδήποτε φρέσκα αρωματικά.

 Τι υλικά βάζουμε στη γέμιση;

  • Ψωμί και ρύζι είναι η βάση για να πετύχετε το μείγμα και τις γεύσεις που θέλετε.
  • Μπαγιάτικο ψωμί κομμένο σε μικρά κομμάτια, στεγνωμένο στο φούρνο στους 150°C για 30 λεπτά ώστε να αποβάλει την υγρασία του και να είναι πιο αφράτο.
  • Σοτάρετε ελαφρά τα λαχανικά της γέμισης για να αποκτήσουν γεύση και προσθέτετε τα πολύ τραγανά για να μη λιώσουν στη διάρκεια του ψησίματος.
  • Αφού ανακατέψετε τα υλικά της γέμισης, ενισχύετε την υγρασία της προσθέτοντας γάλα, κρασί, χυμό φρούτων.
  • Τα πιο ταιριαστά υλικά για τη γέμιση της γαλοπούλας: ψωμί (άσπρο, από καλαμπόκι, με προζύμι ή ολικής αλέσεως), ρύζι, μήλα, κάστανα, ξηροί καρποί (φουντούκια, καρύδια, κουκουνάρι), ξερά φρούτα (δαμάσκηνα, σύκα, βερίκοκα, χουρμάδες, κράνμπερις), λαχανικά (σέλερι, κρεμμύδι, πράσα, μανιτάρια, τσάιβς) και τέλος φρέσκα αρωματικά (μαϊντανός, θυμάρι, εστραγκόν, φασκόμηλο, δενδρολίβανο). Από μπαχαρικά: πιπέρι, μπαχάρι, τζίντζερ, κύμινο, κόλιανδρος, αστεροειδής γλυκάνισος, μοσχοκάρυδο και μασίς. Για να απελευθερωθούν πιο σύντομα τα αρώματα, σπάτε τα μπαχαρικά στο γουδί.

Χρόνος ψησίματος.

Για μια γαλοπούλα βάρους 4 κιλών υπολογίζετε 2,5 ώρες ψησίματος στους 180°C ή 3 ώρες αν την ψήσετε σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι η γαλοπούλα έχει ψηθεί σωστά;

Το θερμόμετρο κρέατος με ακίδα είναι το απαραίτητο εργαλείο για να τσεκάρετε αν έχει ψηθεί σωστά κάθε είδος κρέατος. Στη γαλοπούλα (και στο κοτόπουλο) η θερμοκρασία πρέπει να φτάσει τους 72 βαθμούς. Βάζετε την ακίδα στο φιλέτο του στήθους, περίπου στο κέντρο που είναι και το πιο παχύ κομμάτι. Αν δεν έχετε θερμόμετρο, τρυπάτε με το πιρούνι τη μέσα πλευρά από τα μπουτάκια και στο στήθος, κοντά στο κεντρικό κόκαλο. Αν τα υγρά που βγαίνουν είναι καθαρά, η γαλοπούλα έχει ψηθεί σωστά. Αν είναι θολά ή ελαφρώς κοκκινωπά, τότε θέλει λίγο ψήσιμο ακόμα.

Μετά το ψήσιμο.

Αφού ψηθεί η γαλοπούλα, την αφήνετε τη να ξεκουραστεί για 12-15 λεπτά περίπου πριν την κόψετε σε μερίδες. Αυτό το κάνετε για να μοιραστούν τα υγρά ομοιόμορφα στο ψαχνό της. Την αφήνετε σε ένα ζεστό σκεύος (πυρίμαχο ή ταψί) και τη σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο για να διατηρηθεί ζεστή.

Πώς κόβουμε τη γαλοπούλα σε μερίδες για να τη σερβίρουμε;

Με ένα μαχαίρι αφαιρείτε τα δύο φιλέτα του στήθους από τις δύο πλευρές του στέρνου και τα κόβετε σε λεπτές φέτες. Ξεκολλάτε τα μπουτάκια από την πλάτη, αφαιρείτε τα κόκαλα και κόβετε το ψαχνό σε φέτες. Ξεψαχνίζετε τα υπόλοιπα κομμάτια με τα χέρια σας και τα σερβίρετε όλα μαζί σε μια πιατέλα με τη συνοδευτική σάλτσα.

