ΖΕΛΕ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ
Ψάχνετε κάτι δροσερό και γλυκό; Λαχταράτε ζελέ; Φτιάχνουμε μόνοι μας ένα ελαφρύ σπιτικό ζελέ με βασικό υλικό το καρπούζι. Δίνουμε έξτρα γεύση με μύρτιλα και τζίντζερ και δε χρησιμοποιούμε καθόλου ζάχαρη.
Το ζελέ δεν είναι τυχαία το γλυκό των… νοσοκομείων. Είναι ελαφρύ για το στομάχι, χωρίς λιπαρά, αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και ασβεστίου, αφού η παραδοσιακή ζελατίνη είναι ζωική και γι’ αυτό δεν είναι vegan. Η ζωική ζελατίνη προέρχεται από κόκαλα, χόνδρο και δέρμα, τα οποία παράγουν κολλαγόνο. Εκτός από τα οστά, βοηθάει και στην υγεία του δέρματός μας, δίνοντάς του ελαστικότητα και συμβάλλοντας στη μείωση των ρυτίδων.
Το καρπούζι είναι ένα αγαπημένο δροσερό, καλοκαιρινό φρούτο, αρκετά γλυκό από μόνο του. Φρούτα όπως αυτό, πλούσια σε νερό, χρώμα, γεύση και φυσική γλυκύτητα, είναι ιδανικά για να ετοιμάσουμε εύκολα σπιτικά ζελέ στο σπίτι. Το καρπούζι περιέχει πολύ λίγες θερμίδες, ενυδατώνει και συμβάλλει στη μείωση της πίεσης.
Τα μύρτιλα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Αν δυσκολευόμαστε να βρούμε μύρτιλα, μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με κομματάκια καρπούζι, σμέουρα, ή κάποιο άλλο φρούτο της επιλογής μας.
ΥΛΙΚΑ
- 100 γραμμάρια φρέσκα μύρτιλα
- 10 γραμμάρια φρέσκο τζίντζερ καθαρισμένο και τριμμένο
- 5-6 φρέσκα φύλλα δυόσμου
- 600 ml φρέσκος χυμός καρπούζι (τον φτιάχνετε στο μπλέντερ)
- 2 κουταλιές της σούπας φρεσκοστυμμένος χυμός λάιμ
- 30 γραμμάρια ζελατίνη σε σκόνη
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Βάζετε σε ένα μπολ 300 ml από το χυμό καρπουζιού.
- Πασπαλίζετε από πάνω με τη ζελατίνη και αφήνετε να σταθεί για 5 λεπτά, ώστε να μαλακώσει.
- Βάζετε 100 ml από το χυμό καρπουζιού σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτετε το τζίντζερ και τοποθετείτε το κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ζεσταθεί.
- Αποσύρετε από τη φωτιά λίγο πριν πάρει βράση το μείγμα.
- Προσθέτετε το μείγμα μέσα στο μπολ με το χυμό καρπουζιού και τη ζελατίνη και ανακατεύετε καλά μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζελατίνη.
- Ρίχνετε μέσα και τον υπόλοιπο χυμό (200 ml), ανακατεύετε και περνάτε το μείγμα από πολύ ψιλό σουρωτήρι.
- Μοιράζετε τα μισά φρέσκα μύρτιλα σε 4 ατομικά φορμάκια, τα οποία γεμίζετε με το μείγμα του ζελέ.
- Τοποθετείτε τα ατομικά φορμάκια στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
- Τα βγάζετε, ρίχνετε μέσα τα υπόλοιπα μύρτιλα και τα ξανατοποθετείτε στο ψυγείο για περίπου 3 ώρες, μέχρι να πήξει καλά το ζελέ.
- Πριν σερβίρετε, βυθίζετε για λίγα λεπτά τα ατομικά φορμάκια σε ζεστό νερό και τα αναποδογυρίζετε σε ατομικά πιατάκια.
- Γαρνίρετε με φρέσκα φύλλα δυόσμου.
TIP: Στα ζελέ να αποφεύγετε ανανά, ακτινίδιο και πεπόνι, καθώς είναι φρούτα που δεν βοηθούν στο πήξιμο. Επίσης, για vegan εκδοχή, μπορείτε να φτιάξετε σπιτικό ζελέ με άγαρ-άγαρ, αντί για σκόνη ζελατίνης.