ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ ΚΑΙ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ
Η γαλοπούλα είναι μία πολύ καλή επιλογή για το βασικό χριστουγεννιάτικο πιάτο! Η σύνθεσή της είναι όμοια με αυτή του κοτόπουλου, το οποίο θα μπορούσε εύκολα να την αντικαταστήσει για όσους το επιθυμούν.
Έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, γι’ αυτό και τη χαρακτηρίζουμε «λευκή» πρωτεΐνη. Αφαιρέστε το δέρμα της γαλοπούλας (πέτσα) και καταναλώστε την άφοβα, χωρίς τύψεις!
Τα κάστανα που υπάρχουν στη συνταγή, αποτελούν καλή πηγή υδατανθράκων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και περιέχουν μικρή ποσότητα σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 4-5 κάστανα αποδίδουν γύρω στις 100 θερμίδες.
Μια καταπληκτική συνταγή για τη γιορτινή γαλόπουλα και όλα τα μυστικά για το σωστό ψήσιμό…
ΥΛΙΚΑ
- 1 γαλοπούλα ελευθέρας βοσκής γύρω στα 2½-3 κιλά
- 3 ξινόμηλα κομμένα σε κυδωνάτα κομμάτια
- ½ κυδώνι κομμένο σε κομμάτια
- ½ πορτοκάλι κομμένο στα 2
- 1 μανταρίνι κομμένο στα 4
- 1 φέτα λεμόνι
- 15 κάστανα
- 20 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι (τα μουλιάζετε στο Vinsanto για να μαλακώσουν)
- 2 κλωναράκια φρέσκος δενδρολίβανος
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξερή ρίγανη τριμμένη
- 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι αποξηραμένο
- 1 φλιτζάνι Vinsanto
- 4 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Σπάγκος μαγειρικής
ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
- Πλένετε πολύ καλά τη γαλοπούλα.
- Τη στραγγίζετε καλά.
- Τη σκουπίζετε μέσα και έξω με χαρτί κουζίνας.
- Την αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου (αν βάλετε κρύο το πουλερικό στο ζεστό φούρνο θα θέλει περισσότερο χρόνο ψησίματος, που σημαίνει μεγαλύτερη πιθανότητα να στεγνώσει το κρέας).
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200ºC, με πάνω-κάτω αντιστάσεις.
- Σκουπίζετε ξανά τη γαλοπούλα με χαρτί κουζίνας.
- Γεμίζετε την κοιλιά της με το κυδώνι, το πορτοκάλι, το μανταρίνι, το λεμόνι και το δενδρολίβανο.
- Δεν ράβετε την κοιλιά. Δένετε τα πόδια της με σπάγκο και γυρίζετε τις άκρες από τις φτερούγες προς τα πίσω, για να “καθίσει” πάνω τους η γαλοπούλα (όπως βάζουμε τα χέρια μας πίσω από το κεφάλι, στον αυχένα).
- Αλείφετε καλά τη γαλοπούλα με τα χέρια σας με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, με το θυμάρι και με τη ρίγανη.
- Τη βάζετε στη γάστρα και την περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και με το vinsanto (στο οποίο ήδη έχουν μαλακώσει τα δαμάσκηνα).
- Σκεπάζετε τη γάστρα με το καπάκι, τη βάζετε στη χαμηλότερη σχάρα του φούρνου και ψήνετε στους 220ºC για 30΄, να πάρει ελαφρύ ρόδινο χρώμα η γαλοπούλα.
- Χαμηλώνετε το φούρνο στους 180ºC και αφήνετε να ψηθεί για 1 ώρα.
- Κατά διαστήματα περιχύνετε το πουλερικό με τα υγρά της γάστρας (δε χρειάζεται νερό, γιατί συγκεντρώνονται οι ατμοί και το ψήσιμο γίνεται πιο γρήγορα). Προσοχή στους ατμούς όταν σηκώνετε το καπάκι της γάστρας! Να φοράτε πάντα γάντια!
- Χαράζετε τα κάστανα και τα βράζετε για 15΄-20΄ περίπου.
- Τα καθαρίζετε και τα ρίχνετε στη γάστρα μαζί με τα μήλα και τα μουλιασμένα δαμάσκηνα.
- Ανακατεύετε να βραχούν όλα μαζί με τα υγρά της γάστρας, περιχύνετε τη γαλοπούλα και συνεχίζετε το ψήσιμο για 1 ώρα ακόμα.
- Δυναμώνετε το φούρνο στους 200ºC, ξαναπεριχύνετε τη γαλοπούλα με τα υγρά της γάστρας και συνεχίζετε το ψήσιμο για 30΄-40΄ ακόμα, μέχρι να ροδίσει καλά και να γυαλίσει η πέτσα.
- Αφήνετε την ψητή γαλοπούλα να σταθεί για 30΄σε θερμοκρασία δωματίου. Με τον τρόπο αυτό ξεκουράζετε το ψητό (οποιοδήποτε ψητό, όχι μόνο πουλερικό) και με τη ξεκούραση θα ανακτήσει τα υγρά του σιγά σιγά όταν θα αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία. Έτσι το ψητό θα μείνει ζουμερό και μαλακό. Αν την κόψετε αμέσως μόλις βγει από την καυτή θερμοκρασία του φούρνου, θα χάσετε όλα αυτά τα υγρά και το ψαχνό θα σφίξει με αποτέλεσμα να είναι στεγνό και ινώδες.
- Μετά την ξεκούραση του ψητού, τεμαχίζετε και σερβίρετε τη γαλοπούλα.
TIPS:
- Οι κατεψυγμένες γαλοπούλες θέλουν τουλάχιστον 2 ημέρες στο ψυγείο για να ξεπαγώσουν. Συνήθως είναι τυλιγμένες σε αδιαφανείς πλαστικές σακούλες και δε φαίνεται αν το δέρμα τους είναι άθικτο.
- Το μεγάλο μυστικό για καλοψημένη, ροδαλή γαλοπούλα είναι να έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, να είναι τελείως στεγνή πριν αλειφθεί με λιπαρή ουσία και να μη βάλουμε αλάτι πάνω της.
- Τα σκούρα ταψιά μαγειρεύουν πιο γρήγορα από τα ανοικτόχρωμα.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!