Η βασική σάλτσα ψητής γαλοπούλας.

Βασική προϋπόθεση είναι να βάλετε λαχανικά και κρασί στο ταψί με τη γαλοπούλα πριν ξεκινήσετε το ψήσιμο. Καρότα, κρεμμύδια και πράσα είναι τα λαχανικά που θα δώσουν γεύση. Ενισχύστε τα αρώματα με φρέσκα ή ξερά μυρωδικά. Με τα πουλερικά ταιριάζουν το θυμάρι, η ρίγανη, το εστραγκόν, το φασκόμηλο και το δενδρολίβανο.

Αφού ψηθεί η γαλοπούλα, στραγγίζετε τη σάλτσα που έμεινε στο ταψί και την αφήνετε για 5-10 λεπτά (όσο ξεκουράζεται η γαλοπούλα) για να ανέβει το λίπος στην επιφάνεια. Πετάτε το λίπος και χρησιμοποιείτε τον καθαρό ζωμό για να φτιάξετε τη σάλτσα. Περνάτε τη σάλτσα από ένα λεπτό σουρωτήρι και την αφήνετε να πήξει ή τη βοηθάτε να δέσει προσθέτοντας κορνφλάουρ διαλυμένο σε κρύο νερό. Υπολογίζετε 1 κοφτή κουταλιά κορνφλάουρ διαλυμένο σε 3 κουταλιές νερό για 500 ml ζωμού, ποσότητα αρκετή για να φτιάξετε σάλτσα που θα σερβίρετε για 10 άτομα. Για περισσότερη γεύση, προσθέτετε στη σάλτσα μουστάρδα, κρασί και αν είναι αλμυρή, λίγο φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού για να ισορροπήσετε τις γεύσεις. 

Σημαντικά σημεία αναφοράς.

  • Οι κατεψυγμένες γαλοπούλες θέλουν τουλάχιστον 2 ημέρες στο ψυγείο για να ξεπαγώσουν. Συνήθως είναι τυλιγμένες σε αδιαφανείς πλαστικές σακούλες και δε φαίνεται αν το δέρμα τους είναι άθικτο.
  • Μπορείτε να μαγειρέψετε και σε γάστρα με καπάκι μόνο που τότε δε χρειάζεται νερό στο ταψί, γιατί συγκεντρώνονται οι ατμοί και το ψήσιμο γίνεται πιο γρήγορα. Προσοχή στους ατμούς όταν σηκώνετε το καπάκι της γάστρας. Να φοράτε πάντα γάντια!
  • Το μεγάλο μυστικό για καλοψημένη, ροδαλή γαλοπούλα είναι να έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, να είναι τελείως στεγνή πριν αλειφθεί με λιπαρή ουσία και να μη βάλετε αλάτι πάνω της.
  • Τα σκούρα ταψιά μαγειρεύουν πιο γρήγορα από τα ανοικτόχρωμα.
Προγραμματίστε μια συνεδρία

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι προ των πυλών και είναι από μόνες τους δύο ξεχωριστές γιορτές. Μαζί τους έρχεται η κατάλληλη στιγμή να χαλαρώσετε με συγγενικά και αγαπημένα σας πρόσωπα, γιορτάζοντας τη γέννηση του Θεανθρώπου.

Και επειδή μαζί με τις γιορτές έρχονται μαζί και τα μελομακάρονα και το βασικό ερώτημα «Μπορώ να τα έχω στη διατροφή μου τα Χριστούγεννα, ενώ κάνω δίαιτα;» τότε θυμηθείτε:

⁠Μπορείτε να έχετε όλα τα τρόφιμα που υπάρχουν στη διατροφή μας, ανεξάρτητα από το νούμερο της ζυγαριάς σας! Αυτό που χρειάζεται να αφήσετε εκτός διατροφής είναι τις ενοχές για τα γλυκά!

