ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΦΡΕΣΚΑ
Την άνοιξη, τα σπαράγγια βρίσκονται στην εποχή τους, για ένα χρονικό διάστημα αρκετά σύντομο και είναι ευκαιρία να τα απολαύσουμε. Ένας από τους πιο εύκολους και πιο νόστιμους τρόπους, να τα απολαύσουμε, είναι σε ομελέτα. Απλή συνταγή, με λίγα υλικά, που γίνεται πολύ γρήγορα.
Τα σπαράγγια έχουν πολλές ωφέλιμες ιδιότητες. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, όπως Α, C, E, K και B6, αλλά και μέταλλα, όπως σίδηρο και ασβέστιο. Έχουν ελάχιστες θερμίδες και θεωρούνται ιδανικά σε δίαιτες, γιατί είναι θρεπτικά και χορταίνουν. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ένα αμινοξύ που λέγεται ασπαραγίνη, τα σπαράγγια είναι φυσικό διουρητικό και ιδιαίτερα ωφέλιμα σε λοιμώξεις του ουροποιητικού. Ταυτόχρονα, τα σπαράγγια είναι πλούσια σε φολικό οξύ, που σημαίνει ότι είναι τέλεια τροφή για γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Αν τα σπαράγγια είναι φρέσκα και τρυφερά, τα κρατάμε ολόκληρα, κόβοντας μόνο το κάτω μέρος τους, όσο έχει ίνες. Αν προτιμάμε, μπορούμε να τα κόψουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Απολαμβάνουμε τα σπαράγγια, σε μια πρωτότυπη ομελέτα που μπορούμε να την σερβίρουμε ως έχει, αλλά μπορούμε και να τη βάλουμε σε σάντουιτς ή wrap. Μπορούμε να τη σερβίρουμε ως πρωινό, αλλά είναι και ένα ωραίο γρήγορο γεύμα, για οποιαδήποτε ώρα ή και για το γραφείο.
ΥΛΙΚΑ
- 4 αβγά χωριάτικα
- 8-10 σπαράγγια φρέσκα (τρυφερά και λεπτά)
- 2 κουταλιές της σούπας τριμμένο κεφαλοτύρι με χαμηλά λιπαρά
- 1 κουταλάκι του γλυκού αγελαδινό βούτυρο φρέσκο με χαμηλά λιπαρά
- 4 κουταλιές της σούπας γάλα φρέσκο με χαμηλά λιπαρά
- Θαλασσινό αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
- Κόβετε περίπου 2 δάχτυλα από το κοτσάνι του σπαραγγιού και κρατάτε το πάνω μέρος που είναι τρυφερό. Αν προτιμάτε, μπορείτε να τα κόψετε σε μικρότερα κομμάτια.
- Βάζετε μια κατσαρόλα με νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και φέρνετε σε βράση.
- Προσθέτετε λίγο αλάτι και τα σπαράγγια, τα οποία βράζετε για 4′.
- Για να διατηρήσετε το χρώμα τους ζωντανό και την υφή τους σωστή, αμέσως μόλις τα βγάλετε, τα βουτάτε σε κρύο νερό με παγάκια και τα σουρώνετε.
- Σε ένα μπολ σπάτε τα αβγά και τα χτυπάτε με αβγοδάρτη να αφρατέψουν.
- Προσθέτετε το γάλα και ανακατεύετε.
- Προσθέτετε το τυρί, αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι κατά βούληση και ανακατεύετε.
- Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο.
- Μόλις λιώσει, προσθέτετε τα σπαράγγια, λίγο αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και ανακατεύετε να αρωματιστούν με το βούτυρο.
- Στήνετε τα σπαράγγια στη σειρά, περιχύνετε με το μείγμα των αβγών και χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά.
- Μόλις αρχίσουν να σηκώνονται λίγο οι άκρες της ομελέτας περιμετρικά, σε 3′ περίπου, την αναποδογυρίζετε προσεκτικά και την ψήνετε για ακόμα 1′. Αν αυτό σας δυσκολεύει, μπορείτε απλά να την καλύψετε με ένα καπάκι, μέχρι να ψηθεί και από πάνω.