
ΕΛΑΦΡΥ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
To αγαπημένο παστίτσιο εδώ φτιάχνεται με κιμά κοτόπουλο δημιουργώντας μια εναλλακτική πρόταση. Η μπεσαμέλ σε αυτή τη συνταγή είναι πολύ αφράτη.
ΥΛΙΚΑ
- 500 γραμμάρια ριγκατόνι
- 700 γραμμάρια κιμάς κοτόπουλο (ανάμεικτος από στήθος και μπούτι, χωρίς τις πέτσες, περασμένος μία φορά από την μηχανή στο χοντρό κόσκινο)
- 1 μεγάλο αβγό χωριάτικο χτυπημένο ελαφρά
- ½ φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
- 1 καρότο τριμμένο στον τρίφτη
- 2 μεγάλες ντομάτες ώριμες τριμμένες στον τρίφτη
- 2 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε κυβάκια
- 1 κόκκινο κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
- 1 φλιτζάνι μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 2 κουταλιές της σούπας βασιλικός ψιλοκομμένος
- 1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Θαλασσινό αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Για την επικάλυψη
- 3 μεγάλα αβγά χωριάτικα
- 1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
- 500 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
- Ζεσταίνετε πολύ καλά μια κατσαρόλα.
- Ρίχνετε μέσα το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, τις πιπεριές, το σκόρδο και το καρότο για 2 λεπτά.
- Προσθέτετε τον κιμά και συνεχίζετε να σοτάρετε ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς.
- Ρίχνετε τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ ντομάτας (διαλυμένο σε λίγο νερό) και αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι κατά βούληση.
- Σκεπάζετε το φαγητό και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του.
- Στο τέλος, προσθέτετε τον μαϊντανό και το βασιλικό και αφήνετε να κρυώσει.
- Στο μεταξύ, σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνετε τα ζυμαρικά, τα βράζετε 2 λεπτά λιγότερο απ’ όσο αναγράφεται στη συσκευασία και τα στραγγίζετε.
- Ρίχνετε τα ζυμαρικά σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος και τα ανακατεύετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και με το χτυπημένο αβγό.
- Πασπαλίζετε με την μισή τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύετε ξανά.
- Απλώνετε από πάνω τον μαγειρεμένο κιμά και τον ανακατεύετε ελαφρά με τα ζυμαρικά.
- Ετοιμάζετε τώρα την επικάλυψη. Χτυπάτε τα αβγά σε ένα μπολ και τα ανακατεύετε με το γιαούρτι, την τριμμένη γραβιέρα και το ελαιόλαδο.
- Περιχύνετε το φαγητό με το μείγμα του γιαουρτιού, πασπαλίζετε με την υπόλοιπη τριμμένη γραβιέρα και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να κάνει μια ωραία κρούστα.