Γιατί, ναι…αυτές μπορούν να χαλάσουν αυτό που χτίζετε τους υπόλοιπους 11 μήνες του έτους! Και λέγεται υγιής σχέση με το φαγητό!

Πάμε να μάθουμε λίγα περισσότερα πράγματα για τα μελομακάρονα;⁠⠀

Το μείγμα για τα μελομακάρονα είναι πολύ απλό! Γίνεται με αλεύρι, λάδι, ζάχαρη και χυμό πορτοκαλιού. Τα μελομακάρονα σιροπιάζονται με μέλι και πασπαλίζονται με καρύδια και με τα αγαπημένα κανελογαρύφαλλα.

Ιδανική επιλογή για άτομα που αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακές νόσους, είναι χορτοφάγοι και νηστεύουν. Ακόμα, τα μελομακάρονα θα σας προσφέρουν φυτικές ίνες, απαραίτητες για την υγεία του γαστρεντερικού! ⁠

⁠Ας δούμε όμως, πιο αναλυτικά τα συστατικά και τι προσφέρουν στον οργανισμό μας:

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο αποτελεί πολύ καλή πηγή μικροθρεπτικών συστατικών, όπως λιποδιαλυτής βιταμίνης Ε, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού που αποτελεί σύμμαχο στην αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών, διατηρώντας υγιή την καρδιά! Εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, που μειώνουν τα επίπεδα της “κακής” χοληστερόλης και το κάνουν ιδανική επιλογή για άτομα που αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακές νόσους.

Καρύδια

Τα καρύδια αποτελούν εξαιρετική πηγή “καλών” ω-3 λιπαρών οξέων και περιέχουν πολυφαινόλες για ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία⁠. Iδανική επιλογή για άτομα που αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακές νόσους.

Μέλι

Το μέλι αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης και είναι πλούσιο, σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, που το κάνουν ιδανική επιλογή για άτομα που αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακές νόσους. Ακόμα, το μέλι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που διασφαλίζουν την υγεία και εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Έρευνες έχουν δείξει ότι κάποια από τα μικροθρεπτικά συστατικά που περιέχει το μέλι δρουν ευεργετικά στην καρδιά, καθώς επιδρούν θετικά στη διαστολή των αγγείων και τη μείωση της αρτηριακής υπέρτασης⁠.

Μπαχαρικά

Αν η συνταγή σας περιέχει κανέλλα, γαρύφαλλα και πορτοκάλι, τότε η διατροφική αξία των μελομακάρονων αυξάνεται, αφού τα μπαχαρικά είναι πλούσια σε αιθέρια έλαια. Αυτά είναι ευεργετικά για την υγεία⁠ καθώς έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προλαμβάνουν τις ημικρανίες καθώς επίσης βοηθούν στην αντιμετώπιση ορμονικών διαταραχών.

Φροντίστε λοιπόν, να απολαύσετε τις φετινές γιορτές από το πρωί έως το βράδυ.

Ό,τι τελικά και αν επιλέξετε να φάτε να θυμάστε: Απολαύστε το φαγητό σας, ζώντας την κάθε μπουκιά!

Σας ευχόμαστε ολόψυχα η αγάπη και η χαρά να φωλιάσει στις καρδιές σας και να τις ζεστάνει, προσθέτοντας μια νότα ευτυχίας στη δύσκολη καθημερινότητα αυτής της εποχής.

Προγραμματίστε μια συνεδρία

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι προ των πυλών και είναι από μόνες τους δύο ξεχωριστές γιορτές. Μαζί τους έρχεται η κατάλληλη στιγμή να χαλαρώσετε με συγγενικά και αγαπημένα σας πρόσωπα, γιορτάζοντας τη γέννηση του Θεανθρώπου.

