ΜΠΟΥΤΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΓΛΙΣΤΡΙΔΑ

Λατρεύετε κι εσείς το κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο; Συνδυάζουμε το αγαπημένο μας φαγητό με ένα χόρτο εποχής, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, για ένα αποτέλεσμα που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

Το κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο είναι ένα φαγητό σίγουρο, εύκολο, μαμαδίστικο, που απαιτεί λίγο κόπο και ξετρελαίνει τα πλήθη. Εδώ, το φτιάχνουμε με γλιστρίδα. Ξέρατε ότι η γλιστρίδα είναι υπέροχη και μαγειρεμένη; Μπορούμε να τη βάλουμε σε διάφορα μαγειρευτά, όπως κοκκινιστά ή φρικασέ, αλλά εμείς τη βάζουμε απλά στο φούρνο και τη ψήνουμε ελάχιστα. Το αποτέλεσμα; Θεϊκό!

Η ταπεινή γλιστρίδα που τα καλοκαίρια φυτρώνει μόνη της παντού, ακόμα και στα πεζοδρόμια του κέντρου της Ρόδου, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Α και σίδηρο. Επίσης, είναι εξαιρετικά πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και έχει έντονη τονωτική και αντιοξειδωτική δράση. Από διάφορες μελέτες που έχουν γίνει έχει αποδειχτεί ότι είναι ευεργετική για την καρδιά και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Επομένως, εκτός από τις σαλάτες και τα μαγειρευτά, να θυμάστε ότι μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε με πολλούς άλλους τρόπους, όπως σε ομελέτες, πίτες κτλ. Απλά αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και εντάξτε νέα υλικά στη ζωή σας!

Αυτή η συνταγή είναι εύκολη και δεν απαιτεί ιδιαίτερη δουλειά από εμάς, απλώς χρόνο για να ψηθεί στο φούρνο. Κάνουμε το κοτόπουλο ξινό και σκορδάτο και του βάζουμε για άρωμα μπόλικη άγρια ρίγανη, ελληνικές γεύσεις και αρώματα στο φουλ. 

Απολαύστε το με ένα ποτήρι κρύα μπίρα και θα μας θυμηθείτε!

ΥΛΙΚΑ
  • 12 μπουτάκια κοτόπουλου (κοπανάκια)
  • 4-6 πατάτες μέτριες καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες ή σε χοντρές φέτες
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι μεγάλο ξεφλουδισμένο
  • 4 σκελίδες σκόρδο ξεφλουδισμένες 
  • ½ ματσάκι γλιστρίδα πλυμένη και στραγγισμένη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη άγρια τριμμένη
  • Φρεσκοστυμμένος χυμός από 1½ λεμόνι
  • 150 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 150 ml νερό
  • Θαλασσινό αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Αλουμινόχαρτο
ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C.
  2. Σπάτε τις σκελίδες του σκόρδου, πιέζοντας με το πλάι ενός μεγάλου μαχαιριού.
  3. Αλατίζετε τα μπουτάκια κοτόπουλου και τα πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
  4. Κόβετε το κρεμμύδι στη μέση και στη συνέχεια σε φέτες.
  5. Έπειτα, τοποθετείτε τις κομμένες πατάτες στη βάση ενός μεγάλου πυρέξ.
  6. Προσθέτετε το κρεμμύδι, τις σκελίδες του σκόρδου, αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι κατά βούληση και ένα κουταλάκι του γλυκού ρίγανη.
  7. Από πάνω τοποθετείτε τα μπουτάκια κοτόπουλου και περιχύνετε με το φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού, το νερό και το ελαιόλαδο.
  8. Πασπαλίζετε με την υπόλοιπη ρίγανη.
  9. Καλύπτετε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και το βάζετε στο φούρνο για 40′ .
  10. Στα 40′ αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 35′-40′ ακόμα, μέχρι να ροδίσει.
  11. Προσθέτετε τη γλιστρίδα στο πυρέξ, προσπαθώντας να την περιχύσετε με το καυτό ζουμί, ώστε να μη στεγνώσει.
  12. Ψήνετε για 10′ ακόμα.
  13. Τέλος, βγάζετε το φαγητό από το φούρνο, το αφήνετε να κρυώσει ελαφρά για 10′ και σερβίρετε.
 
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!