ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Οι γλυκοπατάτες είναι ένα αμυλώδες λαχανικό με γλυκιά γεύση. Έχουν λεπτή, καφέ φλούδα στο εξωτερικό και έγχρωμη σάρκα εσωτερικά. Πιο συχνά τις συναντάμε σε χρώμα πορτοκαλί, αλλά κάποιες ποικιλίες μπορεί να είναι λευκές, πορφυρές ή κίτρινες. Μπορούμε να τις φάμε μαζί με τη φλούδα τους ή ξεφλουδισμένες, ενώ τα φύλλα της γλυκοπατάτας είναι και αυτά βρώσιμα.
Θεωρούνται «υπερτροφή» για τον οργανισμό διότι αποτελούν πλούσια πηγή φυτικών ινών. Περιέχουν μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα όπως σίδηρο, ασβέστιο και σελήνιο, ενώ περιέχουν τις περισσότερες από τις 8 βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη C. Μια μεσαία ψητή γλυκοπατάτα με τη φλούδα, δίνει 103 θερμίδες, λιγότερες δηλαδή από μια αντίστοιχη άσπρη πατάτα, η οποία δίνει γύρω στις 115 θερμίδες. Βάλτε τες στη διατροφή σας και θα έχετε πολλά οφέλη στην υγεία σας!
Αυτή την εποχή θα βρείτε τις πιο νόστιμες γλυκοπατάτες και θα τις φτιάξετε στο φούρνο λαχταριστές για κυρίως πιάτο ή συνοδευτικό στο γιορτινό τραπέζι.
ΥΛΙΚΑ
- 6-8 γλυκοπατάτες
- 1 αβγό χωριάτικο
- 200 γραμμάρια κασέρι με χαμηλά λιπαρά κομμένο σε μικρά καρέ
- 200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
- 1 φλιτζάνι γάλα φρέσκο με χαμηλά λιπαρά
- Θαλασσινό αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Αλουμινόχαρτο
ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
- Καθαρίζετε τις γλυκοπατάτες και τις πλένετε.
- Τις κόβετε σε ροδέλες.
- Ρίχνετε θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι στις κομμένες γλυκοπατάτες.
- Τις στρώνετε ομοιόμορφα σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
- Απλώνετε το κασέρι.
- Μέσα σε ένα μπολ ρίχνετε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το αβγό και χτυπάτε καλά με το σύρμα.
- Ρίχνετε το μείγμα στις γλυκοπατάτες έτσι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια.
- Σκεπάζετε το πυρίμαχο σκεύος με αλουμινόχαρτο για να μη βγαίνει καθόλου ο ατμός του ψησίματος.
- Ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180º C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για 45΄.
- Ξεσκεπάζετε το πυρίμαχο σκεύος από το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15΄ ακόμη μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Οι ψητές γλυκοπατάτες συνοδεύουν τέλεια όλα τα κρεατικά και πουλερικά σας.
TIP: Τις φλούδες από τις γλυκοπατάτες μην τις πετάξετε! Αν πλύνετε καλά τις γλυκοπατάτες πριν τις ξεφλουδίσετε, μπορείτε να φτιάξετε τραγανά τσιπς γλυκοπατάτας.