ΕΛΑΦΡΥ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ
To αγαπημένο παστίτσιο εδώ φτιάχνεται με κιμά κοτόπουλου, δημιουργώντας μια εναλλακτική πρόταση.
Η μπεσαμέλ σε αυτή τη συνταγή είναι πολύ αφράτη!
ΥΛΙΚΑ
- 500 γραμμάρια πένες
- 700 γραμμάρια κιμάς κοτόπουλου βιολογικός (ανάμεικτος από στήθος και μπούτι, χωρίς τις πέτσες, περασμένος μία φορά από τη μηχανή στο χοντρό κόσκινο)
- 1 αβγό χωριάτικο μεγάλο χτυπημένο ελαφρά
- ½ φλιτζάνι γραβιέρα με χαμηλά λιπαρά τριμμένη
- 1 καρότο τριμμένο στον τρίφτη
- 2 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε κυβάκια
- 2 μεγάλες ντομάτες ώριμες τριμμένες στον τρίφτη
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο (χωρίς τη φύτρα) πολτοποιημένη
- 1 φλιτζάνι μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 2 κουταλιές της σούπας τρυφερά φύλλα από βασιλικό ψιλοκομμένα
- 1 κουταλιά της σούπας χειροποίητος πελτές ντομάτας
- 4 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (συν για το λάδωμα του ταψιού)
- Θαλασσινό αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Για την επικάλυψη
- 3 αβγά χωριάτικα μεγάλα
- 1 φλιτζάνι γραβιέρα με χαμηλά λιπαρά τριμμένη
- 500 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό με χαμηλά λιπαρά
- 2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
- Ζεσταίνετε πολύ καλά μία κατσαρόλα.
- Ρίχνετε μέσα το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, τις πιπεριές, το σκόρδο και το καρότο για 2΄.
- Προσθέτετε τον κιμά και συνεχίζετε να σοτάρετε, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς.
- Ρίχνετε τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ ντομάτας (διαλυμένο σε λίγο νερό) και αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι κατά βούληση.
- Σκεπάζετε το φαγητό και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του.
- Στο τέλος, προσθέτετε το μαϊντανό και το βασιλικό και αφήνετε να κρυώσει.
- Στο μεταξύ, σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνετε τα ζυμαρικά, τα βράζετε 2΄ λιγότερο απ’ όσο αναγράφεται στη συσκευασία και τα στραγγίζετε.
- Ρίχνετε τις πένες σε λαδωμένο ταψί και τις ανακατεύετε, με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το χτυπημένο αβγό.
- Πασπαλίζετε με τη μισή τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύετε ξανά.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C.
- Απλώνετε από πάνω το μαγειρεμένο κιμά και τον ανακατεύετε ελαφρά με τις πένες.
- Ετοιμάζετε τώρα την επικάλυψη. Χτυπάτε τα αβγά σε ένα μπολ και τα ανακατεύετε με το γιαούρτι, την τριμμένη γραβιέρα και το ελαιόλαδο.
- Περιχύνετε το φαγητό με το μείγμα του γιαουρτιού και στη συνέχεια το απλώνετε ομοιόμορφα.
- Το πασπαλίζετε με την υπόλοιπη τριμμένη γραβιέρα.
- Βάζετε το ταψί στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνετε το παστίτσιο για περίπου 40΄, μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να σχηματιστεί μια ωραία κρούστα.
- Βγάζετε το παστίτσιο από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσει για περίπου 15΄, πριν το κόψετε.