ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ, ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΦΕΤΑ
Το καλοκαίρι που οι μελιτζάνες είναι στην εποχή τους, τις συνδυάζουμε με άλλα αγαπημένα εποχιακά λαχανικά, για νόστιμα πιάτα που τρώγονται είτε ζεστά είτε κρύα. Ένας κορυφαίος και αγαπημένος συνδυασμός από μελιτζάνα, κρεμμύδι, σκόρδο, ντομάτα, βασιλικό και φέτα! Τι να πούμε;
Αυτή την εποχή, οι μελιτζάνες, οι ντομάτες και ο βασιλικός είναι στα φόρτε τους. Πολύς κόσμος φοβάται να μαγειρέψει μελιτζάνες. Νομίζει ότι είναι δύσκολο ή ότι τραβάνε πολύ λάδι και γίνονται βαριές. Μύθος! Δοκιμάστε τη θεσπέσια συνταγή για μελιτζάνες στο φούρνο με ντομάτα, ελιές και φέτα που είναι ελαφριά και εύκολη και θα ξεφοβηθείτε μια για πάντα!
ΥΛΙΚΑ
- 100 γραμμάρια φέτα θρυμματισμένη
- 3 χοντρές μελιτζάνες φλάσκες
- 500 γραμμάρια ντομάτες φρέσκιες ψιλοκομμένες
- 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι ξερό κομμένο σε λεπτές φέτες
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 κουταλιές της σούπας ελιές χωρίς το κουκούτσι κομμένες σε ροδέλες
- 4 κουταλιές της σούπας βασιλικός φρέσκος ψιλοκομμένος
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξερή ρίγανη τριμμένη
- 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 50 ml νερό χλιαρό
- Θαλασσινό αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
- Πλένετε τις μελιτζάνες και τις σκουπίζετε με πετσέτα.
- Τις κόβετε κατά μήκος στα δύο.
- Με μυτερό μαχαίρι χαράζετε το κάθε μισό της μελιτζάνας γύρω-γύρω σε απόσταση ενός εκατοστού από τις άκρες χωρίς να κόβετε μέχρι κάτω.
- Χαράζετε τη σάρκα στο εσωτερικό σε τετράγωνα χωρίς να κόβετε μέχρι κάτω.
- Ρίχνετε τις μελιτζάνες σε καλά αλατισμένο νερό και τις αφήνετε μια ώρα περίπου.
- Στύβετε τις μελιτζάνες να βγάλουν τα υγρά τους και τις τοποθετείτε σε λαμαρίνα.
- Τις αλείφετε με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας πινέλο.
- Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C μέχρι να μαλακώσουν, για 20 λεπτά περίπου.
- Στο μεταξύ, ετοιμάζετε τη σάλτσα.Τοποθετείτε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Προσθέτετε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια.
- Όταν μαλακώσουν, προσθέτετε το σκόρδο και στη συνέχεια τις φρέσκιες ντομάτες.
- Προσθέτετε το νερό και σιγοβράζετε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να τραβήξει τα πολλά υγρά και να δέσει η σάλτσα.
- Προσθέτετε τη ρίγανη, 2 κουταλιές της σούπας βασιλικό, τις ελιές, αλάτι (προσοχή στο αλάτι) και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι κατά βούληση και ανακατεύετε.
- Αποσύρετε από τη φωτιά.
- Βγάζετε τις μελιτζάνες από το φούρνο.
- Πιέζετε με το πίσω μέρος ενός κουταλιού την επιφάνεια κάθε μελιτζάνας να δημιουργηθεί μια κοιλότητα για να υποδεχτεί τη σάλτσα (αν βγει υγρό, σηκώνετε τη μελιτζάνα από το ταψί, τη γέρνετε για να φύγει και την ξαναβάζετε στη θέση της).
- Μοιράζετε τη σάλτσα στις μελιτζάνες .
- Προσθέτετε τη φέτα από πάνω και επιστρέφετε το ταψί στον φούρνο για ακόμη 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα.
- Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και με τον υπόλοιπο ψιλοκομμένο βασιλικό.
- Σερβίρετε με φρέσκο χωριάτικο ψωμί.