ΕΛΑΦΡΥ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

To αγαπημένο παστίτσιο εδώ φτιάχνεται με κιμά κοτόπουλου, δημιουργώντας μια εναλλακτική πρόταση.

Η μπεσαμέλ σε αυτή τη συνταγή είναι πολύ αφράτη!

ΥΛΙΚΑ
  • 500 γραμμάρια πένες
  • 700 γραμμάρια κιμάς κοτόπουλου βιολογικός (ανάμεικτος από στήθος και μπούτι, χωρίς τις πέτσες, περασμένος μία φορά από τη μηχανή στο χοντρό κόσκινο)
  • 1 αβγό χωριάτικο μεγάλο χτυπημένο ελαφρά
  • ½ φλιτζάνι γραβιέρα με χαμηλά λιπαρά τριμμένη
  • 1 καρότο τριμμένο στον τρίφτη
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε κυβάκια
  • 2 μεγάλες ντομάτες ώριμες τριμμένες στον τρίφτη
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο (χωρίς τη φύτρα) πολτοποιημένη
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 2 κουταλιές της σούπας τρυφερά φύλλα από βασιλικό ψιλοκομμένα
  • 1 κουταλιά της σούπας χειροποίητος πελτές ντομάτας
  • 4 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (συν για το λάδωμα του ταψιού)
  • Θαλασσινό αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για την επικάλυψη

  • 3 αβγά χωριάτικα μεγάλα
  • 1 φλιτζάνι γραβιέρα με χαμηλά λιπαρά τριμμένη
  • 500 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό με χαμηλά λιπαρά
  • 2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

 

 
 
 
 
 
 
ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
  1. Ζεσταίνετε πολύ καλά μία κατσαρόλα.
  2. Ρίχνετε μέσα το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, τις πιπεριές, το σκόρδο και το καρότο για 2΄.
  3. Προσθέτετε τον κιμά και συνεχίζετε να σοτάρετε, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς.
  4. Ρίχνετε τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ ντομάτας (διαλυμένο σε λίγο νερό) και αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι κατά βούληση.
  5. Σκεπάζετε το φαγητό και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του.
  6. Στο τέλος, προσθέτετε το μαϊντανό και το βασιλικό και αφήνετε να κρυώσει.
  7. Στο μεταξύ, σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνετε τα ζυμαρικά, τα βράζετε 2΄ λιγότερο απ’ όσο αναγράφεται στη συσκευασία και τα στραγγίζετε.
  8. Ρίχνετε τις πένες σε λαδωμένο ταψί και τις ανακατεύετε, με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το χτυπημένο αβγό.
  9. Πασπαλίζετε με τη μισή τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύετε ξανά.
  10. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C.
  11. Απλώνετε από πάνω το μαγειρεμένο κιμά και τον ανακατεύετε ελαφρά με τις πένες.
  12. Ετοιμάζετε τώρα την επικάλυψη. Χτυπάτε τα αβγά σε ένα μπολ και τα ανακατεύετε με το γιαούρτι, την τριμμένη γραβιέρα και το ελαιόλαδο.
  13. Περιχύνετε το φαγητό με το μείγμα του γιαουρτιού και στη συνέχεια το απλώνετε ομοιόμορφα.
  14. Το πασπαλίζετε με την υπόλοιπη τριμμένη γραβιέρα.
  15. Βάζετε το ταψί στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνετε το παστίτσιο για περίπου 40΄, μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να σχηματιστεί μια ωραία κρούστα.
  16. Βγάζετε το παστίτσιο από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσει για περίπου 15΄, πριν το κόψετε.
 
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!