ΛΑΒΡΑΚΙΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Το ψάρι στο φούρνο το απολαμβάνουμε όλες τις εποχές, με διάφορων ειδών ψάρια, που καλό είναι να τα επιλέγουμε φρέσκα και στην εποχή τους. Εκτός από λαβράκια, για τη συγκεκριμένη συνταγή προσφέρονται για παράδειγμα ο μπακαλιάρος και η σφυρίδα, είτε ολόκληρα είτε σε φέτες.
Η αλήθεια είναι ότι προτιμάμε να βάζουμε ολόκληρο το ψάρι αντί για φέτες, γιατί το φαγητό βγαίνει πιο νόστιμο και το ψάρι πιο ζουμερό, αλλά μπροστά στην ευκολία μπορούμε και να το προσπεράσουμε αυτό!
Κρατήστε τις αναλογίες τις συνταγής και ακολουθήστε την με όποιο ψάρι κι αν επιλέξετε.
Τα λαβράκια μας, τα ψήνουμε με λεπτοκομμένες πατάτες. Είναι σημαντικό να είναι λεπτοκομμένες, για το χρόνο μαγειρέματος. Σε τέτοια φαγητά, που σκληρά λαχανικά όπως οι πατάτες ψήνονται με ψάρι, θέλει προσοχή στους χρόνους ψησίματος. Τα ψάρια γενικά (ανάλογα και με το μέγεθός τους) απαιτούν λίγο ψήσιμο, ενώ αν ψηθούν έστω και λίγο παραπάνω, στεγνώνουν και δεν είναι τόσο ωραία.
Στη συγκεκριμένη συνταγή, βάζουμε τις πατάτες να ψηθούν μόνες τους και όταν είναι σχεδόν έτοιμες προσθέτουμε και τα λαβράκια. Αρωματίζουμε απλά με δενδρολίβανο, που δένει διακριτικά με όλα τα υλικά μας (τις πατάτες, τις ντομάτες, το κρεμμύδι και το σκόρδο) και φυσικά το ψάρι.
ΥΛΙΚΑ
- 2 λαβράκια φρέσκα (περίπου 500 γραμμάρια το καθένα)
- 3 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες στρογγυλές
- 3 καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές φέτες
- 2 ντομάτες μικρές κομμένες σε φέτες
- 1 κόκκινο κρεμμύδι ξερό κομμένο στη μέση και σε φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτές φέτες
- 2 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένα
- 5-6 κλωναράκια φρέσκος δενδρολίβανος
- Φρεσκοστυμμένος χυμός από 1 λεμόνι
- 8 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 100 ml νερό
- Θαλασσινό αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Λαδόκολλα
- Αλουμινόχαρτο
ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
- Καθαρίζετε το ψάρια από τα λέπια και τα βράγχια και πλένετε πολύ καλά τις κοιλιές τους.
- Τα αλατίζετε και τα κρατάτε στο ψυγείο μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C.
- Βάζετε σε ένα μπολ τις πατάτες, τα καρότα, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλινο.
- Προσθέτετε 3 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο, το φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο και ανακατεύετε.
- Αδειάζετε το περιεχόμενο με τα υγρά του σε ένα πυρέξ.
- Τοποθετείτε το δενδρολίβανο από πάνω και περιχύνετε με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το νερό.
- Καλύπτετε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο (ώστε να μην ακουμπάει το αλουμινόχαρτο στο φαΐ).
- Ψήνετε καλυμμένο για περίπου 40΄ ή μέχρι οι πατάτες να έχουν μαλακώσει εντελώς και να έχουν αρχίσει να παίρνουν χρώμα.
- Βγάζετε από το φούρνο χωρίς να το σβήσετε και αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα (θα τα ξαναχρειαστείτε στη συνέχεια).
- Προσθέτετε από πάνω τα ψάρια και τις ντομάτες.
- Ραντίζετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο (3 κουταλιές της σούπας), καλύπτετε πάλι με τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και ξανατοποθετείτε στο φούρνο σε χαμηλή σχάρα, για περίπου 15′-20′.
- Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και ψήνετε για ακόμη 10′ περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα.
- Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.