Και επειδή μαζί με τις γιορτές και τα μελομακάρονα έρχονται μαζί και οι κουραμπιέδες… φυσικά και δε θα μπορούσα να αφήσω και εσάς που με ρωτάτε «Μπορώ να τους έχω στη διατροφή μου τα Χριστούγεννα, ενώ κάνω δίαιτα;». Φυσικά, ισχύει το ίδιο και για εσάς που κάνετε δίαιτα και ταυτόχρονα, σας αρέσουν οι κουραμπιέδες!

Οι κουραμπιέδες πάνε μαζί με τα Χριστούγεννα και όχι μαζί με τις ενοχές!

Γιατί, ναι…αυτές μπορούν να χαλάσουν αυτό που χτίζετε τους υπόλοιπους 11 μήνες του έτους! Και λέγεται υγιής σχέση με το φαγητό!

Πάμε να μάθουμε λίγα περισσότερα πράγματα για τους κουραμπιέδες;⁠⠀

Το μείγμα για τους κουραμπιέδες είναι πολύ απλό! Γίνεται με αλεύρι, λιωμένο βούτυρο, κρόκους αβγών και καβουρδισμένα αμύγδαλα. Οι κουραμπιέδες αφού κρυώσουν ραντίζονται με ανθόνερο και πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη.

Ας δούμε όμως, πιο αναλυτικά τα συστατικά και τι προσφέρουν στον οργανισμό μας:

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα αποτελούν μια θαυμάσια πηγή “καλών” μονοακόρεστων λιπαρών οξέων & λιποδιαλυτής βιταμίνης Ε, που μειώνουν τα επίπεδα της “κακής” χοληστερόλης⁠. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και σε μικροθρεπτικά συστατικά, όπως μαγνήσιο και ασβέστιο. Μια μερίδα από περίπου 22 αμύγδαλα παρέχει το 8% της RDI για ασβέστιο. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλει στην υγεία των οστών. Και αν είστε χορτοφάγος; Είναι ένας πολύ γλυκός τρόπος για να βάλετε το ασβέστιο στη διατροφή σας! ⠀

Βούτυρο

Το βούτυρο είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D. Όμως, χαρακτηριστικό του είναι ότι περιέχει κυρίως “κακά” κορεσμένα λιπαρά οξέα, που φαίνεται ότι αυξάνουν τη χοληστερόλη στον οργανισμό μας!⁠

Ζάχαρη

Η άσπρη ζάχαρη δίνει μόνο κενές θερμίδες! Βέβαια, επιλέξτε να την αντικαταστήσετε με καστανή ζάχαρη για να επωφεληθείτε από τη μικρή ποσότητα βιταμινών και ιχνοστοιχείων, που περιέχει συγκριτικά με τη λευκή!⁠⠀

Αβγά

Τα αβγά είναι γνωστό ότι αποτελούν μία σημαντική πηγή πρωτεΐνης, λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D, E, καθώς και υδατοδιαλυτών βιταμινών του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Β9 (Φολικό οξύ).⁠ Το Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) χρειάζεται για τη σύνθεση του RNA και για το μεταβολισμό των αμινοξέων, π.χ. τη μετατροπή της Ομοκυστεΐνης σε Μεθειονίνη. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες τόσο για την παραγωγή ενέργειας από τα τρόφιμα (διατηρούν η καθεμία τη δική της ξεχωριστή ιδιότητα, δρουν όμως ομαδικά και αρμονικά για το μεταβολισμό των τροφίμων) όσο και για την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος! ⠀

Φροντίστε λοιπόν, να απολαύσετε τις φετινές γιορτές από το πρωί έως το βράδυ.

Ό,τι τελικά και αν επιλέξετε να φάτε να θυμάστε: Απολαύστε το φαγητό σας, ζώντας την κάθε μπουκιά!

Ευχόμαστε ολόψυχα η αγάπη και η χαρά να φωλιάσει στις καρδιές σας και να τις ζεστάνει, προσθέτοντας μια νότα ευτυχίας στη δύσκολη καθημερινότητα αυτής της εποχής.

Προγραμματίστε μια συνεδρία