ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΜΠΟΥΤΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ
Το κατσίκι είναι πολύ υγιεινό κρέας και έχει πολύ καλή γεύση.
Είναι ένα κρέας χαμηλό σε λιπαρά, χοληστερόλη, κορεσμένα λιπαρά (κακά λιπαρά) και θερμίδες.
Το κατσικίσιο κρέας έχει 50% χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και 30% λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με το βοδινό κρέας ενώ έχει 40% λιγότερα κορεσμένα λιπαρά σε σχέση με το κοτόπουλο και 25% λιγότερες θερμίδες!
Πολλές από τις θερμίδες που λείπουν από το κατσικίσιο κρέας προέρχονται από την κατηγόρια του λίπους ενώ μόνο τυχαίο και συμπτωματικό δεν είναι ότι στο χώρο που απαιτείται για να βοσκήσουν δυο αγελάδες, μπορούν να βοσκήσουν εύκολα δέκα κατσίκες.
Το κατσίκι είναι πλούσιο στο συνένζυμο Q10, η αντιοξειδωτική δράση του οποίου μειώνει την LDL (κακή χοληστερόλη), προλαμβάνοντας τη στεφανιαία νόσο καθώς και τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.
Επίσης, είναι πολύ πλούσιο σε L-καρνιτίνη η οποία είναι μια ουσία που έχει λιπολυτική δράση.
Τέλος, το κατσίκι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε γ-λινολεϊκό οξύ (CLA), το οποίο συμβάλλει τόσο στην ελάττωση του λίπους σε υπέρβαρα άτομα όσο και στη βελτίωση του λιπιδαιμικού τους προφίλ.
Αυτές τις γιορτές λοιπόν, ψήστε άφοβα κατσικίσιο μπούτι στο φούρνο με κάστανα, ακολουθώντας την αγαπημένη μας συνταγή!
ΥΛΙΚΑ
- 2 κιλά κατσικίσιο μπούτι κατά προτίμηση από μικρό κατσικάκι
- 30 κάστανα καθαρισμένα
- 1 καρότο κομμένο σε κυβάκια
- 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο καθαρισμένη και ψιλοκομμένη
- 1 κλωνάρι σέλερι κομμένο σε κυβάκια
- 3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 80 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο με χαμηλά λιπαρά
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι θυμαρίσιο
- 4 κουταλιές της σούπας κονιάκ
- 4 κουταλιές της σούπας κόκκινο κρασί ξηρό
- 10 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- Θαλασσινό αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Λαδόκολλα
- Αλουμινόχαρτο
ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
- Παίρνετε το κατσικίσιο μπούτι, το αλατοπιπερώνετε και το πασπαλίζετε με κύμινο.
- Κατόπιν το βάζετε σε ένα ταψάκι.
- Το σοτάρετε με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά να πάρει ωραίο χρώμα.
- Προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι, το σέλερι και το καρότο.
- Μόλις μαραθούν ελαφρά, σβήνετε με το κρασί.
- Προσθέτετε λίγο νερό, σκεπάζετε µε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, κλείνοντας γύρω γύρω το ταψί για να σφραγίσετε καλά.
- Τοποθετείτε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C και ψήνετε για 1,5 ώρα.
- Σοτάρετε ελαφρά τα κάστανα με το βούτυρο, προσθέτετε το μέλι και τα ανακατεύετε μέχρι να γυαλίσουν.
- Τα φλαμπάρετε με το κονιάκ και τα προσθέτετε στο ταψί με το κατσικάκι.
- Αν χρειάζεται, προσθέτετε λίγα υγρά και συνεχίζετε το ψήσιμο για 40΄ ακόμη μέχρι να ψηθεί το κρέας.
- Κατόπιν ξεσκεπάζετε και ψήνετε για 5΄ ακόμη, για να ροδίσει η πέτσα πίνοντας όλα τα υγρά του. Στο τέλος πρέπει να μείνει με το λάδι του.
- Σερβίρετε αμέσως.